Dünya İstanbul’a akın etti, 500 firma açıkta kaldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dünya İstanbul’a akın etti, 500 firma açıkta kaldı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’na 160 ülkeden 1.000 firmanın 3.000 marka ile katıldığını belirterek “500 firmanın talebini karşılayamadık. 100 bin metrekare daha yerimiz olsaydı onu da son metrekaresine kadar doldururduk” dedi.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Dünya mobilya sektörünün buluşması noktası Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı- IIFF 2024 için geri sayım başladı. Mobilya Dernekleri Federasyonunun (MOSFED) desteği, TÜYAP Fuarcılık ve MOS Fuarcılık iş birliği ile 23-28 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek fuara 160 ülkeden 1000’i aşkın mobilya firması 3.000’i aşkın marka ile katılıyor. Toplam 200 bin profesyonelin ziyaret etmesinin beklendiği fuar 3 milyar dolarlık iş bağlantısına da ev sahipliği yapacak. 

TÜRKİYE 7. SIRAYA YÜKSELDİ

Türkiye mobilya sektörünün üretim ve tasarım gücüne dünyanın gösterdiği ilginin her geçen gün arttığına dikkat çeken MOSFED Başkanı Ahmet Güleç “Dünyada referans olarak kabul edilen İtalya Milano merkezli Centre for Industrial Studies (CSIL) 2023 yılı raporuna göre, Türkiye mobilya ihracat sıralamasında bir basamak daha yükseldi ve Kanada’yı geçerek 7. sıraya yükseldi. Türkiye mobilyasının globaldeki büyüme hikâyesinde dünyaca kabul gören kendi marka fuarınıza sahip olmak son derece önemli. Geçtiğimiz yıl Köln ve Milano fuarının üçte biri boş kaldı. Biz bütün salonları doldurduk. Bugün geldiğimiz noktada dünyanın en prestijli üç mobilya buluşması arasına girdik ve İstanbul’umuzu bir mobilya buluşma merkezi hâline getirdik. Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz IIFF Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’na 1.000’i aşkın firma 3.000’i aşkın markasıyla katılıyor. 200 bin ziyaretçi hem trendleri görmek hem de yeni iş birlikleri sağlamak için bu organizasyona geliyor” diye konuştu. 

400 METREKARE ÜST LİMİT 

Firmalardan yoğun talep sebebiyle stantlara 400 metrekare üst limit getirdiklerini dile getiren Güleç “Fuar, 125 bin metrekare. 100 bin metrekare daha alan olsaydı onu da son metrekaresine kadar doldururduk. 500 firmanın talebini karşılayamadık. Fuar alanı yeterli değil, genişleteceğiz. 40 bin metrekarelik alan daha ekleyeceğiz. İstanbul fuar merkezi olursa bütün sektörler bundan faydalanır” ifadelerini kullandı. 

8 ÜLKEDEN MİLLÎ KATILIM

Güleç, fuarda Hindistan, Almanya, Azerbaycan, Lübnan, Mısır, Yunanistan, Rusya ve Amerika olmak üzere 8 ülkenin millî katılım gösterdiğini ifade ederek şunları kaydetti: Türkiye bir üretim ülkesi.  Mobilya alanında 45 bin 277üretici firmamız var. Üretim tarafında 242 bin, mağaza tarafında ise 250 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu fuar ihracata ve markalaşmaya ciddi katkısı sağlayacak. 
Güleç, MOSFED’in üyesi olduğu Avrupa Mobilya Sanayicileri Konfederasyonu-EFIC yönetim kurulu üyelerinin fuara katılacağını da sözlerine ekledi. 

TÜYAP Fuarlar Yapım AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü de IIFF’nin dünyadaki prestijinin katlanarak büyümesinin Türkiye’ye, İstanbul’a ve mobilya üreticilerine büyük bir ekonomik değer sağlayacağını söyledi.

HEDEF 12 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Mobilya sektörünün geçtiğimiz yıl 4,6 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirten Güleç “Son 20 yılda mobilya sektörü tam 35 milyar dolarlık dış ticaret fazlası vermiş. 12. Kalkınma Planı’nda 2028 için öngörülen 375 milyar dolarlık bir ihracat hedefi bulunuyor. Mobilya sektörünün, 2028 yılı ihracat hedefi ise 12 milyar dolar. 12 milyar dolarlık mobilya ihracatının sadece 1 milyar dolarını dünyanın en büyük mobilya ithalatçısı olan ABD’ye yapmak istiyoruz. Hedefimiz dünyanın en büyük beş ihracatçısından biri olmak” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...