İşletmeler düzenleme bekliyor: Dükkân kirasına sınır talebi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Ekonomi Haberleri

Konutlardaki kira sınırlaması dükkanlar için geçerli olmadı, esnaf zor durumda kaldı. Dükkân kiralarındaki artışların sabitlenmesi gerektiğini belirten ATEM Başkanı Akçam, yüzde 30 civarında bir sınırlama getirilebileceğini söyledi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Konutlardaki yüzde 25 kira sınırlamasının dükkânlar için geçerli olmaması, işletmecileri zora sokuyor. İşletme sahipleri, dükkân kiralarında da düzenleme beklerken, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, dükkânlar için yüzde 30-35 civarında bir sınırlamaya gidilmesini önerdi.

Akçam, “Dükkânlarda kira artış oranı yüzde 65,7. Yeni oran da Haziran başında açıklanacak. Artış muhtemelen yine yüzde 65 civarlarında olacak. Dükkânlar için şimdiye kadar bir düzenleme yapılmadı. Bu nedenle öncelikle dükkân kiralarındaki artışların sabitlenmesi gerekiyor. Çünkü artış rakamları çok yüksek” dedi.

"YÜZDE 30 CİVARINDA BİR SINIRLAMA ÇÖZÜM OLABİLİR"

“Enflasyon yüzde 40-50 civarında ve dükkânlarda yüzde 70-75 civarında kira artışları gördük” diyen Akçam, şu ifadeleri kullandı:

“Dolayısıyla burada bir dengesizlik var. Bir sınırlama da yok. Mal sahipleri, bir yıldır her ay, yüzde 65 ile 75 aralığında, kiraları artırmaya devam ediyor. Arayanlar oldu, bir kiracı 6 bin lira olan kirasının mal sahibinin yaptığı son zammın ardından 11 bin lirayı geçtiğini söyleyerek, ‘6 bin lira kira ödüyorum, işçim de yok ama böyle bir artış beni oldukça yıpratacak ve ödeyemezsem dükkânı kapatmaya kadar gideceğim’ diyor. İş yeri tarafında maalesef böyle bir sıkıntı var. Bu konuda çok şikâyet geliyor. Yüzde 30 civarında bir sınırlama çözüm olabilir.”

Konutlarda da sınırlamaya rağmen fahiş artışların sürdüğüne dikkat çeken Akçam, “Yüzde 25 sınırlaması, 1 Temmuz’dan itibaren tekrar uygulamaya geçmemeli. Çünkü ev sahibi, şu an mevcuttaki evini bir yıl sonraki artışın az olacağını düşünerek daha yüksek rakamlarla kiraya vermeye çalışıyor. Bu yüzden konutlardaki sınırlamaların, fiyatların sabit gitmesinden ziyade daha da yukarı çıkmasını tetiklediğini düşünüyorum. Bu nedenle yüzde 25 sınırlaması yerine eski yöntemle, TÜFE oranının ortalaması ile ay bazında artışla devam edilebilir” diye konuştu.

“E-SÖZLEŞME HEMEN BAŞLAMALI”

Konut sahiplerinin ‘Sınırlama var, evimi yüksek fiyattan kiraya vereyim’ düşüncesinin dükkân sahipleri için de geçerli olabileceğini ifade eden Akçam, “Burada da denetleme mekanizması harekete geçirilmeli. Denetlemenin sonunda uyarılara ve kanundaki maddelere uymayanlara, ciddi bir cezai müeyyide uygulanması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gelecek yıl yapılacak çalışmayla kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden elektronik olarak düzenleneceğini hatırlatan Akçam, “Bunun da öne alınarak hemen yapılması lazım ki devlet, ev sahibinin tahliye ettiği kiracısının kaç liraya oturduğunu sistem üzerinden görsün. Böylece, fiyatlar konusunda takip daha rahat olacaktır” ifadelerini kullandı.

Fiyatların normale dönmesi için de önerilerde bulunan Akçam, “İki evi olan kişi, üçüncü evini aldığı zaman, ciddi bir vergiyle karşı karşıya getirilmeli. Gayrimenkul rant ve yatırım olmaktan çıkıp, barınma ihtiyacını karşılayacak bir enstrüman olmalı” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...