New York Times'tan dikkat çeken analiz: Kaliforniya ve Kahramanmaraş depremini karşılaştırdılar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
New York Times'tan dikkat çeken analiz: Kaliforniya ve Kahramanmaraş depremini karşılaştırdılar

DÜNYA Haberleri

New York Times gazetesi, Türkiye'de depremin meydana geldiği bölgenin, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki bölgeye benzerlik yönünden birçok özellik barındırdığını kaleme aldı. Bilim adamlarının, gelecekteki depremlerin potansiyel gücü ve yerine dair 'felaket ipuçlarını' analiz ettiği belirtilirken Amerikalı Sismolog Stein, "Türkiye'deki depremlerden öğreneceklerimiz var" dedi.

Türkiye son yılların en büyük felaketini yaşıyor. Kahramanmaraş'ta 9 saat arayla meydana gelen iki büyük deprem 11 ili yerle bir etti. 44 binden fazla insan enkaz altında can verdi. Yerli ve yabancı araştırmacılar ise peş peşe gelen  7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere duydukları şaşkınlığı da dile getirdi. Depremin başından bu yana bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden New York Times (NYT) ise dikkat çeken bir analizi okurları ile paylaştı. 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremi uzmanlara soran gazete 'Bilim insanları, gelecekteki batı yakası depremlerinin potansiyel gücü ve yeri hakkında ipuçları için felaketi analiz ediyorlar' dedi.

"ÇOK ŞEY ÖĞRENECEĞİZ"

Gazete Türkiye'de meydana gelen depremin ABD'ye çok şey öğretebileceğini yazdı. Haberde Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları'nda danışman olan Ross Stein'in şu sözüne yer verildi; 'Türkiye'deki depremlerden çok büyük miktarda bilgi edineceğimiz konusunda şüphe yok.'

New York Times'tan dikkat çeken analiz: Kaliforniya ve Kahramanmaraş depremini karşılaştırdılar

"İLK DEPREMDEN SONRA GELEN 7,5'LİK DEPREM OLAĞAN DIŞI"

Los Angeles bölgesinde 7,5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yaklaşık yüzde 30 olduğunun altını çizen NYT, bölgede Türkiye'de olduğu gibi çift deprem olup olmayacağı sorusunu gündeme getirdi. Scripps Oşinografi Enstitüsü'nde artçı şokları inceleyen araştırmacı Debi Kilb, ilk depremden hemen sonra meydana gelen 7.5'lik depremin olağandışı olduğunu söyledi.

Kaliforniya'nın yakın tarihinde, Türkiye'deki ilk deprem kadar güçlü yalnızca iki deprem oldu: 1906'daki 7,9 büyüklüğündeki San Francisco depremi ve benzer bir tahmini büyüklüğe sahip olan 1857 Fort Tejon depremi.

New York Times'tan dikkat çeken analiz: Kaliforniya ve Kahramanmaraş depremini karşılaştırdılar

KALİFORNİYE VE TÜRKİYE'DEKİ BÖLGENİN ORTAK NOKTALARI

Gelecekte Kaliforniya'da Türkiye'de yaşanan depreme benzer bir sarsıntının ikinci bir fay hattı üzerinde meydana gelip gelmeyeceği konusunun gündemde olduğu da dile getirildi. Kaliforniya ve Türkiye'deki deprem bölgesinin ortak noktalara sahip olduğu aktarıldı.

Söz konusu Kaliforniya depremlerinin kapsamlı bir şekilde incelenmesine rağmen, modern teknoloji, yer tabanlı sismik sensörler, uydu kaynaklı radar ve diğer araçların, Türkiye'deki depremlerin ayrıntılı ve gerçek zamanlı olarak analiz edilmesine olanak sağladığının altı çizildi.

Diğer taraftan, Doğu Anadolu Fayı'nın, Kuzey Anadolu Fayı'ndan ve Kaliforniya'dan daha yavaş enerji biriktiği bilgisi paylaşıldı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...