Altında ivme tersine döndü! ABD tüketici enflasyonu açıklandı: Piyasaların beklentisi karşılanmadı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Altında ivme tersine döndü! ABD tüketici enflasyonu açıklandı: Piyasaların beklentisi karşılanmadı

Ekonomi Haberleri

Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verileri açıklandı. Beklentilerin altında artan kiritik veri sonrasında altın fiyatlarında ivme tersine döndü.

Küresel piyasaların Çin'deki deflasyon endişelerinin ardından odaklandığı ABD Temmuz ayı enflasyon verileri açıklandı. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda ise yüzde 3,2 ile piyasa beklentilerinin altında arttı.

Enerji ve gıda kalemlerinin dışarıda tutulduğu çekirdek TÜFE de yüzde 0,2 ile beklentiler doğrultusunda arttı. Yıllık bazda çekirdek enflasyon yüzde 4,7 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Çekirdek TÜFE'nin yüzde 4,8 olması bekleniyordu. 

TÜFE SONRASI DOLAR VE ALTINDA SON DURUM

Veri sonrasında altın fiyatları yükselişe geçti.  1914 dolara kadar gerileyen Ons altın 1925 dolara, 1660 bandındaki gram altın ise 1672 TL'ye çıktı. 

Dolar endeksinde ise düşüş yaşandı. Günler sonra 102 doların altına inen endeks, an itibarıyla 101.89 puandan işlem görüyor. Dolar/TL ise 27 TL'nin üstünde fiyatlanmaya devam ediyor.

VERİLER NEDEN ÖNEMLİ?

ABD'de geçen hafta açıklanamn tarım dışı istihdam verisi Fed'in bir sonraki faiz kararı için yeterli ipucuyu vermedi. ABD'de tarım dışı istihdam Temmuz'da 187 bin arttı. Beklentiler istihdamın 200 bin artması yönündeydi. Ülkede işsizlik oranı yüzde 3,5'e geriledi. Fed'in alacağı karar için bu yüzden piyasaların ana odak noktasında ABD enflasyon verileri oturdu. Enflasyondaki yavaşlama sıkı para politikasınının daha erken biteceğine işaret ediyor. Enflasyonun yüksek seyretmesi Fed'in sıkı para politikasına devam edeceğine yönelik sinyal veriyor. 

ALMAN BANKA ALTIN İÇİN RAKAM VERDİ

Commerzbank da altın fiyatlarındaki hareketlerin sonbahar boyunca yönsüz kalmasını bekliyor. Bununla birlikte, Alman bankası altın fiyatlarının bu yılın sonunda ve 2024’e kadar daha da yükseleceği konusunda iyimserliğini koruyor.

Bankanın ekonomistleri, altın fiyatlarının yıl sonuna kadar 2.000 dolar civarında seyredeceğini tahmin ediyor. Ayrıca, 2024’ün ilk çeyreğinde fiyatların ortalama 2.050 dolar civarında olacağını öngörüyor. Bu bağlamda Commerzbank analistleri, “Uzmanlarımız Fed’in yıl ortasında faiz oranlarını düşürmeye başlamasını bekliyor. Bu ortamda altın fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesi (ATH) olan 2.075 doları aşmayı başaracaktır” açıklamasını yapıyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNCEL DOVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...