Rusya son dakika olarak duyurdu, tahıl koridorundan çekildiler

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rusya son dakika olarak duyurdu, tahıl koridorundan çekildiler

DÜNYA Haberleri

Son dakika... Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'na katılımı durdurduğunu açıkladı.

Rusya tahıl koridoru anlaşmasına katılımını durdurduğunu açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce Ukrayna'dan yola çıkan tahılın adaletli bir şekilde dağıtılmadığını iddia edip fakir ülkelere ulaşmadığını dile getirmişti. Putin, gemilerin en çok sayıda gittiği Türkiye dışarıda bırakıldığında “tahılın neredeyse tamamının” Avrupa Birliği ülkelerine gittiğini söylemişti. 

GEREKÇE OLARAK UKRAYNA'NIN SALDIRILARINI ÖNE SÜRÜLDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kiev’in bugün “İngiliz uzmanların katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamada yer alan sivil gemilere karşı terör eylemi gerçekleştirdiği” belirtildi. Açıklamada, “Terör eylemini göz önünde bulundurarak, Rus tarafı Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı.” ifadeleri kullanıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı, bugün Ukrayna'nın, ilhak edilen Kırım'daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini bildirmişti. Açıklamada, saldırıda çok sayıda insansız hava aracının kullanıldığı ve bunların tamamının yok edildiği belirtilerek, saldırıya uğrayan Karadeniz Donanması gemilerinin, tahıl anlaşması kapsamında oluşturulan koridorun güvenliğinin sağlanması sürecinde yer aldığı ifade edilmişti.

TAHIL KORİDORU GIDA ENFLASYONUNU DÜŞÜRMÜŞTÜ

Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in aracılık ettiği anlaşma küresel tahıl fiyatları ve gıda enflasyonunun düşmesinde yardımcı oldu. Avrupa Birliği ülkeleri mısır, buğday ve bitkisel yağın da olduğu teslimatların ton bazında üçte ikisini aldı. Ülkeler sıralamasında Türkiye’den sonra en fazla teslimat İspanya’ya yapıldı. Rusya savaş başladığından bu yana büyük miktarlarda tahıl ihraç etti. Ancak mevsimin başlamasından itibaren taşımacılık şirketleri yaptırımların dolaylı etkisi olarak finansman ve lojistik sıkıntıları yaşadı.

400 BİN TON AFRİKAYA GİTTİ

Birleşmiş Milletler verilerine göre Ukrayna’dan çıkan gemilerin taşıdığı yaklaşık 400 bin ton tarım ürünü Afrika’ya, 600 bin tondan fazlası ise Asya ve Ortadoğu’ya teslim edildi. Ülkeler sıralamasında Mısır üçüncü sırada yer alırken, yakın zamanda Somali, Kenya ve Sudan’a da teslimatlar yapıldı. Ayrıca yine Birleşmiş Milletler’e göre dünyanın en büyük un nakliyecisi olan Türkiye, gelen tahılların bir kısmını öğütüp yeniden ihraç edebilir duruma getirildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...