Merkez Bankası için beklentileri aşan tahmin: Erkan sinyali verdi, gözler faiz kararında!

Düzenleyen: / Kaynak: Bloomberg HT, türkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
Merkez Bankası için beklentileri aşan tahmin: Erkan sinyali verdi, gözler faiz kararında!

Ekonomi Haberleri  / Bloomberg HT, türkiyegazetesi.com.tr

Mega faiz kararıyla Ağustos ayında piyasaları şaşırtan Merkez Bankası'nın Eylül ayı kararı şimdiden merak edilmeye başlandı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, sinyal verirken, dünyaca ünlü bankalardan beklentileri aşan tahminler geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayında beklentileri aşarak sürpriz bir faiz kararına imza attı. Merkez Bankası beklentileri aşarak, politika faizini 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. Yılın 8. toplantısında politika faizinde 750 baz puan artışa giden Merkez Bankası'nın Eylül ayı toplantısında hamlesinin ne olacağı merak edilmeye başlandı. Mega faiz kararının ardından Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yeni artışların sinyalini verirken, uluslararası kuruluşlardan tahminler gelmeye başladı.

ERKAN'DAN 'FAİZ ARTIŞINA DEVAM' SİNYALİ

Ekonomide 3 yıllık yol haritası niteliğindeki Orta Vadeli Programa (OVP) ilişkin değerlendirme yapan Erkan, yeni faiz artışlarının da sinyalini verdi. Erkan, "650 baz puan arttırdık, 250 baz puan arttırdık. Daha sonra 750 baz puan artırdık. Dolayısıyla ilk etapta arttırdığımız 650 baz puan, yüksek bir artıştı. Hem miktarsal sıkılaştırma, hem seçici kredi sıkılaştırma ve sadeleştirme adımlarıyla atılan faiz adımlarının da daha etkili hale gelmesini beklemek zorundaydık. Parasal sıkılaştırmaya gerektiği ölçüde gerektiği zaman da devam edeceğiz." dedi.

JP MORGAN'DAN 1000 BAZ PUANLIK TAHMİN

Dünyaca ünlü yatırım bankası JP Morgan, Merkez Bankası'nın bundan sonraki her toplantısında 250’şer baz puan faiz artırımı yaparak yıl sonu için politika faizi yüzde 35’e kadar yükselteceği tahmininde bulunmuştu.

Kurum Ekonomisti Fatih Akçelik paylaştığı raporda politika faizinde yukarı yönlü riskler gördüklerini belirtti. Eylül ve Ekim’de 250’şer baz puan faiz artırımı bekleyen banka, her 2 toplantıda 500’er baz puanlık artış olacağı tahminini yaptı. 

Orta Vadeli Program’da yer alan makro projeksiyonların gerçekçi olduğu belirtilen açıklamada “Önden yüklemeli faiz artışı bekliyoruz. Beklenen mali gevşeme ve enflasyonda yukarı yönlü sürprizler nedeniyle önümüzdeki 2 toplantıda 250’şer yerine 500’er baz puanlık artış bekliyoruz” ifadesine yer verildi.

MERKEZ BANKASI TAHMİNLERİ AŞACAK

Morgan Stanley ise Merkez Bankası'nın beklentilerden önce yüzde 30'luk faiz oranına ulaşacağını kaydetti. Morgan Stanley ekonomistleri yayımladıkları notta “TCMB’nin yüzde 30 politika faizine bizim öngördüğümüzden daha erken ulaşabileceğini görebiliriz” dedi.

MERKEZ BANKASI TOPLANTISI NE ZAMAN?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantı takvimine göre Para Politikası Kurulu 21 Eylül'de bir araya gelecek. Eylül ayı politika faizi kararı, kurul tarafından 21 Eylül 2023 Perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Bloomberg HT, türkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...