Yüzde yüz garantili yöntem: Karpuzun iyisini bir görüşte anlayacaksınız

Editör:
- Güncelleme:
Yüzde yüz garantili yöntem: Karpuzun iyisini bir görüşte anlayacaksınız
Hayatın İçinden Haberleri

Karpuz, yaz aylarının en sevilen meyvesi. Öyle ki karpuz yemek için yazın yolunu gözleyenler var. Şimdilerde tezgahlarda boy gösteren bu muhteşem besinin iyisini seçmek için adımları sıraladık.

Sulu sulu, kıpkırmızı karpuzlar yazın müjdecisi… Ancak ‘seçmece’ diye satılan bazı karpuzların içi beklediğimiz gibi çıkmıyor. Peki, karpuz seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Karpuz vurarak nasıl seçilir? İyi karpuz nasıl anlaşılır? Püf noktalarını sizler için sıraladık.

İYİ KARPUZU ANLAMANIN PÜF NOKTALARI

- Karpuz seçerken dikkat etmeniz gereken ilk püf noktası, alt kısmının sarı olup olmaması… Karpuzun yere değdiği bölgeye mutlaka bakın. Altı ne kadar sarıysa karpuz o kadar iyi olgunlaşmış ve lezzetli demektir.

- Karpuzun iyisinde çatlaklar olur ancak normal çatlama değil! Kastettiğimiz karpuzun üzerinde oluşan, örümcek ağına benzer görünümünde olanlar. Uzmanlar bu çatlakların, karpuzun büyürken arılar tarafından ziyaret edildiğini gösterdiğini söylüyor.

Yüzde yüz garantili yöntem: Karpuzun iyisini bir görüşte anlayacaksınız

- ‘Karpuz ne kadar büyükse o kadar lezzetli’ düşüncesi yanlış. Çünkü günümüzde meyvelerin olgun görünmesi için bazı ilaçlar kullanılabiliyor ve bu ilaçlar da hormonal bozukluklara yol açıyor. Bu nedenle her büyük karpuz da lezzetli çıkmıyor.

- Karpuzun sapı da lezzeti hakkında bilgi veriyor. Karpuzun sapı yeşilse, erken toplandığını gösteriyor, bu nedenle sapı kuruyan karpuzlar daha olgun ve tatlı olarak biliniyor.

-Karpuzu koklayarak seçmek, hiçbir işe yaramıyor. Bu yöntem daha çok kavun seçmek için geçerli. O nedenle bahsettiğimiz diğer püf noktalarından fayda sağlayabilirsiniz.

Yüzde yüz garantili yöntem: Karpuzun iyisini bir görüşte anlayacaksınız

KARPUZUN FAYDALARI

Karpuzun nasıl seçileceğini anlattık, şimdi ise su ve lif içeriği yüksek bir meyve olan karpuzun faydalarına değinelim.

Kabızlığa iyi gelir: Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunur yani sık sık idrara çıkarır. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekler.

Kanserden koruyor: Kırmızı renginden de anlaşıldığı gibi karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke eder ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Yine içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engeller.

Tansiyonu düzenler: Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürür. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul edilir yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarır. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltır.

Derleyen: Turkiyegazetesi.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Can17 Haziran 2023 17:31

Eh karpuz mevsimi... Beyazpeynir karuz ekmek, yaz ögünü

Sonraki Haber Yükleniyor...