Netanyahu 'Filistin devletinin kurulmasını engelliyorum' dedi ve ekledi: İşgal ettiğimiz topraklar bizde kalacak

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Netanyahu 'Filistin devletinin kurulmasını engelliyorum' dedi ve ekledi: İşgal ettiğimiz topraklar bizde kalacak

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'den bu yana topyekün abluka altına aldığı Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdürüyor. İsrail Başbakanı Netanyahu, işgal ettikleri Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni ellerinde tutmaya devam edeceklerini söyledi. Netanyahu, "İsrail'in varlığını tehlikeye atacak" bağımsız bir Filistin devletinin uluslararası alanda tanınmasını kabul etmeyen hükümet kararını Meclise getireceklerini de açıkladı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 136 gündür devam ediyor. İşgal güçlerinin havadan, karadan ve denizden yapmış olduğu saldırılarda çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 29 bine yakın sivil canından oldu. Bölgede gerilim tırmanırken İsrail'den yeni açıklamalar geldi. 

ULUSLARARASI BASKIYA DİKKAT ÇEKTİ!

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Netanyahu, yaklaşık 5 aydır yürüttükleri diplomatik kampanyayla Gazze'deki askerlere hareket özgürlüğü sağladıklarını ve bu dönemde hedeflerini gerçekleştirmeden savaşı durdurmaları için yoğun bir uluslararası baskıya karşı direndiklerini ifade etti. Son dönemde "İsrail'in varlığını tehlikeye atacak" bağımsız bir Filistin devletinin tek taraflı kurulması biçiminde yeni bir girişimle karşı karşıya olduklarını kaydeden Netanyahu, Filistin devletinin uluslararası alanda tek taraflı tanınmasına karşı hükümetin oy birliğiyle kabul ettiği kararı Meclise sunacaklarını söyledi.

Netanyahu 'Filistin devletinin kurulmasını engelliyorum' dedi ve ekledi: İşgal ettiğimiz topraklar bizde kalacak

İŞGAL ETTİĞİ TOPRALARI ELİNDE TUTACAK

Netanyahu, İsrail'in işgal ettiği topraklardaki kontrolünü sürdüreceğini ve kalıcı bir çözüm olsun veya olmasın "Gazze Şeridi ve Batı Şeria'yı da içine alan Ürdün Nehri'nin batısındaki topraklarda İsrail'in güvenlik ve kontrolü elinde tutmaya devam edeceğini" belirtti.

Uluslararası toplumun Filistin devletinin tek taraflı olarak tanınması dayatmasına karşı tüm "Siyonist partilere" bu yasa teklifi lehine oy verme çağrısında bulunan Netanyahu, bunun dünyaya Filistin devletinin kurulması girişimine karşı İsrail'de görüş birliği olduğunu göstereceğini kaydetti.

Netanyahu, on yıllardır Filistin devletinin kurulmasını kendisinin engellediğini söyledi.

Kalıcı çözüme ilişkin hükümet içinde farklı görüşler bulunmasına rağmen söz konusu beyan niteliğindeki kararın tüm hükümet üyelerinin oybirliğiyle alındığını kaydeden Netanyahu, "İsrail'in böylesine hayati bir konuda uluslararası diktaya teslim olmaması gerektiği konusunda hepimiz hemfikiriz." ifadelerini kullandı.

Netanyahu 'Filistin devletinin kurulmasını engelliyorum' dedi ve ekledi: İşgal ettiğimiz topraklar bizde kalacak

"FİLİSTİN DEVLETİ DAYATMALARINI REDDEDİYORUZ"

İsrail hükümeti, 18 Şubat Pazar günkü haftalık kabine toplantısında, Filistin devletinin uluslararası toplumca tek taraflı tanınmasına karşı karar almıştı.

Karar metninde, "İsrail'in, Filistinlilerle kalıcı bir çözümün uluslararası diktalarla yapılmasına kesinlikle itiraz ettiği, çözüme ulaşılacaksa bunun ancak taraflar arasında ön koşulsuz direkt müzakerelerle olması gerektiği" ifade edilmişti.

Ayrıca İsrail'in Filistin devletinin tek taraflı tanınmasına karşı çıkmaya devam edeceği, Filistin devletinin tanınmasının 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırıların "muazzam ve eşi görülmemiş bir ödüllendirmesi" olacağı ve bunun gelecekteki "herhangi bir barış anlaşmasının önünü kapatacağı" aktarılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hafta sonu Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmasında, Filistin devletinin kurulmasına her zamandakinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu, İsrail'in Filistin'le barışı tesis etmek için çok büyük fırsata sahip olduğunu söylemişti.

Netanyahu 'Filistin devletinin kurulmasını engelliyorum' dedi ve ekledi: İşgal ettiğimiz topraklar bizde kalacak

İSRAİL'İN GAZZE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bin 660’ı çocuk, 8 bin 570’i kadın olmak üzere 29 bin 92 Filistinli öldürüldü, 69 bin 28 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 235’i karadan işgal sürecinde olmak üzere 572 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 399 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan çatışmalarda 205 Hizbullah mensubu, 11 Emel mensubu, 12 Filistin İslami Cihad Hareketi ve 12 Hamas Hareketi mensubunun yanı sıra 41 Lübnanlı sivil, 1'i asker 2 Lübnan güvenlik görevlisi, 6 İsrailli sivil ve 11 İsrail askeri hayatını kaybetti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...