Faiz yüzde 90'a koşuyor, dolarda düşüş hızlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Faiz yüzde 90'a koşuyor, dolarda düşüş hızlanıyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Seçim öncesi haftada ihtiyaç kredisi oranı %86,20 ile zirve yaptı. 1-3 ay vadeli mevduatlarda ortalama faiz %64,30 olarak gerçekleşti. TL’deki bu sıkılaşma, dolara yansımaya başladı. 4 Nisan’da dolar fiyatı düşüşünü sürdürerek 31,88’den kapanış yapmaya hazırlanıyor. Dolarda haftalık kayıp yüzde 2’ye yaklaşıyor. Bu arada rasyonel politikalarla birlikte borsada yabancı alımları hızlandı. BİST100 4 Nisan’da %2 yükselerek, 9129 puandan günü tamamladı.

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL - Merkez Bankası seçimlerden önce 21 Mart toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak %50 seviyesine çıkarmış, 3 puan da ilave sıkılaşma marjı tanımlamıştı. Bu hamlenin ardından piyasalarda gerçekleşen ilk hafta fiyatlamaları belli oldu. TCMB tarafından açıklanan, 29 Mart ile biten haftaya dair verilere göre; ihtiyaç kredisinde faiz yüzde 86,20, ticari kredilerde yüzde 66,30 ve 1-3 aylık TL mevduatlarda ortalama yüzde 64,30’u görerek yeni zirve seviyelerinde gerçekleşti.

KREDİ HACMİNDE SINIRLI ARTIŞ

Faiz oranlarında yaşanan bu artışa rağmen Bankacılık sektörünün kredi hacminde geçen hafta 153,53 milyar TL’lik artış gerçekleşti. Ancak tüketici kredilerindeki artış oranı yüzde 0,77 ile sınırlı oranda gözlemlendi. Önceki haftalara göre kredi hacminde yaşanan bu gerileme; aşırı tüketim ve sağlıksız fiyatlama davranışlarının önüne geçerek, mart ayında enflasyonist baskıların da bir miktar kırılmasını beraberinde getirmişti. TÜİK verilerine göre martta aylık TÜFE yüzde 3 sınırına gerilemişti.

DOLARDA DÜŞÜŞ HIZLANIYOR

Bu arada söz konusu faiz oranları seçim belirsizliğinin de ortadan kalkmasıyla birlikte döviz kurları üzerinde daha fazla etkisini göstermeye başladı. Dolarda 31 Mart sonrası “ağırlıklı beklentilerin aksine” ciddi düşüşler yaşanıyor. 4 Nisan dolar fiyatı 31,88 TL’den günü kapatmaya hazırlanıyor. Günlük değer kaybı %0,24 olarak öne çıkıyor. Seçimlerden önceki son işlem gününde kur, 32,40 TL’den kapanış yapmıştı. Bu hafta 4 işlem gününde düşüş yüzde 2’ye yaklaşıyor.

BORSA YENİDEN 9000’İ AŞTI

Bu arada Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi 4 Nisan işlemlerinde sert yükselerek tekrar 9000’in üzerine çıktı. Özellikle banka hisselerinde gerçekleşen yükseliş yüzde 5’e varırken, sanayi sektör hisselerinde de toparlanma gözlemlendi. Borsada yabancı yatırımcıların alımları devam ediyor. Seçim öncesi haftada da 266,70 milyon dolarlık hisse alımı gerçekleşti. Rasyonel politikalarla birlikte makroekonomik görünümün düzelmeye başlaması ve dövizde baskının hafiflemesi, borsada alımları destekliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...