Altın fiyatları pürdikkat ABD'ye odaklandı: Kritik veri öncesinde iki ekonomistten tahmin geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Altın fiyatları pürdikkat ABD'ye odaklandı: Kritik veri öncesinde iki ekonomistten tahmin geldi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Küresel piyasalar dünya genelinde para politikalarına yönelik endişelerle karışık bir seyir izlerken, gözler bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verisine çevrildi. Altın fiyatları kritik veri öncesinde yükselişe geçti. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ve Hatice Kolçak'tan kritik veri öncesinde tahmin geldi.

Küresel piyasalar Çin'deki deflasyon endişelerinin etkisinde bugün açıklanacak ABD Temmuz ayı enflasyon verilerine odaklandı. Borsa İstanbul rekor serisini sürdürürken, dolar 27 TL kritik eşiğini aştı, gram altın ise sessiz sedasız rekor kırdı. 

FED İÇİN ÖNEMLİ İPUCU

ABD'de geçen hafta açıklanamn tarım dışı istihdam verisi Fed'in bir sonraki faiz kararı için yeterli ipucuyu vermedi. ABD'de tarım dışı istihdam Temmuz'da 187 bin arttı. Beklentiler istihdamın 200 bin artması yönündeydi. Ülkede işsizlik oranı yüzde 3,5'e geriledi. Fed'in alacağı karar için bu yüzden piyasaların ana odak noktasında ABD enflasyon verileri olacak. 10 Ağustos Perşembe (bugün) tüketici enflasyonu, 11 Ağustos Cuma günü ise üretici enflasyonu açıklanacak. Her iki veri Fed'in faiz kararında önemli ipuçları olacak.

Altın fiyatları pürdikkat ABD'ye odaklandı: Kritik veri öncesinde iki ekonomistten tahmin geldi

ALTIN VERİ ÖNCESİ YÜKSELİŞE GEÇTİ

ABD Merkez Bankası'nın faiz kararının ardıdan dolar endeksinin güçlenmesine paralel olarak Ons altın 1914 dolar seviyesine geri çekildi. Altın Fed'in bir sonraki faiz kararı hamlesine ilişkin daha net bir gösterge vermesi beklenen ABD'deki önemli enflasyon verileri öncesinde yükseldi. Ons altın 1.917 dolardan işlem görüyor.

Gram altında ise bambaşka bir tablo yaşanıyor. Altının gramı, dolar kurunda veya Ons altında bir yükseliş olmaması rağmen sessiz sedasız rekor kırdı. Ekranlarda 1660-1680 TL civarında olan gram altın Kapalı Çarşı'da 1784 TL'ye kadar yükseldi. Yükselişin perde arkasında ise altına getirilen yeni kararlar yer aldı.

Aradaki makas 100 TL'ye kadar çıkarken, altının grami güncel olarak Kapalı Çarşı'da 1727 TL'den işlem görmeyi sürdürüyor.

ALTIN FİYATLARI İÇİN İKİ EKONOMİSTTEN YORUM

Altın fiyatlarının ABD'den gelecek kritik veriler ve yurt içinde alınan yeni kararlar sonrasında ne yönde olacağına ilişkin iki ekonomistten çarpıcı yorum geldi.

Gram altının Ons altındaki düşüşten etkilenmeyeceğini söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Hatice Kolçak, “Gram altında en ufak bir mesele söz konusu değil. Gram altın seyri devam ediyor. Muazzam bir düşüşü beklemediğimizi vurgulamak isterim. Hatta bu dönemi mumla arayacağız. Ons altındaki minik geri adımlar, bizim gibi orta ve uzun vadeli altın biriktiricileri için avantajlı alım fırsatları oluşturabilir. Kısa vadede gram altının 1750 liralık seviyelere ulaşmasını bekliyorum, özellikle 1725-1730 TL'yi aşmasının ardından. Ancak, orta ve uzun vadede bu yıl için hedefimiz 2000 TL. Gram altında herhangi bir engel görmemekteyim” şeklinde yorumda bulundu.

Altın fiyatları pürdikkat ABD'ye odaklandı: Kritik veri öncesinde iki ekonomistten tahmin geldi

İSLAM MEMİŞ'TEN GRAM ALTIN TAHMİNİ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ise Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 1 gramdan daha az altın basılmaması kararını değerlendirerek, bu kararın sonuçları olacağını belirtti. Memiş, hem fiyatlara hem de makas aralığına dikkat çekerek şunları söyledi:

 "Gram altın serbest piyasalarda 1775 lira. USD/KG ise 65.280 dolar. Kota, ek vergi, yarım gram basmama kararları sonrası serbest piyasa ile internet kuru arasına artık 100 lira koyabilirsiniz. Bir gün herkes fiziki altının kıymetini bilecek. Geçen yıl gördü ama az bildi. 1 gram altında altın üretilmemesi şuna benzer: Ekmek alman lazım ama elinde çeyrek ekmeğe yetecek kadar paran var. Karar ‘ya tam ekmek alacaksın ya da almayacaksın’ diyor. Bu kararın güncellenmesi gerek. Örf, adet ve geleneklerimiz var."

Memiş bir başka yorumunda ise "Gram altında 1.700 TL’nin altındaki rakamlar orta ve uzun vadeli yatırımcı için alım fırsatı sunuyor. Çünkü içeride dolar kuru yukarı ataklarına devam edecek. Doların 27.50 TL'ye kadar yükseliş trendi içine gireceğini tahmin ediyorum. Doların yönü yukarı olunca gram altının da yönü yukarı olacaktır" tahmininde bulundu.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...