Özgürlük Filosu'nda alıkonan 3 Türk milletvekili bugün Türkiye’ye dönebilir
Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu’na yönelik saldırının ardından gözaltına alınan 3 Türk milletvekilinin bugün Türkiye’ye dönebileceğini açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, İsrail tarafından el konulan Özgürlük Filosu’na ait teknelerde bulunan üç Türk milletvekilinin Ashdod Limanı’nda karaya çıkarıldıktan sonra dün gece (8 Ekim) Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı’na götürüldüklerini açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“(Özgürlük Filosu) 18 vatandaşımız Ketziot Gözaltı Merkezi’ne götürülmüşlerdir. Tel Aviv’deki Konsolosluk yetkililerimizin bugün vatandaşlarımızla yüz yüze görüşmesi öngörülmektedir.”
Açıklamada, vatandaşların bir an önce Türkiye’ye dönmeleri için gerekli tüm girişimlerin tamamlandığı, bu kapsamda özel bir uçak seferi düzenlenmesi dahil tüm tedbirlerin alındığı iletildi.
Ayrıca milletvekillerinin bugün üçüncü bir ülke üzerinden havayoluyla Türkiye’ye dönme ihtimalinin bulunduğu belirtildi.
NELER OLDU?
İsrail donanması, Gazze’ye insani yardım götüren Özgürlük Filosu Koalisyonu’na ait gemilere uluslararası sularda saldırdı. Hava desteğiyle yapılan baskında 21’i Türk, toplam 142 aktivist alıkonuldu.
Filonun amiral gemisi Vicdan’da bulunanlar arasında, Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca ve Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün de yer alıyordu.
Canlı yayınlarda İsrail askerlerinin gemilere çıkış anları görülürken, gemilerden alınan son görüntülerde katılımcıların telefonlarını denize attığı dikkat çekti.
Dışişleri Bakanlığı, “Vatandaşlarımızın bir an önce Türkiye’ye dönmeleri için gerekli tüm girişimler başlatılmıştır. Özel bir uçak seferi dahil tüm tedbirler alınmaktadır.” açıklamasını yaptı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, saldırıyı kınayarak “Milletvekillerimizin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.
Filodaki gemilerin Gazze’deki hastanelere gönderilmek üzere 110 bin dolar değerinde ilaç ve tıbbi malzeme taşıdığı bildirildi.