Son dakika! YÖK Başkanı Özvar açıkladı: Üniversiteye gidememiş 34 yaşını tamamlayan kadınlara özel kontenjan

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Son dakika! YÖK Başkanı Özvar açıkladı: Üniversiteye gidememiş 34 yaşını tamamlayan kadınlara özel kontenjan

EĞİTİM Haberleri

Son dakika haberi: YÖK'ten 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde anlamlı bir adım geldi. Farklı nedenlerle üniversiteye gidememiş 34 yaşını tamamlayan kadınlara bu yıl ilk kez devlet üniversitelerindeki programlarda özel kontenjan ayrılacak.

YÖK Başkanı Erol Özvar, farklı nedenlerle üniversiteye gidememiş 34 yaşını tamamlayan kadınlara bu yıl ilk kez devlet üniversitelerindeki programlarda kontenjan ayırdıklarını duyurdu.

Özvar, yaptığı yazılı açıklamada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak kadınların yükseköğretim sistemindeki önemine ilişkin değerlendirmede bulundu ve 34 yaş üstü kadınlara yönelik bu yıl ilk kez uygulanacak projeyle ilgili bilgi verdi.

KILAVUZ YAYIMLANDI

1 Ocak 2023 itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlar için devlet üniversitelerinin merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan önlisans ve lisans programlarında "34 yaş üstü kadınlar kontenjanı" ayrıldığını belirten Özvar, konuya ilişkin kararın "özel durumu bulunan adaylar" başlığı altında 2023-YKS Kılavuzu'nda yayımlandığını bildirdi.

Erol Özvar, "Bu haktan daha önce herhangi bir lisans programından mezun olmayan kadınlar yararlanacak. Daha önce bir önlisans programından mezun olanlar ise sadece lisans programları için ayrılan kontenjanları tercih edebilecekler." bilgisini verdi.

KONTENJANLAR DOLMAZSA EK YERLEŞTİRME DE YAPILACAK

34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanların sınırlı olduğunu belirten Özvar, kontenjanların merkezi yerleştirmeyle dolmaması veya kayıtlar sonrası boş kalması durumunda ek yerleştirme yapılacağını belirtti.

Özvar, daha çok kadının yükseköğretim sistemine dahil olmasına katkı sağlayacak bu duyuruyu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yapmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

YÜKSEKÖĞRETİM İSTATİSTİKLERİNDE KADINLAR ÖNE ÇIKIYOR

Türkiye'nin, kadınların yükseköğretimdeki yeri açısından birçok gelişmiş ülkenin önünde yer aldığını vurgulayan Özvar, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'deki 33 bin 385 profesörden 11 bin 230'u kadındır. Geçen yıl yüzde 32 olan kadın profesör oranı bu yıl yüzde 33,64'e yükseldi. Bu oran da yüzde 20,8 olan AB ülkeleri ortalamasının çok üstündedir. Kadınlarımızın yükseköğretimdeki bu başarısından büyük memnuniyet duyduğumuzu ve onları her zaman desteklemeye devam edeceğimizi vurgulamak isterim."

Yükseköğretimde rektör, dekan, bölüm başkanı, yüksekokul müdürü gibi yönetici konumundaki kadın oranının da AB ülkeleri ortalamasının çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Özvar, "AB ortalaması yüzde 24 iken Türkiye'de bu oran yüzde 28'den bu yıl yüzde 32'ye yükseldi." dedi.

KADINLARIN YÜKSEK ÖĞRETİMDE OKULLAŞMA ORANI ERKEKLERİ GEÇTİ

Özvar, üniversitelerde 84 bin 398 kadın akademisyenin görev yaptığını belirtti.

Yükseköğretimde kadın okullaşma oranının da her yıl arttığını vurgulayan Özvar, "Türkiye'de yükseköğretimin yaygınlaşmasıyla 18-22 yaş kadın okullaşma oranı yüzde 49,20 ile yüzde 40,31 olan erkek okullaşma oranının önüne geçti." bilgisini verdi.

 

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
mürşide 1 Ekim 2023 10:22

2024 olabilir mi acaba

Pervin22 Eylül 2023 12:01

Aöf lisans mezunları da bu haktan faydalanacak mı acaba?

Pınar kiliç 28 Mayıs 2023 23:23

37 yaşındayım en büyük hayalim bir üniversite okumak. Geçen dönem kazand. Ama yerlesemedim

Sonraki Haber Yükleniyor...