Okula uyum için 1 ay süre tanıyın

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Okula uyum için 1 ay süre tanıyın

Eğitim Haberleri  / HABER MERKEZİ

Uzmanlar, çocukların okula gitme isteksizliklerinin şımarıklık olarak görülmemesi ve altında yatan asıl sebeplerin araştırılması gerektiği konusunda uyarıyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Uzun yaz tatilinin ardından 11 Eylül’de tüm kademelerde başlayan yeni eğitim-öğretim döneminde, hem aileler hem de öğrenciler rutine dönme konusunda bazı zorluklarla karşılaşabiliyor. Özellikle çocuklar okula gitmemek için ebeveynlerine çeşitli bahaneler sunuyor.

Uzman Psikolog Cihan Çelik, okula uyum için çocuklara en az 1 ay süre tanınması, katı kurallar koyulmaması gerektiğini belirterek, “Bu süreçte çocuğun özellikle uyku düzeninde hemen adaptasyon sağlamasını beklememeliyiz. Tatil boyunca geç saatlerde uyumaya alışan bir çocuğun hemen birden erkenden uyumasını şart koşmamalıyız. Bunun yerine her gün 15’er dakika daha erken yatmasını sağlayarak olması gereken düzene geçişi kolaylaştırabiliriz” dedi.

“BAHANELERİN BİRÇOK SEBEBİ VAR”

Çocukların, okula gitmek istemediğini direkt söyleyebildiği gibi bazen de ‘karnım ağrıyor’, ‘başım ağrıyor’ gibi bahanelere sığınacağına dikkat çeken Çelik, “Bu durumun birçok sebebi var. Öncelikle çocuklar ebeveynlerin ayrı kalmaktan endişe duyabiliyor. Bir diğer sebep ise, ailelerin yüksek beklentileri olabiliyor. Anne-babaların daha fazlasını beklemesi ve üzerinde baskı kurması çocuğu okuldan uzaklaştırabiliyor. Bunun yanı sıra çocuğun okul ile problemleri de etkili olabiliyor. Akran zorbalığı ya da öğrenme zorluğu gibi problemlerin olması da okuldan uzaklaşmaya yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIN DUYGUSU KÜÇÜMSENMEMELİ”

Ebeveynlerin okula gitme konusunda çocuklarına sert bir tavır sergilemesinin ilerleyen süreçlerde aile arasındaki ilişkiyi zedeleyebileceğini dile getiren uzman psikolog Çelik, şu uyarılarda bulundu: “Ailelerin çocuğa ılımlı yaklaşması, duygularını küçümsememesi ve onu her duygusuyla kabul etmesi gerekiyor. Çocuğun okula adaptasyonunu zorlaştıran sebebi anladıktan sonra çözmek çok daha kolay olacaktır.”

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...