'Ev'de sorun var: Kiracı ve ev sahipleri anlaşamıyor

- Güncelleme:
'Ev'de sorun var: Kiracı ve ev sahipleri anlaşamıyor

Ekonomi Haberleri

Kiracı ile ev sahiplerinin arasındaki sorunlar çığ gibi büyüyor. Kiracılar yasaları kullanarak ev sahiplerini tehdit ediyor. Ev sahipleri ise mağdur olmamak için ‘şartlı sözleşme’ yapmaya başladı.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlık davaları rekor kırdı. Mahkemelerdeki yüzbinlerce dosya sonuç bekliyor. Sistemin daha hızlı yürümesi için devreye alınan ‘ara buluculuk’ yöntemi de çare olmuyor. Taraflar ara bulucuların tekliflerini de kabul etmeyerek süreci uzatma yoluna gidiyor. Davaların geneli kiracı lehine sonuçlanıyor. Ancak bu durum, bazı suistimallere de kapı aralıyor. Yasal olarak ev sahipleri kiracılarına yüzde 25 zam sınırın üzerinde zam yapamıyor. Bu sebeple açılan davaları kiracılar kazanıyor. Başka gerekçelerle açılan davaların (ev sahibinin evinde kendi oturma isteği) sonuçlanması da iki yılı buluyor. Bunu bilen bazı kiracılar kanunları kendi lehine kullanabiliyor.

'Ev'de sorun var: Kiracı ve ev sahipleri anlaşamıyor

YASALAR KİRACININ YANINDA

Son dönemde bazı kurnaz kiracılar evden çıkmak istemeyip aynı zamanda ev sahiplerine şartlı oturma taleplerini iletiyor. Bu şartlar arasında ‘İki yıl yüzde 25 zam talebinin üstüne çıkmayacaksın’ gibi ibareler yer alıyor. Ev sahibinin bunu kabul etmemesi durumunda ise ‘O zaman dava aç, iki yıl sana kira ödemem’ gibi tehditlerde bulunuluyor. Şayet ev sahibi dava açarsa, kiracı iki yıl boyunca kira ödemeden evde oturabiliyor. Tahliye kararı çıktığında ise kiracı kanunlara göre iki yıllık kira ücretini, yıllık sadece yüzde 12 gibi düşük bir faiz oranı ile ödeyebiliyor. Bu durumda ev sahibi hem iki yıl para almamış oluyor hem de toplam aldığı iki yıllık kiranın ücreti enflasyon karşısında eziliyor. 

DAVALAR REKOR KIRDI

Avukat Sefa Karcıoğlu konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada “Mahkemeler şu sıralar kiracı ve ev sahibi davalarıyla dolmuş durumda. Bir davanın sonuçlanması iki yılı buluyor. Bu süreçte ev sahibi mağdur pozisyonuna düşüyor. Dolayısıyla en iyi yöntem kiracı ve ev sahiplerinin iyi niyet çerçevesinde anlaşması” dedi.  

Emlak işiyle uğrasan Serkan Balcı ise “Devletin kurallarına uymak zorundayız, ancak yüzde 25’lik zam sınırı pek adil değil. Bu oranı bir miktar daha artırarak iki tarafında da mutlu olması sağlanabilir. Anlaşmazlık davalarının artması sebebiyle mahkeme süreci uzuyor. Kiracılar da bunu kullanıyor” dedi.

KİRACIYA ŞARTLI EV DÖNEMİ BAŞLADI

Kiracısı ile sorun yaşamak istemeyen bazı ev sahipleri de ‘sözleşme şartı ile kiralama’ yöntemini kullanıyor. Evini yeni kiralamak isteyen bazı ev sahipleri “Bir yılın sonunda yüzde 25 zam sınırına bakılmazsınız, ekspertiz beraberinde kira bedeli yeniden belirlenir’ sözleşmesi şartıyla evlerini veriyor. Noter tasdikli yapılan bu sözleşmeler, iki tarafın da onayı alındıktan sonra devreye giriyor. Ev sahipleri bu sözleşme olmadan kiracılara ev vermeye yanaşmıyor.

EV SAHİBİ NE İSTİYOR?

> Yüzde 25 zam sınırı kısmen artırılsın
> Üç yılda bir kira ücreti yeniden belirlensin
> Kira ücreti belirlenirken emsal değerler göz önüne alınsın
> Haklı gerekçeler olduğu takdirde kiracı evi boşaltabilsin
> Üç ay üst üste ödenmeyen kira ücreti sonrasında direkt tahliye kararı çıkarılabilsin

KİRACI NE İSTİYOR?

> Yüzde 25 zam sınırı uygulansın
> Ev sahipleri emsal kira ücretlerini gerekçe göstererek tahliye baskısı yapmasın
> Anlaşmazlık durumunda sosyal baskı ve şiddet olaylarına en ağır cezalar verilsin
> Depozito ücretleri sınırlandırılsın

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...