Dünyaca ünlü banka HSBC'den dolar/TL tahmini! Ters köşe yaptılar

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dünyaca ünlü banka HSBC'den dolar/TL tahmini! Ters köşe yaptılar

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Piyasalarda son dakika! Bu hafta 31,45 TL ile zirve yapan ve hafta kapanışında da zirve seviyelere yakın seyreden dolarla ilgili HSBC’den dikkat çeken bir rapor geldi. Kurum; 2024 sonu ve 2025’in ilk yarısı için dolar/TL kurunun 33 TL olabileceğini bildirdi ve uygulanan rasyonel politikaları gerekçe olarak gösterdi. Gram altın fiyatlarında bu hafta 2073 TL ile rekor tazelenirken; borsada uzun bir aradan sonra hafta kapanışı zayıf gerçekleşiyor.

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Piyasalar hareketli bir haftayı geride bırakıyor. Bu hafta dolar ve altında yeni zirveler test edilirken, BİST100 endeksinde kâr satışları dikkat çekiyor. Serbest piyasada işlem gören doların fiyatı, bu hafta 31,45 TL ile zirve yaptı. Hafta kapanışı ise 31,35 TL’ye yakın seviyelerden gerçekleşiyor. Gram altın da serbest piyasada bugünkü işlemlerde 2073 TL ile rekor kırdı. Ardından fiyatlar 2070 TL’ye yakın seviyelerde denge bulmaya çalıştı.

DOLARDA BEKLENTİ VE HEDEF

Analistler, seçim yaklaştıkça “yükseliş” beklentisi sebebiyle dolar ve altına fiziki talebin arttığını, bu sebeple zirve seviyelerin görüldüğünü belirtiyor. Türkiye ekonomisini yakından takip eden yabancı yatırımcılar ise dikkat çeken bir rapor yayımladı. HSBC tarafından yayımlanan "Gelişmekte Olan Piyasalar FX Yol Haritası" başlıklı raporda; Türk lirasındaki değer kaybının sınırlı kalabileceği belirtildi.  

BİR YIL SONRA 33 TL OLUR MU?

Ekonomi yönetimi tarafından uygulanan sıkı para politikasının referans olarak gösterildiği HSBC raporunda; TL mevduat faizlerinin reel olarak da cazip hale gelmeye başladığı, Türk lirasında “carry trade” fırsatlarının oluştuğu, makro görünümün cari açıkta daralmaya işaret ettiği ve tüm bu sebeplerin TL’yi destekleyici faktörler olarak öne çıktığı aktarıldı. Kurum, 2024 sonu ve 2025’in ilk yarısında dolar/TL’nin 33 TL olabileceğini öngördü. 

GRAM ALTINA, ONS DESTEK ATTI

ABD’den gelen destekleyici verilerin de etkisiyle birlikte ons altında son iki günde 2030 dolardan başlayan yükseliş, 2055 dolara kadar ulaştı. İçeride gram altın fiyatları da onstan destek bularak 2073 TL ile rekor kırdı. Analistler altında artık gerilemelerin daha cılız kalabileceği ve özellikle ons altın tarafında 2070 doların kalıcı olarak geçilmesiyle birlikte yükselişin ivme kazanabileceğini belirtiyor. 

BIST100 9450’YE TAKILDI

Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi hafta başında 9450 ile rekor kırsa da gelen kâr satışları ile birlikte uzun bir aranın ardından haftalık bazda gördüğü zirve seviyeye göre değer kaybı yaşıyor. Analistler, hızlı gerçekleşen yükselişlerin ardından kâr satışlarının normal karşılanması gerektiğini ancak endekste 9000-8900 bandının destek olarak çalışması gerektiğini vurguluyor. Bu destek bölgesinin korunamaması halinde, borsada satışların ilk etapta 8600’e kadar varabileceği uyarısında bulunuluyor. 
 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...