Pakistan hangi sistemle yönetiliyor, şeriat var mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Pakistan hangi sistemle yönetiliyor, şeriat var mı?

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

230 milyonun üstünde nüfusu olan Pakistan bugün, 25. başbakanını seçmek için sandığa gidiyor. Pakistan'da seçim devam ederken Pakistan'ın hangi sistemle yönetildiği ve şeriat olup olmadığı araştırılmaya başlandı. Pakistan'ın siyasi görünümü, yönetim sistemi gibi detayları haberimizde derledik. Pakistan hangi sistemle yönetiliyor, şeriat var mı? İşte detaylar...

14 Ağustos 1947 tarihinde Muhammed Ali Cinnah, Pakistan Genel Valisi oldu ve Pakistan, Hindistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. 230 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Pakistan, bugün 25'inci başbakanını seçmek için sandığa gidiyor. Peki, Pakistan hangi sistemle yönetiliyor, şeriat var mı? 

PAKİSTAN HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR?

Pakistan İslam Cumhuriyeti, parlamenter demokratik sistemle yönetiliyor. Pakistan dört eyaletten oluşan federatif yapıya sahip bir devlettir. Pakistan Parlamentosu, 342 üyesiyle Ulusal Meclis ve 104 üyesile Senato'dan oluşur. Her eyalette yerel olarak gerçekleşen seçimlerde seçilen milletvekillerinden oluşan eyalet meclisleri bulunur. Eyaletlerde, seçimle göreve gelen Eyalet Başbakanı ve merkezi yönetimi temsil eden, Eyalet Valisi görev alır. 

PAKİSTAN'DA ŞERİAT VAR MI?

Pakistan, Müslüman devleti olarak kuruldu. 1956 tarihli ilk anayasasından itibaren statüsünde İslam Cumhuriyeti yer almaktadır. Bu nedenle şeriat yasaları yani şer'i hükümler uygulanır. Yönetim şekli olarak bir Cumhuriyet olan Pakistan, hukuk ve anayasal düzlemde şeriatı uygular. Pakistan'da seküler ve laik yapılanmalarda mevcuttur. Özellikle 1988 yılında seçilen bir İslam Cumhuriyetinde ilk kadın başbakan olan Benazir Butto laik ve seküler yapının siyaset, medya ve hükümet biçimi gibi alanlarda yer bulmasını sağladı. Ancak şerri hükümleri kaldırmadı. 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...