Rusya-Ukrayna arasında 3. sıcak temas! Tarih açıklandı

Düzenleyen:
Rusya-Ukrayna arasında 3. sıcak temas! Tarih açıklandı

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırı 10. gününde bölgedeki çatışmalar sürüyor. Rus güçlerinin bombalı ilerleyişine karşı Ukrayna askerleri ise son ve asıl savunmayı kent girişine kurdukları ve çelikle destekledikleri barikatların arkasında vermeyi planlıyor. BM'den yapılan son açıklamada Ukrayna'da Rus işgalinde şimdiye kadar 331 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Mariupol Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Rus tarafının ateşkese uymaması nedeniyle tahliyelerin ertelendiği duyurulurken, Kiev yönetimi Volnovaha'da da ateşkesin durduğunu söyledi. Öte yandan 3.tur müzakerelerinin tarihi belli oldu.

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırı 10. gününde devam ediyor. Bölgede çatışmalar devam ediyor. Rusya, yerel saatle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyururken, ateşkesin beş saat boyunca süreceği belirtildi. Mariupol Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Rus tarafının ateşkese uymaması nedeniyle tahliyelerin ertelendiği duyurulurken, Kiev yönetimi Volnovaha'da da ateşkesin durduğunu söyledi.

Rus askerlerinin başkente doğru ilerleyişi devam ederken Kiev'in Hatne köyü bombalandı. Çok sayıda ev alevler içinde kaldı, itfaiye ekipleri yangını söndürmek için müdahale etti.

Kiev'in kuzeybatısındaki Borodyanka kasabasınaki patlamalar sonucu çok sayıda bina ve araç kullanılamaz hale geldi.

Dün ABD'li yetkililer son Rus askeri konvoyunun Kiev'e hala 25 kilometre uzaklıkta olduğunu söylemişti.

3. TUR MÜZAKERELERİN TARİHİ BELLİ OLDU

23.45: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna halkına seslenerek, “Düşmandan kazanılan topraklarımızın her metresi zafere doğru bir adımdır, saldırıya geçin” dedi.

23.36: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, savaşın gölgesinde Polonya ve ABD ilişkilerini değerlendirdi. Blinken, Polonya'da insani yardımlar için ABD Kongresi'nden 2 milyar 750 milyon dolarlık fon desteği istendiğini de belirtti.

23.03: Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin tahliyesine yönelik başlatılan ateşkesin sona erdiğini hatırlatarak, “Saat 18:00’den itibaren taarruza yeniden başlandı” dedi.

21.59: İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da görüşmesinin ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda konuştu.

21.21: Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin tahliyesine yönelik başlatılan ateşkesin sona erdiğini hatırlatarak, “Saat 18:00’den itibaren taarruza yeniden başlandı” dedi.

20.42: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Kongre üyelerinden ülkesine daha fazla savunma desteği ve uçak talep etti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, "Yönetimin bunları sağlaması için elimden geleni yapacağım." dedi.

20.02: Ukraynalı müzakereci David Arakhamiya, "Rusya ve Ukrayna Pazartesi günü düşmanlıkların sona erdirilmesiyle ilgili üçüncü tur müzakereleri gerçekleştirecek" dedi.

19.44: Kremlin tarafından yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’da görüşmeyi planladığı bildirildi.

19.08: Kiev Belediye Başkanı Rus güçlerini Borodyanka bölgesinde bir psikiyatri hastanesini ele geçirdiğini ve içerideki 670 kişinin tahliye edilemediğini açıkladı

19.07: İsveç ve Finlandiya’nın, Rusya’nın Ukrayna’ya devam eden saldırıları nedeniyle NATO ile güvenlik iş birliğini daha da güçlendirecekleri bildirildi.

19.05: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Amerikan Kongre üyeleriyle telekonferans yöntemiyle bir araya geldiği öğrenildi.

SİVİLLERİN ÇIKMASI İÇİN GEÇİCİ ATEŞKES

Rus haber ajansına göre Rusya, 10.00'dan itibaren insani koridora izin verecek. Mariupol ve Volnovakha kentlerinin sakinleri için insani koridorlar açılacak. 

Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu.

ZELENSKİ: BUGÜNDEN İTİBAREN ÖLENLERİN HEPSİ SİZİN YÜZÜNÜZDEN ÖLÜYOR

Dün düzenlenen NATO zirvesiyle ilgili gece açıklamalarda bulunan Zelenski, sert eleştirilerde bulundu.

Zelenski, yaptığı açıklamada, bugün düzenlenen NATO zirvesini, "zayıf ve kafaları karıştıran bir zirve" olarak niteledi.

Herkesin Avrupa için özgürlük mücadelesini bir numaralı hedef olarak görmediğinin açık olduğu bir zirve gerçekleştirildiğini" belirten Zelenski, şöyle devam etti:

NATO ülkelerinin, güya Ukrayna üzerindeki gökyüzünü uçuşa kapatmakla Rusya'nın NATO'ya karşı doğrudan saldırganlığını kışkırtacağı yönünde bir masal oluşturduklarına inanıyoruz. Bu, kendi kendine hipnoz. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölüyor.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler...

16.26: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Özel harekat başlatma kararı kolay değildi" ifadelerini kullanarak Moskova'nın Donbass anlaşmazlığını barışçıl yollarla çözmeye çalıştığını söyledi. Putin, Batı'dan gelen yaptırımlara yönelik, "Rusya karşıtı yaptırımlar savaş ilanına benziyor" dedi.

14.50: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Zelensky, NATO'nun çatışmaya müdahale etmemesinden bu kadar rahatsızsa, demek ki durumu çözmek için NATO'ya güveniyor, NATO ile Rusya arasında bir çatışmayı kışkırtmaya çalışıyor. NATO'nun savaşa girmesini istiyor."

14:13: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ateşkesin kalıcı olmasını ve tüm ülkeyi kapsamını istiyoruz." dedi.

14.10: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Müzakere perspektifi tatmin edici olursa Lavrov ile Türkiye'de görüşebilirim." dedi. Kuleba bu açıklamayla Antalya'da 11-13 Mart'taki Antalya Diplomasi Forumu'na işaret etti.

GÜVENLİK NEDENİYLE TAHLİYELER DURDURULDU

15:50: Mariupol Kent Yönetimi'nden yapılan açıklamada, "Rus tarafının sessizlik rejimine uymaması ve güvenlik nedeniyle hem Mariupol'un kendisini hem de çevresini bombalamaya devam etmesi nedeniyle nüfusun tahliyesi ertelendi. Tüm Mariupol sakinlerinden dağılmalarını ve sığınak yerlerine gitmelerini rica ediyoruz. Tahliye hakkında daha fazla bilgi yakında yayınlanacaktır. Şu anda, ateşkes rejimi oluşturmak ve güvenli bir insani koridor sağlamak için Rusya Federasyonu ile müzakereler devam ediyor. Polis ayrıca şehir sakinlerini hoparlörler yardımıyla bilgilendirecek." denildi.

13.02: Güney Kıbrıs Rum yönetiminin (GKRY), Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları yüzünden ikmal için gelen 5 Rus savaş gemisinin Limasol Limanı'na demirlemesine izin vermediği belirtildi.

Erdoğan ile Putin görüşecek

12.54: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüşeceğini açıkladı.

Ukrayna ordusu Rus helikopterini düşürdü

Ukrayna ordusu tarafından düşürülen Rus helikopterinin görüntüleri ortaya çıktı.

ZELENSKİY HALKA SESLENDİ

12.20: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Yakında halkımıza şunu söyleyebileceğimize eminim: Geri dönün! Polonya, Romanya, Slovakya ve diğer tüm ülkelerden dönün. Geri dönün, çünkü artık ülkenizde tehdit yok" dedi.

12.00: İnsani koridor açıldı: Rusya, Mariupol ve Volnovaha'da orduyu bekleme pozisyonuna aldı.Sivillerin tahliyesi 17.00'a kadar sürecek. Mariupol'den 200 bin, Volnovaha'dan 15 bin kişi çıkarılacak.

11.52: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, savaşta hayatını kaybeden Rus asker sayısının 10 bini aştığını duyurdu.

10.55 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da 2 bin 37 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini duyurdu.

10:37 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Rusya’da yönetimi değiştirerek Ukrayna’ya yönelik saldırılara son vermeye çalışmayacağını işaret ederek, "Rusya’da yönetim değişikliği peşinde değiliz ve her halükarda bu bize bağlı değil. Ancak Rus halkı, liderliğine karar verebilir" dedi.

10.25 Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Vadim Denisenko: Ukrayna birlikleri Zaporijya nükleer santralinin kontrolünü geri aldı.

10.10 Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Kari çevresindeki kuşatma küçülüyor. Rus Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna'nın askeri altyapısına saldırmaya devam ediyor" denildi.

09.58 Ukrayna’nın Mariupol kentinde, Rusya tarafından yapılan saldırılar nedeniyle büyük bir insani kriz yaşanıyor.

09.36 Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu.

07:30 ABD Merkezli yayın kuruluşları CNN ve Bloomberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna’daki savaşa ilişkin "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylamasının ardından Rusya'daki faaliyetleri askıya aldıklarını duyurdu.

07:20 İtalya, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sebebiyle Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, Rusya'nın en zengin iş adamlarından Aleksey Mordaşov'a ait 65 milyon avroluk lüks yata el koydu.

07:00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO’nun Ukrayna’nın hava sahasının kapatılması konusundaki tutumuna tepki göstererek, "Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna’nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!" ifadelerini kullandı. Zelenskiy, bir diğer konuşmasında ise halen Ukrayna’da olduğunu belirterek, "Kiev’deyim. Kimse hiçbir yerden kaçmadı" dedi.

00.01: Rusya, Facebook'un ardından Twitter ve Youtube'a da erişimi engelledi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...