Fed kararı için en önemli ipucu! Küresel piyasalar ABD enflasyon rakamlarına odaklandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fed kararı için en önemli ipucu! Küresel piyasalar ABD enflasyon rakamlarına odaklandı

Ekonomi Haberleri

Küresel piyasalar bu hafta açıklanacak ABD Temmuz ayı tüketici ve üretici enflasyon verilerine odaklandı. Kritik veriler ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizi kararına ışık tutacak.

Küresel Piyasalar geçen hafta hem yurt içi hem de yurt dışı veri akışının yoğun olduğu bir haftayı geride bıraktı. Borsa İstanbul rekor serisini sürdürürken, dolar ve altın fiyatları durgun seyretti. Piyasalar bu hafta ABD’de açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verilerine odaklandı. 

ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİ ALGILARI KARIŞTIRDI

Geçen hafta cuma günü ABD Tarım dışı istihdam verisi açıklandı. ABD'de tarım dışı istihdam Temmuz'da 187 bin arttı. Beklentiler istihdamın 200 bin artması yönündeydi. Ülkede işsizlik oranı yüzde 3,5'e geriledi. Kritik veri Fed'in bir sonraki hamlesi için yeterli ipucuyu vermedi. Dolar ve altın fiyatları veriye kısmi olarak tepki verdi.

GÖZLER ENFLASYON VERİLERİNDE

Piyasalar yeni haftaya istihdam verilerinin oluşturduğu karmaşık algıyla başladı. Bu hafta Almanya sanayi üretimi, enflasyon rakamları ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Gösterge Niteliğindeki Merkez Bankası Kurları raporu piyasaların merakla beklediği verilerin arasında olacak. Piyasaların ana odak noktası ise 10 Ağustos Perşembe ve 11 Ağustos Cuma günü açıklanacak ABD enflasyon verileri olacak.

Ülkede Haziran ayı enflasyonu Mart 2021’den bu yana en düşük değer olan yıllık bazda yüzde 3 oranında gerçekleşmişti. Bloomberg anketine göre göre ABD'de Temmuz ayı tüketici fiyat endeksinde aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,3 artış açıklanması bekleniyor. Üretici Fiyat Endeksi’nde ise aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 0,7 artış tahmin ediliyor. 

Perşembe günü aynı zamanda ABD işsizlik başvuruları raporu da paylaşılacak. İşsizlik yardımları için ilk başvuran kişilerin sayısı 29 Temmuz’da sona eren haftada 6 bin artışla mevsimsellikten arındırılmış 227 bine yükselmişti.

FED BAŞKANINDAN ŞAHİN MESAJ

Piyasalar Temmuz ayında Fed'in son faiz artışı kararı almasını bekliyordu. Ancak ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, Temmuz ayı faiz kararının ardından yaptığı açıklamada Eylül ayında gerçekleştirilecek FOMC toplantısında yeniden faiz artırılabileceğinin sinyalini vermişti. 

Fed'in faiz artıracağına ilişkin güçlü bir sinyal de ABD Merkez Bankası Guvernörü Michelle Bowman'dan geldi. Şahin açıklamaları ile bilinen Bowman, "Gelen veriler enflasyondaki ilerlemenin durduğunu gösterirse, gelecekteki bir toplantıda federal fon oranını yükseltmeye istekli olmalıyız” dedi.

Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verileri ılımlı bir artışa işaret etmişti. Fed üyeleri Raphael Bostic ve Austan Goolsbee bu verinin ardından istihdam piyasasının daha dengeli gözüktüğünü, Fed’in daha sabırlı davranabileceğini belirtmişlerdi.

Kaynak: Bloomberg, Paratic

Derleme: Türkiye Gazetesi

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...