Putin ile Prigojin anlaştı! Rusya'da 'Wagner' isyanı sona erdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

Rusya'da paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, hükümete resmen savaş işan etti. Rusya lideri Vladimir Putin ise silahlı başkaldırının çok ağır cezası olacağını duyurdu. Putin'in hainlik açıklamalarına Wagner lideri, Rostov'un kontrolünü ele geçirerek cevap verdi. Wagner'in Moskova'ya ilerleyişi sürerken, Putin ülke genelinde sıkıyönetim ilan etti. Yaşanan gelişmelerin ardından Wagner ve Kremlin arasında arabulucu olan Belarus lideri Lukaşenko, Prigojin ile yaptığı görüşme sonrası Wagner liderinin ilerleyişi durdurmayı kabul ettiğini açıkladı. Wagner ile anlaşayan Kremlin, grubun kurucusu Prigojin hakkındaki kararını açıkladı. İşte Wagner darbe girişiminden dakika dakika son gelişmeler...

Rusya'nın Ukrayna'da savaşan Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri ile Kremlin arasındaki gerilim Moskova'ya silahlı çatışma olarak yansıdı. Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'u açıkca hedef gösterdi. Prigojin, darbe çağrısı yaparak askerlerini Rusya'ya sürdü. 

Wagner'in ayaklanma çağrısı sonrası Rusya’nın başkenti Moskova’da terörle mücadele tedbirleri alındığı açıklandı, FSB konuya ilişkin soruşturma başlattığını duyurdu.

PRİGOJİN BELARUS'A GİDECEK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğuyla müzakerelerin gerçekleştiğini belirtti. Peskov, “Yetkililer, Wagner birliklerinin cephedeki (Ukrayna’daki) değerlerini göz önünde bulundurarak onlara kötü muamelede bulunmayacak. Prigojin aleyhindeki ceza davası düşecek, Wagner lideri Belarus'a gidecek." dedi. 

KREMLİN'DEN PRİGOJİN KARARI

23.55 Hakkındaki ceza davası düşürülen Wagner lideri Prigojin, anlaşma kapsamında Belarus'a gitmek üzere yola çıktı. Prigojin, kendisine destek gösterisinde bulunanları selamladı.

Putin ile Prigojin anlaştı! Rusya'da 'Wagner' isyanı sona erdi

22.50: Kremlin, Prigojin’e yönelik açılan ceza davanın kapanacağını açıkladı. Prigojin Belarus’a gidecek.

20.30: Uzlaşma sonrası Prigojin'den sesli mesaj geldi: Kan dökülmesini önlemek için güçlerimizi geri çekiyoruz, üslere geri dönüyoruz.

Putin ile Prigojin anlaştı! Rusya'da 'Wagner' isyanı sona erdi

20.25: Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, dünden bu yana Rusya'da ayaklanma başlatan paralı asker grubu Wagner'in Putin ile konuşarak anlaştığını ve ilerleyişi durdurduğunu açıkladı.

18.15: Wagner'in ilerlediği Rostov'a takviye S-300'ler gönderildi. 

18.05: Birçok bölgede Wagner’in ilerleyişini durdurmak için yollar kazınarak barikatlar kuruluyor.

Putin ile Prigojin anlaştı! Rusya'da 'Wagner' isyanı sona erdi

17.50: Rostov kentinin bazı bölgelerinde de Wagner güçleri, Karidov'a bağlı askerleri derdest etmeye başladı.

16.30: Putin, sıkıyönetim ihlali nedeniyle 30 gün tutukluluğa izin veren bir yasa imzaladı.

15.40: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüşerek desteğini dile getirdi. Kremlinden yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Rus hükümetine tam destek verildiği belirtildi.

PRİGOJİN'DEN YENİ AÇIKLAMA: ÜLKE BİZİ DESTEKLİYOR

Saat 15.05: NTV'nin haberine göre, Prigojin, "Bize toplar ve helikopterlerle ateş ediyorlar, Rostov'daki komuta merkezini tek mermi atmadan ele geçirdik. Ülke bizi destekliyor." açıklamasında bulundu.

Rusya İstihbarat Servisi Başkanı Narişkin, isyanın başarısız olduğunu söylerek, "Toplumu bölme ve iç savaş çıkarma girişimi başarısız oldu." dedi.

14.18: Rus askerleri'nin Voronezh bölgesindeki Boguchar'da Wagner Grubu askerlerini taşıdığını düşündükleri bir araca ateş açtığı iddia edildi. Araçta Rostov'dan bir aile olduğu ortaya çıkarken babanın öldüğü eşi ve kızı ağır yaralandığı belirtildi. 

14.09: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy "Rusya Ukrayna'da askerlerini tuttuğu sürece kaosu bitmeyecek" dedi.

13.40:  Rusya Savunma Bakanlığı, Rostov'dan çıkışları engelledi. Sakinlerden evlerini terk etmemeleri istendi. Rusya Savunma Bakanlığı, Wagner savaşçılarından teslim olmalarını istiyor.

13.20: Rus ordusu Voronej kentini kapattı. Kent, Wagner kontrolünde bulunan Rostov'dan başkent Moskova'ya giden yol üzerinde bulunuyor.

Putin ile Prigojin anlaştı! Rusya'da 'Wagner' isyanı sona erdi

PRİGOJİN: PUTİN'İN EMRİYLE TESLİM OLMAYA KİMSENİN NİYETİ YOK!

12.40 Putin'in açıklamalarının ardından Wagner lideri Prigojin'den sert cevap geldi. Prigojin, "Hiç kimse Putin'in emriyle teslim olmayı planlamıyor" ifadelerini kullandı. "Artık yolsuzluk, yalanlar ve bürokrasinin olduğu bir ülkede yaşamak istemiyoruz" diyen Prigojin, "Wagner, Rus vatanseverlerdir" açıklamasında bulundu.

ÇEÇEN GÜÇLERİ 'İSYANI BASTIRMAK' İÇİN YOLA ÇIKTI! KADİROV’DAN PRİGOJİ’NE TEHDİT

12.00: Saat 12.00: Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, "Rus askerlerini sırtından bıçaklayan Wagner'in lideri Yevgeni Prigozhin'i altetmek için birliklerimiz hazır" dedi. 

Çeçen güçleri lideri Ramzan Kadirov, Prgizohin'in hain yürüyüşünü Putin'in de söylediği gibi 'sırttan bıçaklama' olarak nitelendirdi. Kadirov, savaşçılarının gerginliğin arttığı bölgelere çoktan gittiğini söyledi. Wagner'in dabresini 'askreri bir isyan' olarak nitelendirdi.

Çeçen kuvvetlerinin lideri Ramzan Kadırov, "Prigozhin'in hain yürüyüşünü" "sırttan bıçaklama" olarak nitelendirdi. Ramzan Kadirov, Çeçen savaşçıların "gerginlik bölgelerine çoktan gittiklerini" söyledi. "Savaşçılara" "provokasyonlara kanmamaları" çağrısında bulundu.

Yevgeniy Prigojin ile Rusya savunma bakanlığı arasında uzun süredir devam eden çekişmeye atıfta bulunarak, savaşın "kişisel şikayetleri dile getirme zamanı olmadığını" söyledi.

10.00: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in silahlı başkaldırıya ilişkin ilk açıklamasını yaptı

Putin'in açıklamalarından satır başları: 

"Bizim askeri dostlarımız bizim için ayaktalar. Birinci Dünya Savaşı'nda bizim zaferimizi entrikalarla çalmışlardı. Dış düşmanlarımız birliğimizi yok etmeye çalışıyorlar. Devletimizi savunmaya hazırız. Bu yapılan tam hainliktir. Tüm güçlerin birliğine ihtiyacımız var. Hayatımız ve halkımızın güvenliği için çalışıyoruz

"HERKES CEZASINI ÇEKECEK"

Wagner askerleri de Rusya için hayatlarını veriyordu. Onların içinde hainler var. Bizim askeri yönetimimizin güçleri şu anda bloke edildi. Bir Rusya vatandaşı olarak da size söz veriyorum. Elimden geleni yapacağım. Bizim halkımıza silahını kaldıran herkes cezasını yeter ki çeksin. Bu hatadan çekilin. Bu suçu yapmayın. Biz kendi güvenliğimizi, her şeyi savunabiliriz. Daha güçlü olacağız."

Putin ile Prigojin anlaştı! Rusya'da 'Wagner' isyanı sona erdi

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: SİLAHLI İSYANDIR

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Wagner savaşçılarına çağrı yapıldı.

Wagner savaşçılarının "yalanla (Yevgeniy) Prigojin'in suç içerikli macerasına ve silahlı bir isyana sürüklendikleri" kaydedilen açıklamada, "Yoldaşlarınızın birçoğu, kalıcı konuşlanma yerlerine güvenli şekilde dönebilmek için yardım isteyerek hatalarını çoktan anladı. Böyle bir yardım, başvuran tüm savaşçı ve komutanlara sağlandı." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, paralı savaşçıların ihtiyatlı olması ve mümkün olan en kısa sürede Rusya Savunma Bakanlığı veya kolluk kuvvetlerinin temsilcileriyle iletişime geçmesi istenerek herkesin güvenliğinin garanti edildiği duyuruldu.

Putin ile Prigojin anlaştı! Rusya'da 'Wagner' isyanı sona erdi

NE OLMUŞTU?

Wagner'in Ukrayna'dan sınırı geçerek Rusya topraklarına girdiğini öne süren Prigojin, "(Rus) Savunma Bakanlığının bizi önlemek için gönderdiği askerler yolumuzdan çekilsin. Yolumuza çıkan herkesi yok edeceğiz. Sonuna kadar gideceğiz." açıklamasında bulunmuştu.

Wagner'in kurucusu Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti. Bu durum üzerine Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...