Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Nijer'den Fransa'ya tepki: Onlara tehdit yoktu

Nijer'den Fransa'ya tepki: Onlara tehdit yoktu
Fotoğraf Başlığı Nijer'den Fransa'ya tepki: Onlara tehdit yoktu

Nijer’de askeri darbeyle yönetimi ele geçiren cunta, Fransa’nın Batı Afrika ülkesindeki vatandaşlarını tahliye etmesine tepki gösterdi. Cunta lideri Abdurrahman Tchiani, ‘’Onlarla ilgili en ufak bir tehdit bile yoktu." İfadesini kullandı. Tchianİ, ECOWAS'ın Nijer'e yaptırımlarını da eleştirerek, "Yasa dışı, haksız ve insanlık dışı" olduğunu belirtti.

Kaydet
a- | +A

Nijer'de yönetime el koyan Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) lideri Abdurrahman (Ömer) Tchiani, Fransa hükümetinin tahliye kararına tepki göstererek, Fransız vatandaşlarının Nijer'i terk etmesi için hiçbir gerekçe olmadığını söyledi.

Tchiani, 3 Ağustos bağımsızlık günü dolayısıyla devlet televizyonundan açıklamalarda bulundu.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Nijer'e yaptırımlarının "yasa dışı, haksız ve insanlık dışı" olduğunu belirten Tchiani, bu yaptırımların Nijer halkını daha da yoksullaştıracağını kaydetti.

BAKMADAN GEÇME
Macron Afrika
HABER

Macron Afrika'yı ateşe atabilir! Eski sömürgeleri, Fransa ile savaşmaya hazır...

Nijer, Fransa
HABER

Nijer, Fransa'ya uranyum ve altın ihracatını yasakladı

Tchiani, bu yaptırımları reddettiklerini dile getirerek ECOWAS'ın tutumunun aşağılayıcı olduğunu vurguladı.

Yaptırımlar nedeniyle gelecek günlerin oldukça zor geçeceğinin altını çizen Tchiani, Nijer halkının bu zorluklar karşısında kararlı bir duruş sergileyeceğini belirtti.

Tchiani, ülkeden ayrılan Fransızlara ilişkin de "Fransız vatandaşlarının Nijer'i terk etmeleri için hiçbir somut gerekçe yok. Onlarla ilgili en ufak bir tehdit bile yoktu." ifadesini kullandı.

İsim vermeden Fransa'nın askeri iş birliklerini askıya almasını eleştiren Tchiani, "Terörle mücadeleye yardım ettiklerini söyleyenler, en ufak bir zorlukta askeri iş birliklerini askıya alıyor." dedi.

Öte yandan ECOWAS adına arabuluculuk yapacağı duyurulan Nijerya İslami İşler Yüksek Konseyi Genel Başkanı (NSCIA) ve Sokoto Sultanı Sa'ad Abubakar, beraberindeki heyetle, Niamey'de çeşitli görüşmeler yaptı.

CUNTAYA VERİLEN SÜRE AZALIYOR

ECOWAS, 30 Temmuz'da düzenlediği olağanüstü zirvede, askeri cuntaya, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için bir hafta süre vermişti,

ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale de dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayınladıkları ortak bildiride, Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmıştı.

NİJER'DEKİ DARBE

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Anadolu Ajansı

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.