Saldırıda sekizinci gün! Rusya-Ukrayna insani koridor için anlaştı

Düzenleyen:
Saldırıda sekizinci gün! Rusya-Ukrayna insani koridor için anlaştı

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırı 8. güne girdi. Bölgedeki çatışmalar devam ediyor.Rus askerlerinin direnişi sürerken Kiev’de sokak çatışmalarına hazırlanıyor. Rusya, Barış görüşmelerinin ikincisi Belarus sınırında bulunan Brest’te yapıldı. Toplantıda, insani yardım koridoru oluşturulması konusunda uzlaşıya varıldığı öğrenildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırı girişimi sekizinci gününde de devam ediyor. Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin bugün Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik planlarını bir haftada bozduklarını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları esnasında Rus askerlerinin moralinin bozulduğunu ifade eden Zelenski, “Yıllardır hazırladıkları planları bozduk. Daha fazla işgalci bizden evlerine doğru kaçıyor” dedi.

İKİNCİ MÜZAKEREDE BARIŞ KORİDORU KARARI

Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerinin 2’inci turu hakkında, “Müzakerelerin ikinci turu sona erdi. Ne yazık ki, Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu sonuçlar henüz mevcut değil” ifadelerini kullanarak, insani yardım koridoru oluşturulması konusunda uzlaşıya varıldı.

"YAKLAŞIK 9 BİN  RUS ASKERİ ÖLDÜ"

Ukraynalıların çıplak elleriyle dışarı çıktığını ve işgalcileri şehirlerden sürdüğünü söyleyen Zelenski, “Ukraynalılara içtenlikle hayranım. Onları (Rusları) utanç içinde uzaklaştıracağız. Tıpkı kendi yiyeceklerini bulmaya çalıştıkları zamanki gibi. Bunlar devlet savaşçısı değil. Bunlar kullanılmış kayıp çocuklar" diye konuştu.

Zelenski, “Bir haftada yaklaşık 9 bin Rus öldürüldü. Mıkolayiv istikametinde 19-20 yaşlarında iki yüzlerce, üç yüzlercesini (Rus askerleri) onlarca helikopterlerle almak zorundalar” diye konuştu.

İKİNCİ BARIŞ GÖRÜŞMESİ BUGÜN YAPILACAK

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin bugün Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini duyurdu.

Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, gazetecilere, Belarus’un Ukrayna ve Polonya’ya sınır şehri olan Brest’in Belovejsk Ormanı bölgesinde açıklama yaptı.

Ukrayna heyeti ile anlaştıkları üzere müzakerelerin yapıldığı yere ulaştıklarını belirten Medinskiy, bir önceki turda müzakerelerde bulunduklarını ve bir an önce ateşkesin sağlanmasıyla ilgili Rusya’nın önerilerini sunduklarını hatırlattı.

Vladimir Putin’in talimatıyla Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının sekizinci gününde Ukrayna ordusu Kiev yakınlarında Rus askerlerine karşı koymaya devam ediyor. İki ülke arasında geçtiğimiz gün yapılan altı saatlik müzakerelerden ateşkes çıkmadı.

23.20: Çekya, Ukrayna ordusuna desteğe giden vatandaşları için Çekya Anayasasındaki ceza maddelerinin uygulanmayacağını açıklayarak, 5 yıllık hapis cezasından muaf olacaklarını ifade etti.

22.14: Beyaz Saray, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ile bazı Rus oligarkları yaptırım listesine aldıklarını ve bu kişilere vize yasağı getirdiklerini duyurdu.

21.43: Beyaz Saray, (Zelenskiy'nin çağrısına karşılık) Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa yol açabileceği gerekçesiyle bu adımı atmayacaklarını bildirdi.

21.35: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna'ya saldırısının ardından Rusya’nın BM Güvenlik Konseyinden çıkarılmasını olası görmediklerini söyledi.

21.15: Ukrayna İçişleri: Rusya, Avrupa'nın en büyük nükleer tesisinin yakınına ateş açtı.

20.44: Rusya ile Ukrayna arasındaki 2. tur müzakereler sona erdi. Taraflar görüşmelerin devamına karar verdi. Ukrayna-Rusya görüşmesinde tarafların, sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda mutabakata vardığı bildirildi.

20.40: Ukrayna ve Rusya, sivilleri tahliye etmek için insani koridorların ortak hükümleri konusunda bir anlaşmaya vardı. Her iki taraf da sivil tahliyesi sırasında geçici ateşkes ilan edecek.

20.27: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin'in "bu aşamada Ukrayna'ya karşı saldırıları durdurmayı reddettiğini" belirtti.

19.53: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna'ya saldırılarına ilişkin canlı yayında açıklamada bulundu. Operasyonların devam ettiğini belirten Putin, "Askerlerimiz kendini feda ediyor" dedi. Ruslar ve Ukraynalıların aynı halk olduğunu söyleyen Putin, "Eşit şartlarda müzakere edilirse tüm sorunlar çözülecektir" diye konuştu.

18.15: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, canlı yayında ülkesindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. "Rus ordusu bizden 5 kat daha güçlü. Biz her şeye hazırız" diyen Zelenskiy, "Buraya bizi öldürmeye geldiler" ifadelerini kullandı. Destek veren ülkelere teşekkür eden ancak bunun için geç kalındığını söyleyen Zelenskiy, "Harekat devam ederse dünyanın sonu gelmiş demektir." diye konuştu.

17.50: Ukrayna-Rusya heyetlerinin Belarus sınırındaki Brest'teki müzakere görüşmelerinde ikinci tur başladı.

17.45: Beyaz Saray, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna'ya ve orta Avrupa'daki müttefiklerine insani yardım ile ekonomi ve güvenlik yardımı yapmak için Kongre'den 10 milyar dolarlık ek fon talebinde bulundu.

17.44: Ukrayna Dışişleri Bakanı: Ukrayna, Ukrayna'ya uluslararası barış gücü konuşlandırma seçeneğini değerlendiriyor.

17.40: Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, "Kimse dayanacağımıza ve hayatta kalacağımıza inanmadı. Ordumuzun imha ettiği Rus askeri teçhizatıyla birkaç ülkenin ordusu silahlandırılır. İşgalciler yenilgiden korktu ve hastaneleri bombalayarak insanlık suçları işlemeye başladı" dedi.

17.36: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: "Malesef bu savaş olmaktan çıktı. Bu Ukrayna halkını yok etme girişimi. Ukrayna silahlı kuvvetleri ve diğer birlikleri düşman saldırılarını durduruyor. Rusya bu savaşı maddi ve manevi kaybettiğini anlayınca daha fazla saldırıya geçti.

Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu ile beraber konuştuk. Türk hükümeti ve Türk halkına desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye'den bize çok fazla insani yardım geliyor. Türk vatandaşları, aslında Ukrayna'da neler olduğunu ve Rusya'nın ne kadar saldırgan bir davranış sergilediğini anlıyor."

17.32: Rus askeri birlikleri, Ukrayna’nın liman kenti ve stratejik öneme sahip Mariupol’u kuşattı.

16.57: Rus basını, Ukrayna heyetinin müzakere görüşmeleri için bölgeye ulaştığını duyurdu.

16.49: Ukrayna heyeti müzakere yerine ulaştı

16.20:  Rusya'nın, Ukrayna'nın Çernihiv kentine düzenlediği hava saldırılarında bombaların iki okul ve eve isabet etmesi sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de yaralandığı açıklandı.

16.01: Kremlin'in açıklamasına göre Putin, Macron'u yabancıların Ukrayna'dan güvenli bir şekilde tahliyesini sağlama çabalarına katılmaya çağırdı ve Kiev yönetimiyle çalışma sözü verdi. Putin'in ayrıca, "Rusya, Ukrayna operasyonundaki amacına her koşulda ulaşacak" mesajını verdiği aktarıldı.

15.50: Odessa'da Estonya'ya ait bir gemi battı. Mayına çarptığı değerlendirilen gemideki mürettebattan 4 kişinin kayıp olduğu bildirildi. İki kişinin ise kurtulduğu öğrenildi.

15.30: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, ülkeye 8 gündür saldırılarını sürdüren Rusya ordusu hedef aldı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus birliklerin "cezasız bırakılmadığını" ifade ettiği açıklamasında, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri güçlü atışlarıyla Rus işgalcileri ve konvoyları vuruyor. Ukrayna topçu birlikleri yüksek verimde ve isabetli şekilde çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

13.27: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan yaklaşık 9 bin askerin öldüğü, Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait 30 uçak, 31 helikopter, 217 tank, 900 zırhlı araç, 90 top ve 2 hafif sürat teknesini imha ettiği belirtildi.

Rus güçlerinin ayrıca 42 roketatar sistemi, 374 araç, 60 yakıt aracı, 11 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği aktarılan açıklamada, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dahil edilmediği kaydedildi.

13.27: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan yaklaşık 9 bin askerin öldüğü, Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait 30 uçak, 31 helikopter, 217 tank, 900 zırhlı araç, 90 top ve 2 hafif sürat teknesini imha ettiği belirtildi.

Rus güçlerinin ayrıca 42 roketatar sistemi, 374 araç, 60 yakıt aracı, 11 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği aktarılan açıklamada, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dahil edilmediği kaydedildi.

13.26: Ukrayna'nın doğusundaki Harkov bölgesinde son 24 saat içinde Rus bombardımanı ve sivil halka yönelik saldırılarda 34 sivil öldü, 285 kişi yaralandı.

13.00: Kremlin: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün güvenlik konseyi üyeleriyle görüşecek.

12.55: Rusya heyeti ateşkesin ele alınacağı görüşme için saat verdi: Müzakereler saat 15.00 civarı başlayabilir.

12.43:  ​Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamalarından satır başları; 

 "Rusya’nın güvenliği için neyin gerektiğini Batı belirleyemez" 

 "Bugünkü durumlarda biz bu tehdide boyun eğemezdik. Çünkü Ukrayna’yı Rus karşıtı bir merkez haline getirdiler. Biz iyi niyetliyiz ama güvenliğimizin tehdit edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Elbette bir çözüm bulunacak, bundan şüphem yok. İçinde bulunduğumuz koşullar müzakere ediliyor. Ukrayna tarafı henüz ulaşamadı ancak bu yapılacak. Çözüm bulunacağından şüphem yok. Karşılıklı çıkarları gözeterek bir sonuca varacağız. Ukrayna müzakereleri ertelemek için bahane üretiyor.

(Batı'nın nükleer savaş söylemi) NATO istediği yere istediği füzeyi koyamaz. Nükleer savaş bizim değil Batı'nın aklında olan bir şey.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya-Ukrayna krizine yönelik, "Rusya'nın talepleri asgari düzeyde" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransız gazetecinin "BM'de Rusya'yı kınayan kararda Rusya'ya 4 ülkenin destek vermesi Rusya için fiyasko mudur?" sorusuna, "Donbass'ta 8 yılda 14 bin insan öldürüldü. Bu aslında Batının fiyaskosudur. Biz siyasi olarak kendimizi yalnız hissetmiyoruz" şeklinde yanıt verdi.

12.40:  Ukrayna’nın Harkov bölgesinde Rus birliklerinin saldırıları sonu son 24 saatte 34 kişinin hayatını kaybettiği, 10’u çocuk 285 kişinin ise yaralandığı belirtildi.

12.20: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy yeni bir açıklamada bulundu: Dost ülkelerinde bize yardımlar geliyor. Herkes bizden destek alacak. Engelli maaşlarını da yükselteceğiz. Ukrayna silah desteği almaya devam ediyor, destek büyüyor. Yurt dışından 16 binden fazla gönüllü asker destek için geliyor.

Bizi çok kez yok etmeye çalıştılar ama dünyadan silemediler. Arkadan vurdular ama ayaktayız. Dünya bizi duyuyor. Karadeniz’in dibini görecekler.

12.00: Ukrayna Savunma Bakanlığı: Irpin üzerinde bir Rus SU-30 savaş uçağını düşürdük.

11.50: Kiev'in merkezi ısıtma sistemi vuruldu.

Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşçenko, Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki tren istasyonu yakınındaki merkezi ısıtma sistemlerini vurduğunu açıkladı.

11.35: Almanya'nın, Ukrayna'ya 2 bin 700 Strela tipi uçaksavar füze göndereceği iddia edildi.

11.23: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Korgeneral Valerii Zaluzhnyi: Irpin üzerinde bir Rus SU-30 savaş uçağını düşürdük.

11.20: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da toplam 1612 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini belirtti.

11.05: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) barış gücü faaliyetlerine "koordinatör devlet" kavramının dahil edilmesini öngören değişikliğin eklenmesini oparlamentonun alt kanadı Duma'nın onayına sudu. Koordinatör devlet himayesinde KGAÖ'ne bağlı kollektif barış gücü birliği oluşturulacak ve bu güç BM'in barış gücü operasyonlarında kullanılacak. Ukrayna basını bunu "KGAÖ Rusya'nın kolonisi haline geliyor" sözüyle yorumladı.

10:57: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy,"Her işgalci şunu bilmeli: Ukraynalılardan şiddetli bir tepki alacaklar. Bizim olanı bırakmayacağımızı sonsuza kadar hatırlayacaklar" dedi.

11.25: Rus çıkarma filosu Kırım açıklarında bekleyişini sürdürüyor.

10.38: Rus ordusunun, Ukrayna'nın Harkiv eyaletine bağlı İzyum kentine düzenlediği hava saldırısında 2'si çocuk 8 sivil hayatını kaybetti.

10.26: Büyük Rus çıkarma gemisi grubu, Kırım'ın güney kıyılarında görüldü.

10.02: Ukrayna’da Bucha bölgesinde 200’den fazla kişi tahliye edildi

09.51: BM, Rusya-Ukrayna savaşında 1 milyondan fazla mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini duyurdu

07.47: ABD'nin Ukrayna ordusuna yüzlerce Stinger füzesi verdiği bildirildi.

07.40: İspanya'da sol koalisyon hükümeti, Rusya'nın açtığı savaşa karşı direnişini sürdüren Ukrayna'ya silah yardımı yapacağını açıkladı.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...