İlk faiz indirimi ne zaman gelebilir? Nisan TÜFE'nin ardından işte beklentiler...

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İlk faiz indirimi ne zaman gelebilir? Nisan TÜFE'nin ardından işte beklentiler...
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Nisan ayında enflasyonun %3 olarak açıklanmasının ardından dikkatler TCMB’ye çevrildi. En yakın iki faiz toplantısı 19 Haziran ve 24 Temmuz’da yapılacak. İş Yatırım ve Gedik Yatırım tarafından yapılan değerlendirmelerde; TCMB’nin faiz kararında enflasyon kadar döviz rezervlerinin de belirleyici olabileceği belirtilerek, şartların da oluşması durumunda ilk indirimin temmuz ayındaki toplantıda gelebileceği öngörüldü.

TÜRKİYE GAZETESİ/Ekonomi Servisi- İç ve dış piyasalarda yaşanan son dalgalanmaların ardından merakla beklenen nisan ayı enflasyon verisi belli oldu. Buna göre nisanda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda %3,00 ve yıllık bazda %37,86 oranında artış gösterdi. En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubuna bakıldığında; gıda ve alkolsüz içeceklerde %2,01, ulaştırmada %3,80 ve konutta %4,66 oranında aylık artış gözlemlendi. Bu arada geçen ay Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi ise aylık %2,76 ve yıllıkta %22,50 oranında yükseldi.

Açıklanan verilerin ardından piyasalar, son dönemde “sıkı para politikası” yönünde adımlar atan TCMB’nin bundan sonraki süreçte nasıl bir politika izleyeceğini sorgulamaya başladı.

İLK FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN?

İş Yatırım tarafından yapılan değerlendirmede; mayıs ayında PPK toplantısı olmadığı için yaklaşık 1,5 aylık dönemde sıkı parasal koşulların devam edeceği belirtilerek, “Marttaki kur şoku sonrası dönemde para politikasının öncelikleri rezerv kaybını engellemek ve yerleşik yatırımcının dövize yönelimini durdurmak oldu. Rezervlerde belirgin bir toparlanma görülene kadar faiz indirimi gündeme gelmeyebilir” ifadelerine yer verildi. İlk faiz indirimi için de 19 Haziran PPK toplantısı yerine 24 Temmuz’daki PPK’nın daha uygun olabileceği belirtildi.

TCMB, REVİZYONA GİDEBİLİR

2025 sonu için enflasyon beklentilerini de %30 düzeyinde koruyan İş Yatırım, TCMB’nin uyguladığı ilave sıkılaşma adımlarının ve petrol fiyatlarındaki düşüşün, riskleri de dengelediğine dikkat çekti. Merkez Bankasının 22 Mayıs’taki Enflasyon Raporu toplantısında, %24 olan yıl sonu tahminini yukarı çekebileceği de aktarıldı.

REZERVLERİN SEYRİ ÖNEMLİ

Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler de gelecek döneme sepet kurdaki artışın enflasyonu olumsuz etkileyebileceğini belirterek, “İç talep zayıflaması, olumsuz etkileri sınırlayabilir. Enflasyonun, temmuzdan itibaren baz etkisi yardımıyla düşüşe geçmesi, faiz indirimi beklentilerini destekleyebilir” şeklinde konuştu.

Fonlama maliyetinin %48-49 civarlarına kadar yükselmiş olmasına rağmen döviz rezervlerinde düşüş yaşandığına dikkat çeken Gönençler, faiz kararlarında da bir süre daha enflasyondan ziyade döviz rezervlerinin asıl belirleyici olabileceğini artardı.

MAYIS TÜFE VERİSİNE DİKKAT

Yapı Kredi Analisti Çağlar Kimençe ise dezenflasyon sürecinin devam ettiğini söyleyerek, “Mart ayında yaşanan dalgalanma, enflasyonun düşüş hızında yavaşlamaya yol açmış durumda. TCMB sıkı duruşunu yeni kararlarla güçlendirdi. 3 Haziran’da mayıs enflasyonu gelecek. Bu verinin beklenti altında kalması yerel varlık sınıflarına katkı sunabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...