Esad’a Ankara yolu gözüktü

- Güncelleme:
Esad’a Ankara yolu gözüktü

Dünya Haberleri

Suriye ile Moskova’da gerçekleşen 11 yıl sonraki ilk temasın ardından Esad’ın Ankara’yı, Erdoğan’ın da Şam’ı ziyaret edebileceği belirtiliyor.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ

Türkiye ve Esad yönetimi arasında 11 yıllık parantez Moskova’da kapandı. Sırada dışişleri bakanlarının teması var. Üçlü formatta yürütülen görüşmelerin son ayağında Putin-Erdoğan-Esad zirvesi gerçekleşecek. Önümüzdeki iki ay içerisinde Esad ve Erdoğan’ın el sıkışacağı, bir sonraki adımda ise Esad’ın Ankara’yı, Erdoğan’ın da Şam’ı ziyaret edebileceği belirtiliyor. 

SÜREÇ 2015’TE BAŞLADI

İki ülke ilişkiler istihbarat birimleri tarafından yapılan 4 görüşmenin ardından Millî Savunma Bakanlığı düzeyindeki Moskova buluşması ilişkileri farklı bir boyuta taşıdı. Türkiye sahadaki tehlikeyi, 2015 yılındaki muhaliflere dönük Eğit-Donat projesinin DEAŞ tiyatrosu ile PYD’ye taşınması ile gördü. Batı menşeili 15 Temmuz darbe girişiminin ardından aks değiştiren Ankara, Rusya, İran ve bölgesel aktörler yürütülen diplomasi eşliğinde ilişkileri mevcut düzeye taşıdı. Süreç, Astana ve Soçi Mutabakatları ile uluslararası mahiyet kazandı. Görüşme trafiği ile ilgili tarihî bir misyon üstlenen MİT, siyasi temas öncesi uygun zeminin hazırlanmasında çok önemli rol oynadı ve Şam’ın bazı keskin kırmızı çizgilerini dondurmasını sağlayarak masanın kurulmasını sağladı.

KRİTİK BAŞLIKLAR

Moskova’da MİT Başkanı Hakan Fidan’ın nezaret ettiği buluşmada Millî Savunma Bakanı Hulûsi Akar ve Ali Mahmut Abbas, daha önce belirlenen konu başlıkları üzerinde 2 saati aşkın konuştu.  Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun da katıldığı toplantıda Türkiye’nin görüş ve değerlendirmelerini aktardıklarını, diğer tarafların değerlendirmelerini dinlediklerini belirten Akar şunları söyledi: Bizim toplantıda dile getirdiğimiz en önemli hususlardan biri terörle mücadele oldu. Başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, tek amacımızın terörle mücadele olduğunu, başka bir amacımızın bulunmadığını vurguladık. Suriye için de tehdit oluşturan PKK/YPG, DEAŞ gibi terör örgütü üyelerini etkisiz hâle getirmeyi amaçladığımızı ifade ettik. Ülkemizin, milletimizin ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak için gayret gösterdiğimizi söyledik. Ayrıca yapacağımız bu çalışmalar çerçevesinde Suriye’den Türkiye’ye daha fazla göçün olmaması için gayret gösterdiğimizi dile getirdik. Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı ve bütüncül şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladık. Bu manada önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek çalışmaların bölgede ve Suriye’de barışa ve istikrara giden yolda ciddi katkılar sağlanabileceğini değerlendiriyoruz.

Bizim Türkiye'de ve Suriye'de yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin aleyhine bir şey yapmamız hiçbir şekilde söz konusu değildir. Onları zora sokacak bir davranış içinde hiçbir zaman bulunmadık, bulunmayız.

İYİ KOMŞULUK DÖNEMİ BAŞLIYOR

Türkiye-Suriye arasında 11 yıl sonra ilk doğrudan siyasi temas niteliği taşıyan Moskova buluşması Hulûsi Akar ve mevkidaşı tarafından ‘olumlu görüşme olarak nitelendirildi. Suriye medyası ve Bass Partisi kanadı da “Görüşme yeniden iyi komşuluk için başlangıç” olarak yorumladı. Suriye El-Vatan gazetesi haberi “Olumlu atmosferde tarihî görüşme” başlığı ile duyurdu. Gazete haberinde Suriye krizinin önemli ölçüde masaya yatırıldığı toplantıda terörün öncelikli başlık olduğu ve önemli dosyaların müzakere edildiği bilgisi yer aldı. Suriye kanadında ayrıca Moskova buluşması ve yeniden siyasi sürecin başlaması savaş öncesi 54 Suriye lirası olan doların, 6 bin 700 Suriye lirasına yükselmesi yaşanan ekonomik felakete karşı umut ışığı olarak gösterildi.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...