İran 'mesele sonuçlanmıştır' diyerek duyurdu: Meşru müdafaa hakkımızı kullandık

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İran 'mesele sonuçlanmıştır' diyerek duyurdu: Meşru müdafaa hakkımızı kullandık

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

BM İran Misyonu, 'mesele sonuçlanmıştır' diyerek askeri operasyonların sona erdiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, "İsrail rejimi bir hata daha yapacak olursa, İran’ın cevabı daha şiddetli olacak." denildi.

İran ve İsrail arasında uzun yıllardır süren gerilim sonunda savaşa dönüştü, bütün dünya alarma geçti. İran, İsrail topraklarını hedef aldı. İsrail, 1 Nisan günü fitili ateşledi. Savaş uçakları, İran’ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesi içerisindeki konsolosluk binasını bombaladı. Devrim Muhafızları Ordusu Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ile Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi dâhil yedi yetkili öldürüldü. Ardından İran, İsrail’e misliyle karşılık vereceğini bildirdi. ABD basını önceki gün bu saldırının 24 ila 48 saat içerisinde gerçekleşeceğini bildirdi. Bir gün geçti ve İran saldırı başlattı. Önce 100 tane Şahid-136 kamikaze İHA’ları daha sonra balistik füzeler İsrail’e yollandı. Buna eş zamanlı olarak Hizbullah ve Hamas roketlerle, Yemen de İHA’larla saldırıya geçti. İran Savunma Bakanı Emir Hatemi “Bize saldırmak için hava sahasını veya topraklarını İsrail’e açan her ülkeye karşılık vereceğiz” tehdidinde bulundu. 

"MESELE SONUÇLANMIŞTIR"

İran'ın Birleşmiş Milletler Diplomatik Misyonu'ndan yapılan son dakika açıklamasında ise, İsrail'e yönelik saldırının BM Anlaşması’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayandığı vurgulandı. "Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz." vurgusu yapılan açıklamada, "İsrail rejimi bir hata daha yapacak olursa, İran’ın cevabı daha şiddetli olacak." denildi. Öte yandan açıklamada ABD'ye iki ülke arasındaki gerilimden uzak durması gerektiği mesajı verildi.

İsrail Güvenlik Kabinesi’nin ise İran'ın saldırısına cevap için Savaş Kabinesine yetki verdiği bildirildi.

İran 'mesele sonuçlanmıştır' diyerek duyurdu: Meşru müdafaa hakkımızı kullandık - 1. Resim

NOTLAR:

- İran ilk defa müslüman olmayan bir ülkeye karşı saldırıya geçti. 

- İranlı Hackler, Demir Kubbe’yi etkisiz hâle getirmek için girişimlerde bulunuyor.

- İsrail, İran, Irak, Kuveyt, Lübnan ve Ürdün hava sahalarını kapattı. Ayrıca Ürdün’de OHAL ilan edildi. Mısır acil alarm durumuna geçti.

- İran basını: Yakında balistik füzeler de fırlatılacak.

- Türkiye’den Orta Doğu’ya giden yolcu uçaklarının hepsi geri çağrıldı. 

- Kıbrıs Rum Kesimi’nde bulunan İngiliz savaş uçaklarının İHA’lara müdahalede bulunacağı iddia edildi.

İran 'mesele sonuçlanmıştır' diyerek duyurdu: Meşru müdafaa hakkımızı kullandık - 1. Resim

İran Devrim Muhafızları kaynakları bu görseli paylaştı.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
A. A. 14 Nisan 2024 08:38

Çok güzel bir gelişme, Türkiyenin de İrana destek vermesini temenni ederiz. Bu fırsat ele geçmişken tüm İslam ülkeleri de İsraile saldırıp etkisiz hale getirilmesi için tarihi bir fırsat. İslam ülkeleri bu fırsatı kaçırmasın. Böyle bir fırsat bin yılda bir nasip olur.

Sonraki Haber Yükleniyor...