Fed'in tahvil kararı borsaya olumlu yansıdı

/ Kaynak: CHA
- Güncelleme:
Fed'in tahvil kararı borsaya olumlu yansıdı

Ekonomi Haberleri  / CHA

ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımına devam kararı Borsa İstanbul 100 Endeksi'ne olumlu yansıdı.

Alım miktarının sınırlanacağı tarihin de ilan edilmemesine uyumlu olarak endeks prim yaptı. Dün gece gelen haber üzerine güne alıcılı başlayan BIST, ilk seans sonunda yüzde 1,11 oranında artışla 74 bin 191 puana çıktı. Ancak şimdi de gözler ABD'de yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verilerine çevrildi. Para piyasaları uzmanları Selim Işıklar ve Halil Reçber, verilerin tahminlere uygun olması halinde hisse senetlerinde yükseliş eğilimin devam edeceği görüşünde. FED, ayda 85 milyar dolar tahvil alımına şimdilik devam kararı verdi. Miktar sınırlaması ile ilgili net bir tarih de vermedi. Buna bağlı olarak BIST güne yüzde 1,19 prim ile 74 bin 253 puandan girdi. İlk seansı da yüzde 1,11 primle 74 bin 191 puandan tamamladı. FED'in tahvil alım kararı ile moral bulan yatırımcılar, şu aşamada ABD'den gelecek tarım dışı istihdam rakamlarına odaklandı. XTB Foreks Araştırma Başkanı Halil Reçber, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, FED'in son kararı ile piyasayı rahatlattığını söyledi. Tahvil alımlarının devamı ile ilgili beyanı önemli gören Reçber, "Ama esas olan tahvil alımının kesileceği tarih. Mühim olan bu. Şu an tarih belli olmadığı için sorun yok. Tabii burada FED'in yeni başkanı da önemli. Çünkü daha piyasa dostu biri göreve geldiği takdirde kısa vadede iyi bir trende tanık olabiliriz." dedi.

FED kararına bağlı yukarı yönlü tepkinin önemli olduğunu belirten Reçber, şöyle devam etti:

"Biz 3-4 haftadır dip bölgelerdeyiz. FED'in beyanları gelişmekte olan ülkelerde ve Türkiye'de yukarı yönlü trend başlatmak için önemli. ABD'de yarın istihdam verileri ilan ediliyor. Eğer iyi gelirse dolara kaçışı getirir sıkıntının devamı anlamına gelir. Ama normal, tahminlere uygun veriler geldiği halde piyasalar bu bölgede kalabilir hatta olumlu bir tablo belirebilir. Esasında kısa vadede ABD'de olumlu veriler ülkeye para dönmesine neden oluyor. Bu orta ve uzun vadede iyi, çünkü dünyanın toparlanması anlamına geliyor." nbsp;Reçber'e göre istihdam rakamlarının ardından endeks 72 binin altına inmediği takdirde BIST gelecek hafta 77 bini aşabilir. Bayramın ardından da 80-81 bine çıkabilir.

Faizlerin gerilemesi adına enflasyonun dengede tutulması, aşağı çekilmesini öneren Reçber, "Eğer enflasyonu geriletecek adımlar atılırsa, faiz bu denli dalgalanmayacak, dolar artmayacaktır. Yani bizim için büyüme önemli ama en önemlisi enflasyonun kontrolü. Bu olmadığı takdirde faizler dalgalanıyor. Dolar artıyor. Büyüme sekteye uğruyor. Öyle bir durum var ki benzine, tütüne zam yapılmadan gerekirse bütçe açığı ilk etapta verilebilir. Bu göz ardı edilmemeli. Temelinde enflasyon nbsp;oluşturacak her şeyin önünde olmak gerekiyor, dengeler oturana dek." ifadelerini kullandı.

İnfo Yatırım Stratejisti Selim Işıklar ise FED'in kararının borsaya etkisinin sınırlı olduğu görüşünde. "FED tahvil alımlarına devam edecek. Ayda 85 milyar dolara denk gelen alımlar normal karşılandı, biliniyordu. O yüzden BIST'te o denli etkili olmadı." diyen Işıklar, asıl beklentinin ABD'nin istihdam, enflasyon ve büyüme rakamlarına yönelik olduğunu belirtti. Işıklar, "Kademeli olarak Eylül ayında tahvil alımlarını daraltabilir. Piyasalar buna da açık. Biz 10 senelik tahvil fiyatlarına bakacağız. Şu an önemli olan bu. Gelişmekte olan ülkelerin kırılğanlığı bizim için önemli." dedi. Dün özel sektör istihdamının 200 bin arttığına ve tahminleri aştığına temas eden Işıklar, tarım dışı istihdamın özel sektör istihdamından daha önemli olduğundan söz etti. Tarım dışı istihdamın önemli oranda artmasının kâğıt satışı baskısı getirebileceğini savundu.

Borsanın bu aralar 74 bin 500'ü aşmakta güçlük çektiğini dile getiren Selim Işıklar, "Eğer 75 binleri görürsek, 77 binleri de görürüz. Şu an yabancı satışlarının devam etmesi, banka sektöründe karların tahminler dâhilinde gelmesi patinaj havası veriyor. Ama iklim çok olumsuz değil." yorumunu yaptı. ABD'de 10 senelik tahvil faizlerinin 2,50-2,70'i bulduğunu bildiren Işıklar, şöyle konuştu:

"Bundan 3 ay evvel 10 senelik tahvil faizleri 1,60 idi. Esas oraya dikkat kesiliyor, gelişmekte olan piyasalar. Şu aşamada FED'in BIST'a olumsuz bir etkisi yok. Malum 15 gün sonra FED tutanaklar açıklayacak. Esas bu açıklamalar önemli."

Ekonomi
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...