Şam ile 11 yıl sonra ilk temas

- Güncelleme:
Şam ile 11 yıl sonra ilk temas

Dünya Haberleri

İlk defa gazetemizin duyurduğu Şam ile normalleşmede yeni bir safhaya geçildi, 11 yıl sonra bakanlar düzeyinde ilk görüşme yapıldı.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ

Türk medyasında ilk defa gazetemizin duyurduğu Şam ile normalleşme takvimi işliyor. İki ülke arasında istihbarı düzeyde dört farklı görüşmenin gerçekleştiği trafikte yeni bir evreye geçildi.  Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, 11 yıl sonra ilk diplomatik temas niteliği taşıyan görüşmede Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmut Abbas ile Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geldi. Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun da eşlik ettiği görüşmede MİT Başkanı Hakan Fidan ile Suriye Muhaberat’ı Başkanı Ali Memlük de hazır bulundu.

Şam ile 11 yıl sonra ilk temas

TARAFLAR MUTABIK KALDI

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda, Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleriyle ortak mücadele çabaları ele alındı. Yapıcı havada geçen toplantı sonucunda, Suriye’de ve bir bütün olarak bölgede, istikrarın temin edilmesi ve sürdürülmesi için üçlü formattaki toplantıların devamı konusunda mutabık kalındı.

SIRA DIŞİŞLERİ BAKANLARINDA

Moskova’da ki görüşme yeni bir devrin başlaması olarak yorumlanırken sırada Dışişleri Bakanları görüşmesinin olduğu kaydedildi. Diplomatik kaynaklar, Esad-Erdoğan görüşmesinin de uzak olmadığını, iki tarafta da görüşme alt yapısının oluşturulmaya ve zirve gündeminin netleşmeye başladığı bilgisini paylaştı.

11 YILLIK PARANTEZ KAPATILACAK

Erdoğan-Esad buluşmasının en geç iki ay içerisinde gerçekleşeceği belirtiliyor. Baas yönetiminde sürecin uzamaması yönünde görüş hâkim. Büyük bir ekonomik buhran yaşayan Esad idaresi yakın dönemde Reyhanlı- Bab El-Hava ya da Kilis-Bab El- Selame kapısının açılmasını istiyor. Başta çimento, gıda ve enerji olmak üzere Esad kontrolündeki bölgelere ürün akışının başlatılmasını talep etti. Türk ve Suriye Arap Cumhuriyeti yönetiminin görüşme trafiğinde PKK ve göç meselesi diğer önemli konu başlıkları. Şam, Moskova’da başlayan diplomasi sürecinde İdlib, Resulayn, El Bab, Azez gibi terörden temizlenen alanlardaki TSK varlığı ile ilgili taleplerini bu görüşme döneminde ön şart olmaktan çıkardı. Moskova’da startı verilen sürecin bir diğer kritik başlığı da sivil ve askeri muhalefetin uygun ve eşit şartlarda entegrasyonunu sağlamak oldu.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...