Gazze için ateşkes çağrısında 3 Müslüman ülke gündemde! Tunus neden çekimser kaldığını açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Gazze için ateşkes çağrısında 3 Müslüman ülke gündemde! Tunus neden çekimser kaldığını açıkladı

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Gazze'ye İsrail'in gece başlattığı saldırıların ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu insani ateşkes çağrısını onayladı. Kararda çekimser kalan 3 Müslüman ülke gündem oldu. Tunus, Filistin lehine neden onay vermediğini açıkladı.

İsrail'in Gazze'de yaşayan 2,3 milyon Filistinliye yönelik katliam saldırıları 23 gündür sürüyor. Gazze'ye dün gece denizden, karadan ve havadan başlatılan saldırıların ardından BM Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda insani ateşkes kararı oylandı. Türkiye de dahil 193 üyenin olduğu BMGK'da kararar, 14 “hayır” oya karşı 120 oyla kabul edildi. 45 ülke ise “çekimser” oy kullandı. Bu ülkelerin arasında 3 müslüman ülkenin de bulunması eleştirileri beraberinde getirdi. 3 ülkeden birisi olan Tunus, neden çekimser kaldığını açıkladı.

İSRAİL AÇIK VE GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINANMADI

BM oturumunda düzenlenen oylamanın ardından Tunus’un niçin çekimser oy kullandığını açıklayan Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Tarık Adab, İsrail'in güçlü bir şekilde kınanmadığını belirtti. Adab, şu ifadeleri kullandı:

 "Gazze’deki kuşatmadan dolayı milyonlarca Filistinli her türlü yaşam kaynağından yoksunken devam eden İsrail'in Filistin halkına yönelik vahşi saldırıları, daha güçlü bir duruş sergilememizi gerektiriyor. Karar taslağı, her ne kadar insani yardım girişini kolaylaştırmayı ve göçü önlemeyi hedeflese de, işgalci güçlerin işlediği savaş ve soykırım suçları açık ve güçlü bir şekilde kınanmıyor."

TUNUS'UN İLKESEL TUTUMU SÜRECEK

Adab, "Saldırgan taraf ile saldırıya uğrayan tarafın eşit görülmesine ilkesel olarak karşı çıkan Tunus, oylamada çekimser oy kullandı. İşgal güçlerinin Filistinlilere yönelik saldırıları açık ve net bir şekilde kınanmadığı müddetçe, bu konudaki ilkesel tutumumuz değişmeyecektir." dedi.

Adab, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Çocukların, kadınların ve masum sivillerin öldürülmesi, ibadethanelerin ve yerleşim yerlerinin bombalanması, meşru müdafaa değil savaş suçudur. Meşru müdafaa hakkını kullanma, işgale direnme ve ırksal ayrımcılık politikalarının reddi ise terörizm olarak görülüyor. BM’nin, sorumluluklarını üstlenmesine ve yarım yamalak tedbirlere son vermesini istiyoruz. Sayısı bini geçen BM kararına saygı gösterilmesini ve uygulanmasını umuyoruz.”

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...