Son Dakika! TCMB Başkanı Erkan tarih verdi: Dolar ve enflasyon kontrol altına alınacak

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Son Dakika! TCMB Başkanı Erkan tarih verdi: Dolar ve enflasyon kontrol altına alınacak

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan dolar kuru ve enflasyona yönelik açıklama geldi. Erkan, ekonomide atılan yeni adımların 2024'te meyvelerini vereceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan Orta Vadeli Programa (OVP) ilişkin düzenlediği toplantıda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Parasal sıkılaşmaya gerektiği ölçüde devam edeceklerini söyleyen Erkan, dezenflasyondan taviz vermeyeceklerini dile getirdi. KKM'de sakin ama kararlı bir strateji uygulanacağını belirten Erkan'ın açıklamalarının satır başları şu şekilde:

DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞ

Kurla ilgili dört husus var. Bir bilindiği gibi kur artışının geçişkenliği, enflasyon beklentilerinin çıpalanmadığı dönemlerde daha yüksek oluyor. Şu anda da böyle bir geçiş döneminden geçiyoruz. 

SIKI PARA POLİTİKASININ MEYVELERİNİ YAKINDA GÖRECEĞİZ

Fakat kararlı bir şekilde sürdürdüğümüz sıkılaştırıcı para politikasının 2024 yılında meyvelerini vermesiyle, iç talebin arza daha yakın bir seviyeye geleceğini ve enflasyon beklentilerini kontrol altına alacağını öngörmekteyiz.

ENFLASYON VE KUR YIL SONUNDA FARKLI OLABİLİR

Buna ek olarak enflasyon ve kur hareketlerinin sene içinde oynaklık göstermesi, hele ki geçiş dönemlerinde bazı durumlarda yıl ortalaması ve yıl sonu üzerinden yapılan hesaplarda ciddi farklılıklar gösterebilmektedir. 

Enflasyon ilgili resmi olarak tahminimiz değişmedi. En son PPK metnimizde üst bant yani 62 sınırını bahsetmiştik. Bununla birlikte fiyatlama davranışlarındaki tabii ağustostaki ölçülen bozulmayı da gördüğümüz zaman beklenenden de kötü olması, petrol piyasasından kaynaklanan maliyet yönünü yaygın baskıların daha güçlü ve uzun süreli etkili olacağının belirginleşmesi, enflasyonun üst bandından da üstünde seyretme ihtimalini arttırdı.

Şunu vurgulamak isterim ki bu süreçte OVP'ye katkı veren öncü kurumlarımızla sürekli iletişim ve bir takım çalışması halinde olduk, sayın bakanımızın da belirttiği gibi. Ve sonuç olarak OVP için yukarı yönlü riskleri dikkate alan bir tahminle çıkmanın daha doğru olacağına karar verdik. Dolayısıyla oradaki 65 rakamını görüyorsunuz.

DEZENFLASYON TEK HEDEFİMİZ

Son olarak da bu konuda genel makro denge sayın bakanımızın da bahsettiği gibi rezervlerdeki gelişmeler ve DDM (Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat) bakiyesi dengesi ve dezenflasyon hedefimiz. Sert fiyat hareketlerinin mümkün olduğu kadar az olduğu, lakin dengenin evrildiği yönünde, sağlıklı şekilde algılandığı bir süreç olarak ilerlemekte ve bunda da kararlıyız. 

"PARASAL SIKILAŞTIRMA SÜRECEK"

Sıkılaştırma süreciyle alakalı sorularınız vardı, devam edecek mi etmeyecek mi diye. Son dönemde sıkça altını çizdiğimiz gibi TCMB olarak tüm araçlarımızla parasal sıkılaştırma sürecine enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar devam edeceğiz. Sıkılaştırma süreci araçları içerisinde dahil olanlar şu ana kadar faiz, miktarsal sıkılaşma, seçici kredi sıkılaştırması olarak üç kanaldan bu süreci yürütmekteyiz. 

"DEZENFLASYON İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ"

Bir taraftan da sadeleştirme sürecini devam ettirerek Türk lirasını güçlendirecek adımları atmaktayız. KKM stratejisinde de buna değineceğim. Enflasyon hedef patikamıza 2024 yılı içinde ilk tasarladığımızdan bir miktar gecikmeli oturma riski ortaya çıkmış olmasına rağmen 2024 yılında dezenflasyonun tesisi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. 

'FAİZ ARTIŞINA DEVAM' SİNYALİ

Bu bağlamda, fiyat ve miktar ayarlamalarının tümü zamanında ve etki analizleri ışığında devreye sokulacaktır. 650 baz puan arttırdık, 250 baz puan arttırdık. Daha sonra 750 baz puan artırdık. Dolayısıyla ilk etapta arttırdığımız 650 baz puan, yüksek bir artıştı. Ve daha fazla bir artış yaptığınızda makro ihtiyati çerçeve bağlayıcı olduğundan dolayı etkisini göremeyeceğimiz bir artış olacağından dolayı makro ihtiyati çerçevedeki hem miktarsal sıkılaştırma, hem seçici kredi sıkılaştırma ve sadeleştirme adımlarıyla atılan faiz adımlarının da daha etkili hale gelmesini beklemek zorundaydık. Bu bütüncül bir yaklaşımla parasal sıkılaştırmaya gerektiği ölçüde gerektiği zaman da devam edeceğiz. 

Son Dakika! TCMB Başkanı Erkan tarih verdi: Dolar ve enflasyon kontrol altına alınacak

"KKM'NİN DEVRE DIŞI KALMASI ELZEM"

En son olarak da müsaadenizle Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) değinmek isterim. Rezervlerimizi biriktirmeye devam ediyoruz. Ağustos ayı KKM dönüşü için vade dönümü için çok yüksek bir aydı, oldukça yüksek bir aydı. Ki ona rağmen hem bürüt hem net rezervlerimizdeki seyir, takdire şayandır. Ve burada da tabii attığımız ekonomik adımların verimlerini de yavaş yavaş almaya başlıyoruz ve daha çok bunu 2024’te göreceğiz.

Şimdi KKM'ye geldiğimizde KKM, DDM hesaplarının zaman içinde önce ağırlığının azalması ve bir süre sonra da devre dışı, kalması parasal sistemin yerli para cinsinden dönmesi ve para politikası etkinliği açısından elzemdir. 

"TÜRK LİRASINA SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Bu attığımız KKM düzenlemesi, aslında sadeleştirme sürecinde hedefimizin Türk Lirası'na güç kazandırmak olduğuna bir göstergedir. Yani daha çok Türk Lirası'na geçişi sağlamaktır ve onun enflasyon beklentilerine daha uyumlu hale gelmesini sağlamak için atılmış bir adımdır. Mevduat faizlerinin de bu adımla yukarı çıktığını gözlemliyoruz, daha uygun bir hale geldiğini. 

Amacımız, KKM bakiyesinin şu an itibarıyla yatay seyri, bakiyenin tedricen azalışı sürecinde TL enstrümanlarına ilginin giderek artmasıyla düzelen parasal dengeler üzerinden bunun gerçekleşmesi. 

Sakin ama kararlı bir strateji ilerleyeceğiz KKM'de. Düşme hızını ne değiştirebilir? Sistemin liraya geçiş hızı, düşme hızını da değiştirecek bir fonksiyon olarak görmekteyiz. Yine bu bir süreçtir. Geçiş sürecindeyiz. Burada hepimizin Türk Lirası'na sahip çıkması, bu geçiş hızında da artırmamıza yardımcı olacaktır. Ama bunlar zaten bizim enflasyon ve enflasyon raporunda da konuşacağımız konular.

OVP İÇİN İLK YORUM

Orta Vadeli Program (OVP) için tüm kabineyi ve sayın cumhurbaşkanı yardımcımızı ve bütün çalışanları da tebrik ediyoruz. Hem takım çalışması olarak hem de ülkemizin potansiyelini makul ve kararlı bir şekilde ortaya koyan çok güçlü bir program. Yatırımcılardan da bunların olumlu yansımalarını şimdiden almaya başladık."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...