Orta Doğu alev alev... İsrail ordusu duyurdu: Büyük bir güçle gireceğiz

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail ordusu, gece boyu Gazze'nin pek çok noktasını havadan ve karadan vurmaya devam etti. Gazze, 7 Ekim’den bu yana en şiddetli saldırılara sahne olurken Filistin dünyaya çağrı yaparak BM'de alınan ateşkes kararının İsrail'e uygulatılmasının gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler Filistin'de kıtlık tehlikesi olduğunu belirtti. İsrail ordusu, 50 Filistinlinin sığındığı Gazze'nin en büyük hastanesini hedefine aldı. Gazze'de yapılan katliamda 825 aile yok olurken, ölenlerin sayısı 8 bine dayandı. İşte İsrail-Filistin savaşında dakika dakika gelişmeler...

İsrail'in Gazze'de yaşayan 2,3 milyon Filistinliye yönelik katliam saldırıları 22 gündür sürüyor. Uzun bir zamandır Gazze'ye kara operasyonu başlaması beklenirken, bölge dün İsrail'in denizden, karadan ve havadan saldırıyla hareketlendi. İsrail ordusu, kentin alt yapısını yerle bir ederek Gazze'nin dünya ile tüm bağlantısı kesti. 7 Ekim'den bu yana kadın ve çocuklar çoğunlukta olmak üzere 8 bine yakın Filistinli sivilin öldüğü Gazze'de İsrail'in kara operasyonu girişimi başarısız oldu.

İşte dakika dakika bölgede yaşanan son gelişmeler...

ŞİFA HASTANESİ HALEN HEDEFTE

22:54 İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ve sivilin sığındığı Şifa Hastanesi'ni hedef alma seçeneğinin halen masada olduğunu açıkladı.

22:14 Hamas'tan yapılan açıklamada, "İsrail'in elindeki tüm esirleri bırakması karşılığında, Hamas da elindeki esirleri bırakacağı bir anlaşmayı hemen yapmaya hazır." denildi.

21:57 Elon Musk'ın Starlink'in Gazze'deki uluslararası tanınmış yardım kuruluşlarına bağlantı hizmeti sunacağını duyurmasına İsrail İletişim Bakanı "Bu girişimle mücadele edeceğiz." diyerek karşılık verdi.

FRANSIZLARDAN FİLİSTİN'E DESTEK

21:29 Fransa’nın başkenti Paris’te binlerce kişi Filistin’e destek için yürüdü. Fransa İçişleri Bakanlığının yasağına rağmen Chatelet Meydanı’nda toplanan binlerce Fransız, “Gazze, Paris yanınızda”, “Katledilen insanlıktır” sloganları attı. Fransız polisi, göstericileri ablukaya alırken, sert müdahalelerde bulundu. Göstericiler, “Macron İsrail’in işbirlikçisi” sloganlarıyla tepki gösterirken, Fransız polisi bazı destekçileri gözaltına aldı.

NETANYAHU'DAN "KARA HAREKATI" AÇIKLAMASI

21:02 İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze savaşının 'uzun ve zorlu' olacağını söyledi. Kara saldırılarının genişleyeceğini dile getiren Netanyahu "Kara operasyonunun genişletilmesi oy birliği ile kabul edildi" dedi. 

20:55 İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada "Dün erken saatlerden itibaren karada faaliyet gösteriyoruz. Gazze'nin kuzeyindeyiz. Zırhlı kuvvetler cuma gününden itibaren operasyon yapıyor." ifadeleri yer aldı.

'BÜYÜK BİR GÜÇLE GİRMEKTEN BAŞKA ÇARE YOK'

20:23 İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Gazze Şeridi’nde büyük bir kara operasyonu düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Düşmanı ortaya çıkarmak için büyük bir güçle topraklarına girmekten başka çare yok” dedi. Halevi, “Bu operasyonlar, Hamas'ın dağıtılması, sınır güvenliği ve tüm rehinelerin evlerine geri dönmesi hedeflerine hizmet ediyor” şeklinde konuştu.

19:44 Akşam saatlerinde İsrail’in başkenti Tel Aviv’e çok sayıda roket saldırısı düzenlendi. Atılan roketler, Demir Kubbe’nin devreye girmesiyle havada imha edildi.

19:28 AB Yüksek Temsilcisi Borrell, "UNRWA Gazze halkının çaresiz durumu hakkında uyarıyor. Çocuklar dahil çok sayıda sivil öldürüldü. Bu durum uluslararası insancıl hukuka aykırıdır." dedi.

19:15 Mısır Dışişleri Bakanlığı İsrai'inl, Gazze Şeridi’ne yardımların ulaştırılmasını engellediğini açıkladı. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Abu Zeid, “Gazze Şeridi’ne yardım taşıma sürecinin İsrail’in dayattığı büyük lojistik sorunlarla karşı karşıya olması talihsiz bir durumdur” açıklamasını yaptı.

HAMAS'TAN KARŞILIKLI ESİR TAKASI TEKLİFİ

19:08 Kassam Tugayları, elindeki esirleri bırakma karşılığında İsrail'in de hapishanelerdeki tüm Filistinli mahkumları serbest bırakmasını önerdi.

18:32 BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Gazze'ye yönelik bombardımanların "benzeri görülmemiş şekilde tırmanmasını" sert bir şekilde eleştirdi ve "derhal" ateşkes çağrısında bulundu.

18:17 Gazze Şeridi'nde sabit hat, mobil ve internet iletişim hizmetlerine erişimin olmadığı ikinci güne girilirken, Ramallah'taki Filistin İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı İsrail'in iletişim ağını kasıtlı şekilde kestiğini duyurdu.

18:07 İsrail ordusundan Gazze Şeridi'yle ilgili yeni açıklama geldi. Sivillerin uyarıldığı açıklamada, "Gazze bölgesi artık bir 'savaş alanı'" denildi. Ordu, savaş uçakları tarafından atılan broşürlerde "Gazze Şeridi sakinlerine: Gazze bir savaş alanı haline geldi." dedi ve Bölge sakinlerini "tahliye etmeye" çağırdı.

GAZZE'DE SAVAŞ SUÇUNU BELGELEMEK ZORLAŞTI

17.15 Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetlerinin tamamen kesilmesiyle ilgili, "Bu, kritik bilgilere, Gazze'deki Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri ile savaş suçlarına ilişkin kanıtlara ulaşmamızın, direkt olarak bu ihlallere maruz kalanlardan duymamızın daha da zorlaşması anlamına geliyor." açıklamasını yaptı.

HAMAS İSRAİL'İN ASKERİ ÜSSÜNÜ VURDU

17:00 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant yaptığı açıklamada, kara kuvvetlerinin Gazze'ye girmesi ve artan bombardımanların ardından İsrail'in "yeni bir aşamaya geçtiğini" ifade etti. Gallant, "Yeni emre kadar operasyon devam edecek" ifadelerini kullandı.

16.30  Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistinli sivilleri hedef almasına karşılık Zikim Askeri Üssü'nü bombaladıklarını duyurdu. Kassam Tugayları, "Siyonistlerin sivillere yönelik katliamlarına tepki olarak, Zikim Askeri Üssü roketlerle bombalandı." açıklamasını yaptı.

16.00 İsrail ordusu, dün yapılan yoğun saldırıların ardından yapılması planlanan yeni operasyon öncesinde Filistinlileri kuzey Gazze'yi tahliye etme çağrısında bulundu. 

DIŞİŞLERİ: "İSRAİL'İ SALDIRILARI DURDURMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

15:41: Dışişleri Bakanlığınca, "İsrail'i uluslararası camianın bu müşterek sesine kulak vermeye, saldırıları durdurmaya ve barışa fırsat tanımaya çağırıyoruz" denildi.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARI KAMERADA

15:18: Gece saatlerinde Gazze’ye yönelik saldırılarını yoğunlaştıran İsrail ordusunun sabah saatlerinde sürdürdüğü Gazze’ye yönelik yoğun topçu atışları görüntülendi. Sınır hattına konuşlu obüslerin Gazze’ye bombardımanı anbean kameralara yansıdı. Sınır hattına konuşlu obüslerin yoğun bombardımanı aralıksız devam ederken Gazze’nin Beyt Hanun bölgesi Sderot’ta konuşlu İsrail obüsleri tarafından aralıksız vuruluyor.

Orta Doğu alev alev... İsrail ordusu duyurdu: Büyük bir güçle gireceğiz

15.00 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Gazze'yi ve sivil nüfusunu yok etmeden Hamas'ı yok etmenin mümkün olmadığını belirterek, "Eğer Gazze yok edilirse, 2 milyon sakini sürülürse, bu yüzyıllarca olmasa da onlarca yıl sürecek bir felaket yol açacak." dedi.

GAZZE SAĞLIK BAKANLIĞI: 825 FİLİSTİNLİ AİLE YOK OLDU

14:32 İsrail saldırısının başlangıcından bu yana 3 bin 595'i çocuk olmak üzere 7 bin 703 Filistinli öldürüldü ve 825 aile İsrail bombardımanı nedeniyle tamamen yok oldu.
 
Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2,3 milyon Filistinli İsrail'in saldırılarını ve kente yönelik abluka nedeni gıda, su ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşadığı belirtildi.

İSRAİLLİLER NETANYAHU HÜKÜMETİNE ÖFKE KUSTU

13.50: Gazze Şeridi’nde esir tutulan İsraillilerin aileleri, İsrail ordusunun kara operasyonlarını ve bombardımanı artırdığı Gazze'deki yakınlarının akıbeti konusunda İsrail hükümetinin "açıklama dahi yapma zahmetine girmemesi nedeniyle büyük öfke duyduklarını" belirtti.
 
13.30: Elon Musk, uydularını ücretsiz internet sağlamak için Gazze'ye gönderiyor

SİSİ: MISIR ORDUSU ÜLKESİNİ KORUYACAK GÜÇTE

12:49 Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Cuma günü Mısır'ın Kızıldeniz'deki iki kasabasına insansız hava araçlarının düşmesinin ardından yaptığı açıklamada herkesi Mısır'ın egemenliğine ve bölgedeki konumuna saygı göstermeye çağırdı.

Sisi açıklamasında, Mısırlıların kendilerini güvende hissetmeleri gerektiğini ve ordunun ülkeyi koruyabilecek güçte olduğunu söyledi.

Sisi ayrıca Mısır'ın İsrail-Hamas çatışmasında olumlu bir rol oynamaya devam edeceğini ve bunun bölgesel olarak genişlemesini istemediğini vurguladı.

İSRAİL'DEN BM KARARINA İTHAM DOLU SÖZLER

12.20 İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan kararla 120 ülkenin Gazze'de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunmasıyla ilgili olarak "alçakça çağrı" ithamında bulundu. Cohen, "BM Genel Kurulu'nun alçakça ateşkes çağrısını açıkça reddediyoruz." ifadesini kullandı.

GAZZE'NİN EN BÜYÜK HASTANESİ HEDEFTE

12.00 İsrail Ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Gazze Şeridi'ndeki en büyük tıbbi kompleks olan Şifa Hastanesi'nin Hamas'ın operasyonları için 'kalkan' olarak kullanıldığını iddia etti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından hazırlanan videoları paylaşan Hagari,  bunun hastanenin Hamas tarafından kullanıldığının kanıtı olduğunu öne sürdü.

İsrail ordusu, hastanenin altında Hamas'ın konuşlandığını ve yakıt, oksijen, su ve elektrik gibi ihtiyaçlarını buradan karşıladığını öne sürdü.

İSRAİL TANKLARIN İLERLEYİŞ GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI

11.49 İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Arap medyası Sözcüsü Yarbay Avichay Adraee, bugün Gazze’deki İsrail Kara Kuvvetleri’ne ait tank ve askeri araçların saldırı ve ilerleme görüntülerini paylaştı.

Orta Doğu alev alev... İsrail ordusu duyurdu: Büyük bir güçle gireceğiz

İSRAİL: GAZZE'YE GIDA, SU VE İLAÇ GİRİLMESİNE İZİN VERİLECEK 

11:22 İsrail, 28 Ekim'de Gazze Şeridi'ne tıbbi malzeme, gıda ve içme suyu taşıyan kamyonların girişine izin verecek.
İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Daniel Hagari basına yaptığı açıklamada, "İsrail, Cumartesi günü gıda, su ve ilaç kamyonlarının Gazze Şeridi'ne girmesine izin verecek" dedi.

İSRAİL SAVUNMA KUVVETLERİ: HAMAS DENİZ KOMUTANI DÜZENLENEN SALDILARDA ÖLDÜ 

11.00 İsrail Savunma Kuvvetleri, Hamas'ın Gazze Şehri Tugayı'na bağlı Deniz Kuvvetleri Komutanı Ratib Ebu Sahiban'ı gece düzenlenen bir hava saldırısında öldürdüğünü açıkladı.
Ordu, Ebu Sahiban'ın 24 Ekim'de Hamas'ın deniz yoluyla bir sızma girişimini planladığını ve komuta ettiğini, bunun da İsrail Deniz Kuvvetleri tarafından engellendiğini açıkladı.

FİLİSTİN'DE KITLIK TEHLİKESİ

10.30  Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA)tarafından desteklenen fırınların beşte biri şu ana kadar bombalandığını ve yakıt eksikliği nedeniyle "felaket boyutunda" gıda sıkıntısı yaşanacağı konusunda uyardı.
 
UNRWA, artan ekmek fiyatlarını düşürmeye yardımcı olan un tedarik ettiği 50 fırından 10'unun hava saldırılarında vurulduğunu ve kalanlara un taşıyacak araçların da yakıtlarının tükenmekte olduğunu söyledi.
 
Ekmeğin, fırınlarda uzun kuyruklar oluşturarak umutsuzca aranır hale geldiği belirtilirken şu anda 600 binden fazla insanı barındıran barınaklardaki pek çok insan için ana gıda haline geldiğinin altı çizildi.

HAMAS: İSRAİL'İN KARADAN SALDIRI GİRİŞİMİ BAŞARISIZ OLDU 

Hamas'ın dış ilişkiler sorumlusu Ali Baraka, Al Mayadeen televizyonuna demecinde, İsrail'in Gazze’ye yönelik kara saldırısının başarısız olduğunu söyledi.

Ali Baraka “Gece saatlerinde Gazze Şeridi'ne üç yönden düzenlenen karadan saldırı girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. İsrail ordusu ağır kayıplar verdi” diyerek, İsrail ordusunun ölü ve yaralılarını savaş alanından tahliye etmek için helikopterler kullandığını belirtti.

10:17 İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki sık ağaçlık ve çalılık bölgelere yoğun saldırılar düzenleyerek buraları yakmaya çalıştığı belirtildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN DÜNYAYA ÇAĞRI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'de insani kriz derinleşti, İsrail derhal bu cinnet halinden çıkarak saldırıları durdurmalı.

09:46 İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'ne dün yoğunlaştırdığı saldırılarını sürdürürken özellikle bölgenin kuzeyinde çatışmalar yaşanıyor.

İSRAİL: HAMAS'IN HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI ÖLDÜ

09.40: İsrail Savunma Kuvvetleri ve Şin Bet güvenlik birimleri, Hamas'ın Hava Kuvvetleri Komutanı Issam Asem Abu Rakaba'nın gece düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu.

Yapılan açıklamada Rabaka'nın Hamas’ın insansız hava araçlarını, yamaç paraşütlerini, hava tespit sistemlerini ve hava savunmasını yönetmekten sorumlu olduğu belirtildi.

Ordu, Rakaba'nın İsrail'e yamaç paraşütleriyle giren Hamas birimleri ve İsrail Savunma Kuvvetleri gözlem noktalarına yapılan insansız hava aracı saldırılarını yöneterek Hamas'ın 7 Ekim saldırısının planlanması ve icrasında rol oynadığını iddia etti.

İSRAİL DÜN GECE 150 NOKTAYI VURDU

09.11: İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugaylarına ait 150 yer altı hedefin savaş uçaklarıyla bombalandığını iddia etti. Açıklamada, vurulan yerler arasında yer altı tünelleri ve altyapısı gibi hedefler olduğu, çok sayıda Kassam Tugayları mensubunun öldürüldüğü savunuldu.

Orta Doğu alev alev... İsrail ordusu duyurdu: Büyük bir güçle gireceğiz

FİLİSTİN: ATEŞKES KARARI İSRAİL'E UYGULATILMALI

08.56 Filistin yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan "Gazze'de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşılarken, ülkelerin bu karara uyarak İsrail'i ateşkes ilan etmeye zorlamasını istedi. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, "120 ülkenin karar tasarısına onay vermesi, dünyanın, bu saldırılara, Filistin halkının tehcirine ve yeni bir Nekbe'ye (Büyük Felaket) karşı olduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

"GAZZE ÇOK FARKLI BİR YER OLACAK"

08.12 İsrail Başbakanı Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev, yaptığı açıklamada, "Kara operasyonu bittiğinde Gazze çok farklı bir yer olacak. Hamas'a bedel ödeyecek." dedi.

"EN YOĞUN SALDIRI BOMBARDIMANI"

07.43 İsrail ordusu, 22 gündür yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni gece gündüz bombalıyor. Gazze'nin her bölgesini hedef alan İsrail saldırıları, dün akşam bölgenin kuzeyinde yoğunlaştı. İsrail ordusu, ilk olarak dün akşam saatlerinde obüs saldırılarıyla Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun Mahallesi'ne saldırdı. Obüs saldırılarının ardından İsrail ordusu, Beyt Hanun başta olmak üzere Gazze'nin kuzeyini havadan bombaladı. Patlama sesleri, İsrail tarafındaki Sderot şehrine kadar ulaşırken, bölge sakinleri, İsrail'in dün akşam yaptığı saldırıların 7 Ekim'den bu yana düzenlenen en yoğun bombardıman olduğunu ifade etti.

Orta Doğu alev alev... İsrail ordusu duyurdu: Büyük bir güçle gireceğiz

07:29 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinin kuzeyindeki El-Celezun Mülteci kampına baskın düzenleyerek, biri çocuk 7 Filistinliyi gözaltına aldı ve 2 katlı bir evi yıktı.

06:21 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Filistin halkına acil yardım ve uluslararası koruma sağlanmasının gereğini belirtti ve uluslararası toplumu Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının durması konusunda sorumluluk almaya çağırdı.

05:48 Dünya Gıda Programı (WFP), insani operasyonlarının kapsamını genişletmesi ve gelecek 2 ay içinde 1,1 milyon kişiye gıda yardımı ulaştırabilmesi için Gazze'ye her gün 40 tırın giriş yapması gerektiğini belirtti.

04:54 Arap Birliği, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan "Gazze'de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşılayarak, bunun ,"uluslararası toplumun gerçek iradesini yansıttığı" değerlendirmesinde bulundu.

03:07 İsrail'in, bu gece yarısı düzenlediği hava saldırılarında Şifa ve Endonezya hastanelerinin çevresi ile Gazze Şeridi'ndeki Bureyc Mülteci Kampı'nı hedef aldığı bildirildi.

02:50 Filistin yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan "Gazze'de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşılarken, dünya ülkelerinin bu karara uyarak İsrail'i ateşkes ilan etmeye zorlamasını istedi.

02:43 Tunus'un Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Tarık Adab, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan "Gazze'de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararına ilişkin oylamada, "işgalci güçlerin işlediği savaş ve soykırım suçları açık ve güçlü bir şekilde kınanmadığı" için çekimser oy kullandıklarını söyledi.

02:39 İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye saldırıları, İsrail Başkonsolosluğu önü ile Saraçhane ve Üsküdar Kısıklı'da protesto edildi.

02:31 ABD'de, barış yanlısı Yahudi gruplar, İsrail'in Gazze operasyonunu durdurması için New York'taki ünlü Grand Central tren garını işgal ederek "acil ateşkes" çağrısında bulundu.

02:14 Türk Kızılay'ı, Gazze'de hiçbir iletişim kanalının çalışmaması nedeniyle yerel personelle iletişim kuramadıklarını açıkladı. Türk Kızılay'ı tarafından yapılan açıklamada, "Üzülerek belirtmeliyiz ki, Gazze'deki yerel personelimizle iletişim kuramıyoruz. Maalesef hiçbir iletişim kanalı çalışmıyor ve tüm insani yardım çalışanları ile ilgili büyük bir endişe içindeyiz. İnsani yardım çalışanları, sağlık görevlileri ve siviller hedef olmamalıdır. BM Genel Kurulu'nda kabul edilen, Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes" çağrısına en kısa sürede uyulması gerekmektedir" denildi.

02:14 Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun "Gazze'de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararından memnuniyet duyduğunu belirtti.

02:08 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "İsrail'in Gazze'yi dış dünyaya bağlayan tüm uluslararası iletişim kanallarını engellemeyi amaçlayan karartma uygulaması, açıkça savaş suçu işleme niyetini göstermektedir. Bu, İsrail'in sivillerin hayatlarını mahvettiğine dair çirkin gerçeği gizleme girişimidir." ifadelerini kullandı.

02:06 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin Ulusal Halk Radyosu'na (NPR) verdiği röportajda İsrail saldırıları nedeniyle bölgenin barut fıçısı haline geldiğini söyleyerek, "Hamas'ın eli her zamankinden çok daha güçlü ve kararlı bir şekilde tetikte" dedi.

02:03 Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, İsrail ordusunun Gazze'deki Şifa Hastanesini hedef göstermesinin ardından "Hastaneleri hedef almanın hiçbir haklı nedeni yoktur." açıklamasında bulundu.

01:45 Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan "Gazze'de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararının, "Filistinlilerin öldürülmesine ve savaş suçlarına karşı açık bir duruş" olduğunu belirtti.

01:36 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına yönelik operasyonun, "resmi bir kara harekatı olmadığını" açıkladı.

01:34 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, abluka altındaki Gazze Şeridi'yle ilgili "İsrail için kırmızı çizgiler koymuyoruz" dedi.

01:31 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nin karşılaştığı "en ağır" hava bombardımanının eşlik ettiği İsrail'in kara saldırısına Kornet füzeleri ile karşı koyduğu bildirildi.

01:15 İngiltere merkezli çok sayıda insan hakları ve yardım kuruluşu, hükümetten "derhal Gazze'de acil ateşkes çağrılarını desteklemesi" talebinde bulundu.

01:12 İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan kararla 120 ülkenin Gazze'de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunmasıyla ilgili olarak "alçakça çağrı" ithamında bulundu.

TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI

İsrail, tankaları kuzeyden Gazze'ye giriş yaptı, hava uçakları ve deniz kuvvetleri, bölgeyi şimdiye kadar görülmemiş bir bombardımana tuttu. İnternetin ve elektriğin kesilmesiyle Gazze gece boyu karanlığa gömülürken, İsrail kuvvetlerine Hamas'a bağlı İzzettin Kassam tugayları, n yoğun hava saldırısını gerçekleştiren İsrail güçlerinin karadan girme girişimlerine karşılık verdi.

İsrail'de yayın yapan Kanal 14'ün askeri analisti, "İlk kara operasyonu tam bir hayal kırıklığı. Hükümet askerlerin canıyla kumar oynuyor" diyerek başarısızlığı itiraf etti.

İSRAİL BOZGUNA UĞRADIĞI İÇİN KARA HAREKATINA BAŞLADIĞINI AÇIKLAMIYOR

Al Jazeera yayınına bağlanan Hamas lideri Usame Hamdan, İsrail'in bozguna uğradığı için kara harekatına başladığını açıklayamadığını söyledi. "İsrail, başarısız olduğundan kendini utanç verici bir duruma sokmamak için bu operasyonun planlı bir kara operasyonu olmadığını söylüyor." diyen Hamdan, "Şafak saatleriyle birlikte dünya, direnişçilerin mücadele ettiği kahramanlık destanın etkilerini görecek." dedi.

ŞAFAK SÖKTÜĞÜNDE GAZZE DİRENİŞİNİN DESTANI GÖRÜLECEK

İsrail'in saldırıları sürerken Hamas'tan dikkat çeken bir açıklama geldi. Açıklamada, "Şafak saatleriyle birlikte dünya, direniş savaşçılarının Gazze'de savaştığı kahramanlık destanın etkilerini görecek" denildi. Filistin medyasında yer alan haberlerde İzzeddin el-Kassam Tugayları, ağır hava bombardımanının eşlik ettiği İsrail'in kara saldırısına Kornet füzeleri ile karşı koyduğu bildirildi.

Gazze'den yayın yapan El-Aksa televizyonu, Gazze Şeridi sınırlarında şiddetli çatışmaların yaşandığını, bu çatışmalar sırasında İsrail tanklarına ve zırhlı araçlara 4 Kornet füzesinin fırlatıldığını belirtti.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 310'u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülenlerin sayısının 3 bin 38'i çocuk, 1726'sı kadın ve 414'ü yaşlı olmak üzere 7 bin 326'ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 110 Filistinlinin öldüğü, 1900'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

Çatışma bölgelerinde, çoğu İsrail bombardımanında 25 gazeteci hayatını kaybetti.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 46 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi'nden 6, Hamas'tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil öldü.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...