Asya sularında gerilim! Filipinler'den Çine hak ihlali tepkisi

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Asya sularında gerilim! Filipinler'den Çine hak ihlali tepkisi

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Çin'in denize yerleştirdiği yüzen bariyerlere Filipinler'den tepki geldi. Balıkçıların geçişini engelleyen bariyerlerin hak ihlali olduğunu dile getiren Filipinler eylemin gayri meşru olduğunu vurguladı.

Çin'in denize yerleştirdiği yüzen bariyerler tepki çekti. Filipinler, Çin sahil güvenliği tarafından Güney Çin Denizi'nde tartışmalı bölgeye yerleştirilen bariyerleri kaldırdığını duyurdu.

Çin’in Güney Çin Denizi'ne yüzen bariyerler yerleştirmesi Filipinler’in tepkisini çekti. Çin sahil güvenliği, geçtiğimiz hafta Filipinli balıkçı teknelerinin geçişini engellenmek amacıyla tartışmalı Scarborough Resifi çevresine 300 metre uzunluğunda yüzen bariyer yerleştirdi. Bariyerlerin yerleştirilmesinin ardından 50’den fazla balıkçı teknesinin bölgeye girişi engellendi.

YÜZEN BARİYERLER KALDIRILDI

Filipinler Sahil Güvenlik Komutanlığı Sözcülerinden Tuğamiral Jay Tarriela, X'te yaptığı paylaşımda, Güney Çin Denizi'ne yerleştirilen "yüzen bariyer" hakkında açıklama yaptı.

Paylaşımda, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr'ın talimatıyla "Bajo De Masinloc'un güneydoğu girişini engelleyen yüzen bariyeri" kaldırmak için gerçekleştirilen operasyonun ardından bariyerin "başarıyla" kaldırıldığını duyuruldu.

FİLİPİNLERDEN HAK İHLALİ TEPKİSİ

Filipinli yetkililer ise Çin’in adımına tepki göstererek, bu uygulamanın yasadığı olduğunu belirtti. Filipinler Ulusal Güvenlik Danışmanı Eduardo Ano yaptığı açıklamada, "Çin sahil güvenliğinin yüzen bariyerler yerleştirmesini kınıyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti, bariyer yerleştirerek geleneksel balıkçılık haklarını ihlal etmektedir” dedi. Ano, Filipinler tarafından bariyerlerin kaldırılması ve bölgedeki balıkçıların haklarının korunması amacıyla gerekli tüm adımların atılacağını ifade etti.

Filipinler Sahil Güvenlik Sözcüsü Jay Tarriela da bariyerin balıkların bulunduğu alana erişimi engellediğini kaydederek, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin bu eylemi gayri meşrudur. Kesinlikle gıda güvenliğimizi etkilemektedir” diye konuştu.

ÇİN, ÖNLEM ALDIĞINI SÖYLEDİ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin ise yaptığı açıklamada, resifin ve çevresindeki suların Çin’in tartışılmaz egemenlik alanı olduğunu ifade etti. Filipinlere ait bir balıkçı gemisinin 22 Eylül'de izinsiz olarak Çin sularına girdiğini belirten Wang, “Çin sahil güvenliği, gemiyi durdurmak ve uyarmak için yasalara uygun, profesyonel ve itidalli bir şekilde gerekli önlemleri aldı" dedi.

Filipinler, Scarborough Resifi’nin münhasır ekonomik bölgesi içinde yer aldığını iddia ederken, Çin ise resifin kendi egemenliğinde olduğunu öne sürüyor. 

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...