Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Z kuşağı yaktı
Dünya

Z kuşağı yaktı

Son Güncelleme: 27 Ekim, 2019 - 05:20
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Z kuşağı yaktı
Fotoğraf BaşlığıZ kusagi yakti

Paranın merkezi, kapitalizmin Asya’daki başkenti Hong Kong’da ‘Z kuşağının’ 4 aydır sürdürdüğü protestolar manşetlerden düşmüyor

Kaydet
a- | +A

FİKRET ÇENGEL
HONG KONG

Görünürde ‘Suçluların Çin’e iadesini’ öngören yasa tasarısını protesto etmek için 4 ay önce sokağa çıkan eylemcilerin talepleri, bugün tam bağımsızlığa kadar uzanıyor. Kent ikiye bölünmüş durumda. Tamamı öğrenci olan eylemciler gösterilerini okul saatlerine göre ayarlıyor. Geriye kalanlar ise “Çalışmayanlar çalışanların emeklerini çalıyor” diye tepkili. Hong Kong’da kaldığım 4 günde gösterinin merkezine inip öğrencilerle sohbet ettim, ülke gündemini en iyi bilen taksicilere gençlere sordum ve iş dünyasının nabzını tuttum. İşte Hong Kong’daki olayların gerçek yüzü..

Bugünlerde Hong Kong’u tarif eden en iyi yer havalimanları; yoğun bir kalabalık olur her zaman. Bazen saatlerce pasaport sırasında beklediğimi hatırlarım. Ama bu defa pasaport noktasına geldiğimde hiç beklemeden geçiş yaptım. Havalimanının çıkışında bulunan taksi durağında aynı şaşırtıcı manzarayı gördüm. Geçen sene taksiye binmek için 45 dakika beklemiştim şimdi ise taksiciler müşteri bekliyor. Şehir merkezine ulaştığımızda ilk kez Hong Kong’a gelen bir dostuma “Böyle sakin olduğuna aldanma, yarın bu sokaklarda yürümekte zorlanacağız” dedim ama ertesi gün bir şey değişmedi.
Haziran ayından beri devam eden gösterilerin bir kentin hayatını bu kadar etkileyebileceğini doğrusu ummuyordum. Kilometrekareye 1.100 kişinin düştüğü, (ki bu turistler ve kısa süreli çalışma vizesi ile gelenlerle 1.500 kişiye kadar çıkıyor) bu kentte sakinlik biraz fazla garipsenecek bir durum.
Protestoların zirveye çıktığı ağustos ve eylül aylarında Hong Kong’a gelen turist sayısında neredeyse yüzde 40’lık bir düşüş var. Dünyanın en önemli fuar organizasyonlarından birine ev sahipliği yapan Hong Konglu fuarcılık şirketinin üst yöneticisi “Yoğunluktan ülkelere sınırlama getiriyorduk. Merdiven aralarını bile kullandık bazen. Ancak bu sene, katılımcı sağlamak için uçak biletlerini ve otellerini biz karşılıyoruz. Hatta kentteki ulaşımı da biz organize ediyoruz. Yine de geçen yılın yarısını bile dolduramadık” itirafında bulundu.
Son yıllarda hizmet sektörünü göçmen Çinliler sırtlıyor. Onlar da bu kavganın tarafı olmak istemiyor. Eylemlerin nerede olacağı daha önceden belirleniyor ve gençler hafta içi örgütlenerek cumartesi veya pazar günleri belirlenmiş noktalara akın ediyor. Bu bir sosyal medya ayaklanması aslında. Neden sadece hafta sonu diye soruyorum, aldığım cevap: Çünkü bunlar öğrenci, hafta içi okullarını aksatmıyorlar. Yaşları 13 ila 22. Çoğu bilgisayar oyunu müptelası. Bu yüzden ekranlardaki şiddetin varlığını sokaklara taşıyınca bundan keyif alıyorlar.

Z kuşağı yaktı
Başlık ResmiZ kuşağı yaktı

FİTİLİ KAİ ATEŞLEDİ
Peki Hong Kong’u derinden sarsan olaylar nasıl başladı. Geçen yıl tatil için gittiği Tayvan’da kız arkadaşını öldürmekle suçlanan Chan Tong Kai’nin, Tayvan’a iadesi isteniyordu. Chan, iki bölge arasında iade anlaşması bulunmadığı için iade edilmemiş ancak Hong Kong’da “kara para aklama” suçuyla tutuklanmıştı. Hong Kong yönetimi, Chan’in iade edilmesi için “şüphelilerin Çin ana karası, Çin’in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan’a iadesini kolaylaştıran” yasa tasarısını 3 Nisan’da parlamentoya sunmuştu. Yasa görüşülürken Hong Kong meclisinde kavga çıkmış, haziranda yasaya yönelik yoğun protestolar başlamıştı. Protestoların gittikçe şiddetlenmesi üzerine 4 Eylül’de tasarının geri çekileceği duyurulmuştu. Ancak bu da eylemlerin sona ermesini sağlamadı. Lider kadrosu olmadığı için tam olarak ne talep ettikleri belli olmayan kitlelerden farklı sesler yükseldi. Talepler, Hong Kong’da bağımsız seçimlerin yapılmasına kadar uzanıyor. Tamamen kontrolden çıkan eylemler artık bir talep-taviz dengesinden çıktı ve gençlerin ‘Joker’ dansına dönüştü. Birçok ülkede yaşanan eylemlerin tanınmış figürü V burada da sahne almış.

HERKES TÜCCAR
Eylemlerle ilgili Hong Kongluların nabzını tutmaya devam ediyoruz. Sınırlı bir destek görüyoruz genelde. Ana karaya karşı bir duruş neredeyse tüm Hong Kongluların ortak arzusu. Ancak protestolar günlük hayata ve ekonomiye ciddi zarar veriyor. 7,5 milyona yakın nüfusu olan Hong Kong, dünyanın aslında en zengin şehir ülkesi. Servet kişi başına vurulduğunda 30 milyon dolar çıkıyor. Kişi başı gelir 50 bin dolar gibi gözüküyor ama bu sadece kâğıt üzerinde. Kentin toplam ekonomisi yıllık 1,5 trilyon dolarlık bir değer oluşturuyor. Herkes tüccar. Ya mal ve hizmet ihracı yapıyor ya da komisyon üretiyor. Türkiye’nin Hong Kong’da görevli üst düzey yetkilisinin şu sözü durumu özetliyor aslında “Şoförüm Hong Konglu. Onun serveti benim olsa ben bir gün çalışmam…”

PAZARLIK BÜYÜK HAKARET
Hong Kong’u güçlü kılan da çevresi. Dünyanın sanayi bölgesi olmayan, hatta orta ölçekli imalat olmayan tek bölgesi. Çünkü her şey başta Çin olmak üzere çevreden geliyor. Burada paketleniyor ve satılıyor. Herhangi bir ürün almak istiyorsanız, talep edilen tek şey ürün için ‘kaç para’ verilecek olması. Alıcılar, Çinli veya diğer Asya ülkelerindeki bürokrasi ile uğraşmak istemediği için tüm işleri anahtar teslim yapacak tek bir muhatap arıyor. Bunlar da Hong Konglu tüccarlar. Çok temel bir prensip var. Hong Konglu en zengin tüccarından en küçük tezgâhtarına kadar kural şöyle işliyor: Elin boş dönmezsin ama sakın pazarlık yapma.

Z kuşağı yaktı
Başlık ResmiZ kuşağı yaktı

GENÇLİĞİN HÂLİ İÇLER ACISI
Bu da tüm kenti beyaz yakalı yapıyor. Sokaklarda konuştuğumuz Hong Konglular, eylemlerin merkezinde öğrencilerin bulunduğunu belirterek “Henüz para kazanmayan ve ailelerinin desteğiyle zengin hayatı yaşayan bu gençler, sorumluluk duygusundan uzak ve bu geleceğimiz açısından büyük problem. Bugün çalışmayanlar çalışanların emeğini çalıyor” diye kısa ama özlü bir yorum getiriyorlar.

HAVASI DA SUYU DA İTHAL
Hong Kong’u diğer ülkelerden ayıran en önemli özelliklerinden biri de, hemen hemen hiç üretimin olmaması. Tabii kaynakları hiç yok ve toprak yapısı tarıma uygun değil. İçilen su bile ithal. Toplam yüz ölçümü bin 106 kilometrekare ve buraya 7,5 milyon insan sığıyor. Bursa kent merkezi kadar yüz ölçümü olan Hong Kong’da en az 20 milyon insan barınmak zorunda.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 27 Ekim, 2019 - 05:20
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    AKOM İstanbul'da kar başlangıcı için saat verdi! İzlanda soğuğu 8 gün sürecek
    AKOM İstanbul'da kar başlangıcı için saat verdi! İ...
    Kaydet
  • 2
    Ankara'nın üç ilçesinde (Yenimahalle, Kazan, Polatlı) sular ne zaman gelecek?
    Ankara'nın üç ilçesinde (Yenimahalle, Kazan, Polat...
    Kaydet
  • 3
    Bakan Uraloğlu'ndan Hatay Havalimanı açıklaması! Yüksek hızlı tren müjdesi de verdi
    Bakan duyurdu! Bir kente daha yüksek hızlı tren ge...
    Kaydet
  • 4
    Taşacak Bu Deniz 13. bölüm haftaya var mı, yayınlanacak mı? Yeni yılda ara verip vermeyeceği gündemde
    Taşacak Bu Deniz 13. bölüm haftaya yayınlanacak mı...
    Kaydet
  • 5
    Beşiktaş'ın yeni transferini canlı yayında duyurdu: Orkun Kökçü ikna etti
    Beşiktaş'ın transferini canlı duyurdu: Orkun ikna ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Suriye’yi rahat bırakmıyorlar!..
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Batı Türkleri
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Türkiye-Suriye-ABD ve İsrail hattı…
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Müjde: Kadın ve genç istihdamı desteğinde süre uzatıldı!
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan Vagon vagon hüzün taşır trenler
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Önce soğuk sonra kar geliyor! Sibirya soğukları kapıya dayandı
    Önce soğuk sonra kar geliyor! Sibirya soğukları kapıya dayandı
    Kaydet
  • Bisikletiyle umre yolculuğu: 31 günde 3 bin 450 kilometre pedal çevirdi
    Bisikletiyle umre yolculuğu: 31 günde 3 bin 450 kilometre pedal çevirdi
    Kaydet
  • ABD'de sel felaketi! Çok sayıda ölü, onlarca yol kapalı
    ABD'de sel felaketi! Çok sayıda ölü, onlarca yol kapalı
    Kaydet
  • İffet Saraçoğulları’ndan zamansız bir durak
    İffet Saraçoğulları’ndan zamansız bir durak
    Kaydet
  • Mide gribi vakaları tavan yaptı: Norovirüs bu kış neden daha tehlikeli? (Norovirüs nedir, belirtileri nelerdir?)
    Mide gribi vakaları tavan yaptı: Norovirüs bu kış neden daha tehlikeli? (Norovirüs nedir, belirtileri nelerdir?)
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
TEHLİKELİ ATIK BERTARAF HİZMETİ ALINACAKTIR
MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Kaydet
T.C. BÜYÜKÇEKMECE 22. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ
BÜYÜKÇEKMECE 22. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ
Kaydet
T.C.İSTANBUL ANADOLU1. BANKA ALACAKLARI İCRA DAİRESİ
İSTANBUL ANADOLU BANKA ALACAKLARI İCRA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası