Doları tahtından edecek son hamleyi yaptılar! BRICS üyesi Asya devi ABD'ye golü attı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Doları tahtından edecek son hamleyi yaptılar! BRICS üyesi Asya devi ABD'ye golü attı

Ekonomi Haberleri

Doların hegemonyasını kırmak isteyen BRICS ittifakı üyesi Hindistan ilk hamleyi yaptı. Hindistan, BAE ile yaptığı ticarette Amerikan doları yerine kendi para birimi rupiyi kullanarak ABD'ye son golü attı.

Küresel piyasalarda doların hakimiyeti giderek sorgulanmaya başlandı. ABD dolarının küresel hakimiyetine son vermek amacıyla yeni bir para birimi çıkarmayı planlayan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ittifakı, Ağustos ayında Güney Afrika'da düzenlenecek olan 15. BRICS Zirvesi'nde bir araya gelecek.

Kritik toplantı öncesinde BRICS üyesi Hindistan'dan dikkat çeken hamle geldi. Hindistan, ilk kez Amerikan doları yerine kendi para birimi rupiyi kullanarak 1 milyon varillik petrol satışı gerçekleştirdi.

DOLARA SON GOLÜ ASYA DEVİ ATTI

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, De-dolarizasyon olarak bilinen, Amerikan dolarının küresel piyasalardaki hakimiyetini azaltma furyasında, Amerikan dolarına son golü Hindistan attı. Asya devi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile resmi olarak yerel para birimleriyle ticaret yapmaya başladı.Tarihe geçen satış pazartesi günü gerçekleşti. Hindistan’ın önde gelen petrol rafinerisi Indian Oil Corp., Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nden 1 milyon varil petrol satın aldıklarını açıkladı, alışverişin de Amerikan doları yerine yerel rupiyle yapıldığı belirtildi. Ancak yapılan ticarette rakam açıklanmadı.

Amerika’nın geçen yıl Rusya’ya mali yaptırım uygulamasının ardından dedolarizasyon hız kazandı. BRICS ülkeleri, dolar dışı para birimleriyle alım-satım yapılması için baskı yaptı. Rusya, İran, Brezilya, Arjantin ve Bangladeş, Ukrayna Savaşı’ndan bu yana ticarette ABD doları yerine Çin yuanı kullanarak, ABD’ye rest çekmişti.

DOLARA KARŞI YENİ PARA BİRİMİ AÇIKLANACAK

Kenya Devlet Başkanı Ruto'nun ABD doları yerine Kenya şiliniyle yakıt alacaklarını açıklamasının ardından Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ittifakı ABD dolarının küresel hakimiyetine son vermek amacıyla yeni bir para birimi çıkarmayı planlıyor. BRICS İttifakı'nın yeni para birimi Ağustos ayında Güney Afrika'da 22 Ağustos'ta düzenlenecek olan 15. BRICS Zirvesi'nde açıklanması bekleniyor.

TÜRKİYE'Yİ DE DAVET ETTİLER

BRICS Uluslararası Forumu Başkanı Purnima Anand, Rus İzvestiya gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan'ın örgüte biran önce katılmasını istediklerini ifade etti. Anand, “Bu ülkeler katılma konusundaki isteklerini ortaya koydu ve üyelik başvurusuna hazırlanıyor. Bence bu çok iyi bir adım çünkü genişleme her zaman olumludur. Bu, BRICS'in dünyadaki etkisini kuşkusuz artıracak” dedi.

Kaynak: Dünya gazetesi

Haber: Türkiye Gazetesi

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...