'Eğitim Davosu'nda özel okul başkanı ile konuştuk: Özelden devlete geçiş başladı!

- Güncelleme:
'Eğitim Davosu'nda özel okul başkanı ile konuştuk: Özelden devlete geçiş başladı!

Eğitim Haberleri

Geleneksel olarak her yıl sömestir tatilinde düzenlenen ve eğitim-öğretim çalışmalarına önemli katkılar sağlayan 21. Antalya Eğitim Sempozyumu “Cumhuriyetin 100. Yılı ve Eğitimin Geleceği” temasıyla Antalya’da sürüyor. Bu sene sempozyuma Millî Eğitim Bakanlığının özel okullar için açıkladığı ve sektörden ses yükseltilen yüzde 65’lik zam damga vurdu.

Özel okul yönetcileri oranın belirlenmesinde yönetmeliğin bir günde değiştirilmesi ve ÜFE’den ziyade TÜFE’nin baz alınarak fiyatın çıkarılmasına tepkili... Antalya’da sorularımızı cevaplayan Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, ‘konuyu yargıya taşıma gibi bir hazırlığımız var’ dedi. Kamuoyunda son zamanlarda özel okullara yöenlik eleştirileri de cevaplayan Zafer Öztürk şunları söyledi:

> Yönetmelik değişikliği ile ilgili müzarekelerimiz, ilgili yerlerle hâlen devam etmekte. Umudum; bu durumdan en kısa sürede dönülerek, ortak bir uzlaşı sağlanmasıdır. Aksi takdirde, diğer derneklerin de bize katılmasıyla, konuyu Danıştay’a taşıyarak yönetmelik değişikliği talep etmek arzusundayız. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Haksızlığı uğradığımızı düşündüğümüz için yasal hakkımızı kullanacağız.

KURS ENFLASYONU PATLADI

> Yüzde 65 zam oranı sonrası kurs merkezleri ciddi anlamda artacak. Kaçak kurs ve yarı kaçak kurslar çoğalacak. Özel okullardan öğretmen kaçışı da başladı. Özeller parayı veremediği için okul kapatmaları başladı. Bizden kaçan öğretmenler kurslara gidiyor. Kurs enflasyonu zirve olacak. 6 kişi toplanıp bir daire kiralayıp özel etüt salonları açıyor. Semtine göre istanbul’dan yıllık 250 bin TL kurs isteyenler var. Denetimsizlikten yararlanıyor. Ya da yasadaki boşluğunu kullanıyorlar.

> ‘Eğitimde KDV yüzde 1’e indirilsin’ talebimiz vardı. Bakanlık 3 milyar TL’lik bir fatura çıktığını söyleyip bunun gerçekleşemeyeceğini açıkladı. Oysa kaçak kurslardan giden vergi kayıpları bu rakamların çok çok üstünde.

> Kredi Garanti Fonu ile eğitime verilen destek sektöre can suyu oldu. Çok çok değerli bir adım. Yetkililere teşekkür ederim. Gider kalemleri çok arttı. Destek yaraya pansuman olacak. Okulun durumu çok iyi kasasında artı varsa bunlara öncelik verilmeyecek. Detayları biz de bekliyoruz.

> Televizyonların ekranlarında, sürekli 300 bin lira ücret isteyen okullar gündeme getirilmekte. Sanki bütün okullar bu ücrete çalışıyormuş izlenimi oluşturuluyor. Hâlbuki bu okulların toplam sayısı 12 bin özel okul arasında yüzde 1 oranında.

> Velilerimizin gelir seviyesi iki kat artmış olsa da orta direk dediğimiz kesim bu süreçte çok etkilendi. Bu yüzden resmî okullara geçişleri duymaya başladık. Devletin velilere önceki yıllarda olduğu gibi bir desteği artık şart.

> Özel okulların ailelerden talep ettiği ‘genel-gider’ kalemi yönetmeliği uygun değil. Sistem üzerinde bir madde olsa da böyle bir adım etik değil. Yemek, kırtasiye adı altında alınması legal ama ‘genel-gider’ diye bir şey olamaz.

> EYT çıksa öğretmen şubat ayında ayrılmak istese ne yapacağız, yerine nasıl öğretmen bulacağız? Bu planlamalarımız için Bakanlık’tan destek istedik. Bu konuda yardımcı olacaklarını söylediler. En azından sene sonu gelene kadar öğretmenimizin hakları saklı kalmak kaydıyla, sözleşmesinin sonuna kadar kurumda kalmasının sağlanmasını talep ediyoruz. MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...