Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

İnşaat demiri izleme sistemi devreye girdi, 40 milyar liralık vergi kaybının önüne geçilecek

İnşaat demiri izleme sistemi devreye girdi, 40 milyar liralık vergi kaybının önüne geçilecek

Deprem tedbirleri çerçevesinde “inşaat demiri izleme sistemi” hayata geçti. İnşaat demiri üretimden kullanıma kadar her aşamada izlenecek. Binalar güvenli hâle gelirken, 40 milyarlık vergi kaybı önlenecek.

Kaydet
a- | +A

Haber Merkezi ANKARA - Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve yapı güvenliği sağlanması amacıyla inşaat demirleri ile ilgili getirdiği yeni kurallar 1 Ocak tarihi itibarıyla uygulamaya girdi. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından kurulan İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) ile inşaat demirinin, üretim ve laboratuvar aşaması da dâhil bütün aşamaları takip edilecek ve kayıt altına alınacak. Yeni sistem ile inşaat demiri üretim hattından çıktığı anda özel güvenlikli işaret ile kayda alınacak ve üretim veya ithalatından yapı müteahhidine teslimine kadar bütün aşamaları izlenecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, bu doğrultuda inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin Darphane tarafından oluşturulan sisteme kayıt yaptırmaları uyarısında bulundu.

ETİKETSİZ SATIŞ YASAK

Yeni sistem ile stoklarında güvenlikli etiket veya güvenlikli işareti olmayan inşaat demiri bulunduran firmalar satış yapamayacak. İnşaat demiri, üretim hattından çıktığı anda özel güvenlikli işaret ile kayda alınacak ve her adımı izlenecek. İnşaat demirleri, yükleme ve indirmeler, toptancılara satışlar, toptancılardan müteahhitlere satışlar, inşaat sahasında yapı denetçilerin kontrolü ve sonunda denetçi onayı ile ürün bazında İDİS sayesinde tek tek görülebilecek. İDİS kapsamında; demirlerin üzerinde ‘İnşaat Demiri Bağ Etiketi’, ‘İnşaat Demiri İşareti’ ve ‘İnşaat Demiri Numune Etiketi’ olmak üzere üç farklı güvenlikli etiket bulunması zorunlu olacak. Takip sistemi sayesinde kayıt dışı ekonomi ile de mücadele edilecek ve yıllık 40 milyar liralık vergi kaybının önüne geçileceği belirtiliyor.

BAKMADAN GEÇME
Kıymete binen usta
HABER

Kıymete binen usta 'arıza' çıkarıyor, patronlar isyanda!

Deprem bölgesinde çalıştıracak eleman bulunamıyor: 3 bin işçi ithal ettik
HABER

Deprem bölgesinde çalıştıracak eleman bulunamıyor: 3 bin işçi ithal ettik

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.