Rusya'dan Ukrayna'ya NATO ültimatomu: Yeni başkent belirlemek zorunda kalırsınız

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rusya'dan Ukrayna'ya NATO ültimatomu: Yeni başkent belirlemek zorunda kalırsınız

DÜNYA Haberleri

Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Ukrayna'nın NATO'ya dahil olması halinde başkent Kiev'den vazgeçmesi gerektiğini duyurdu. Medvedev'in açıklaması, bir NATO yetkilisinin, ''Ukrayna, NATO'ya üye olmak istiyorsa Rusya'ya toprak vermeli'' ifadesinden sonra geldi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş her iki taraftan binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Kanlı savaşı durdurmak için çeşitli öneriler ortaya atıldı ancak taraflar bu önerileri kabul etmek bir yana savaşın daha da büyümesinin gerekçesi olacağını duyurdu.

Ukrayna, NATO üyesi olmasının Rusya’nın saldırganlığını durduracağını iddia ederek, Batı ittifakına dahil olmak istiyor. Ancak Rusya, bu talebin gerçekleşmesini üçüncü dünya savaşı gerekçesi olacağını ifade ediyor.

Son olarak NATO Genel Sekreteri Özel Dairesi Direktörü Stian Jenssen, savaşı bitirmenin ve Ukrayna’nın NATO üyeliği için yol haritasını açıkladı.

2017 yılından beri NATO’daki görevi yürüten Jenssen, Norveç’in başkentinde düzenlenen bir oturumda yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın topraklarının bir kısmını Rusya’ya bırakması halinde NATO’ya üye olabileceğini ve binlerce insanın öldüğü savaşın da sona erebileceğini iddia etti.

‘’TOPRAK TİCARETİ YAPMAYIZ’’

Jenssen, söz konusu önemli kararı sadece Kiev yönetiminin verebileceğini belirtti. Norveç basınına yansıyan açıklamalara Ukrayna’dan sert tepki geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko 'Ukrayna topraklarının bir kısmından vazgeçme karşılığında Ukrayna'nın NATO'ya katılmasıyla ilgili görüşmeler kesinlikle kabul edilemez' dedi.

NATO’nun üst düzey bir yetkilisinin yaptığı açıklamanın Rusya’nın elini güçlendirdiğini dile getiren Nikolenka, ‘’NATO'nun toprak ticareti yapmadığını varsayıyoruz’’ diyerek açıklamaya sert tepki gösterdi.

Nikolenko,'’Bunun yerine, Ukrayna'nın zaferini ve NATO'ya tam üyeliğini kazanmasını hızlandırmanın yollarını tartışmak Avrupa-Atlantik güvenliğinin çıkarınadır'’ dedi.

NATO yetkilisinin açıklamasına bir tepki de Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podoliak’dan geldi.

Podoliak, şunları söyledi: ‘'Putin ezici bir yenilgiye uğramaz, Rusya'daki siyasi rejim değişmez ve savaş suçluları cezalandırılmazsa, o zaman savaş mutlaka geri dönecek ve Rusya daha fazlasını isteyecektir.'’

Gelen tepkiler üzerine NATO’dan bir yetkili, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini, bu konuda duruşlarının değişmediğini bildirdi.

‘’NATO İÇİN UKRAYNA KİEV’DEN BİLE VAZGEÇMELİ’’

Ukrayna'nın üyeliğine karşı çıkan Rusya'dan konuyla ilgili ilk açıklama ise bir dönem Rusya Devlet Başkanlığı görevini üstlenen Dimitri Medvedev’den geldi.

Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, ''Ukrayna’nın NATO'ya üye olabilmek adına başkent Kiev'den bile vazgeçmek zorunda kalacak'' ifadesini kullandı.

Medvedev, tehdidine Ukrayna’ya yeni bir başkent önererek devam etti ve Lviv şehrinin uygun olacağını iddia etti.

Rus Vedomosti gazetesi bu gelişmeyi '’Medvedev, Ukrayna'yı NATO'ya katılmak için Kiev'i terk etmeye davet etti'’ başlığı ile okurlarına sundu.

Ukrayna, NATO üyesi olmak istediğini Devlet Başkanı Volodimir Zelenski başta olmak üzere pek çok defa dile getirdi. NATO ise üyelik için Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesinin gerekli olduğunu belirtiyor. Bu şartın Rusya-Ukrayna savaşının üçüncü bir dünya savaşına dönüşmesini engellemek için öne sürüldüğü ifade ediliyor.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...