Rusya-Ukrayna krizi Avrupa'da gaz fiyatlarını artırdı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Rusya-Ukrayna krizi Avrupa'da gaz fiyatlarını artırdı

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya-Ukrayna arasında tırmanan gerilim ile Avrupa'da mart vadeli kontratlarda doğalgaz fiyatları güne yüzde 21 artışla başladı.

Rusya ve Ukrayna arasında tansiyonun yükselmesi enerji piyasalarındaki tedirginliği artırdı. Enerji tedarikinde büyük ölçüde Rusya'ya bağımlı olan Avrupa'da, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarında yükseliş devam ediyor. 

FİYATLAR YÜZDE 21 ARTTI

Konratların fiyatı 87 euro'dan başlayarak dünkü kapanışa göre yüzde 21 arttı. Mart vadeli doğalgaz kontratları ise Türkiye saatiyle 11.55'te ise 78 euro seviyesinde işlem gördü. 

PUTİN'İN AÇIKLAMALARI FİYATLARA YANSIDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, dün Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalaması gaz fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Fiyatlardaki diğer önemli bir artış nedeni ise, Putin'in açıklamaları sonrası ABD ile AB'nin gelişmeleri kınayarak yaptırımlar konusunda adım atacağını duyurması oldu.

RUSYA'NIN GAZ TEDARİKİNE ETKİSİ 

Avrupa, tükettiği doğal gazın yaklaşık yüzde 40'ını yani 175 milyar metreküpünü Rusya'dan ithal ediyor. AB ülkeleri ise mevcut durumda doğalgaz ihtiyacının yüzde 90'ını ithal ediyor. 

Buna göre Rusya, Avrupa’ya en fazla doğalgaz tedarik eden ülke konumunda bulunuyor. Rusya'dan sonra Norveç, yüzde 38-39 civarında gaz tedarikiyle önemli bir konumda bulunuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...