Rusya-Ukrayna arasında ipler gerildi! Krize neden olan Donbas'ın önemi

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Rusya-Ukrayna arasında ipler gerildi! Krize neden olan Donbas'ın önemi

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Rusya ile Ukraya arasında Donbas krizinde ipler iyice gerildi. Krize neden olan Donbas bölgesi zengin yer altı kaynaklarıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Rusya ile Ukrayna arasında kriz zirveye tırmanırken, batılı devletlerden gelen Rusya'ya yaptırım tehditleri krizin daha da artmasına neden oldu. Donbas, zengin yer altı kaynaklarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. 

Rusya ile Ukrana arasında savaş riski dünyanın gündeminde. Bölgede savaş riski ve batılı devletlerin yaptırım tehditleri gerilimin artmasına neden oluyor. 

Bölgede yaşayan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, 2014 yılında ağır silahlarla Ukrayna yanlısı birliklere saldırı düzenledi.

Rusya-Ukrayna arasında ipler gerildi! Krize neden olan Donbas'ın önemiRusya ile Ukrayna arasında yıllardır ihtilafa neden olan Donbas, zengin yer altı kaynaklarıyla dikkat çekiyor.

YER ALTI KAYNAKLARIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Halk oylamasıyla bölgede ayrılıkçılar aynı yıl 11 Mayıs'ta sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti adı altında yönetim oluşturdu. 

Rusya ile Ukrayna arasında yıllardır ihtilafa neden olan Donbas bölgesi, zengin yer altı kaynaklarıyla dikkat çekiyor.

200 YILDA 15 MİLYAR TON FOSİL YAKIT ÇIKARILDIĞI TAHMİN EDİLİYOR

Avrupa'nın dördüncü büyük maden bölgesi olarak anılan Donbas bölgesi yaklaşık 6,5 milyon nüfusa sahip. Donbas, uzun süredir Ukrayna'nın en büyük sanayi merkezi ve önemli bir kömür üreticisi konumunda bulunuyor.

200 yılı aşkın bir süredir bölgeden yaklaşık 15 milyar ton fosil yakıt çıkarıldığı tahmin ediliyor ve son olarak kömür rezervinin yaklaşık 100 milyon ton olduğu düşünülüyor.

MADEN ALANLARI ÇATIŞMALARDA BÜYÜK ZARAR ALDI

Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından Donbas'taki çoğu büyük zarar aldı ve kapatıldı. 2014'te yaşanan Ukrayna ve Rus destekçi ayrılıkçılar ile yaşanan çatışmalarda da maden alanları büyük hasara uğradı.

Ukrayna Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün 2019 tarihli raporu, ayrılıkçıların elindeki bölgelerdeki en az 300 bin kişi, taşan madenlerden kaynaklanan kimyasal kirlilik nedeniyle tehdit altında olduğunu açıkladı. 


Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...