Kilosu 20 bin lirayı buluyor! Yılda 10 ton üretiliyor, 100 ton sahtesi satılıyor
Coğrafi işaret tescilli Anzer balı, dolandırıcıların gözdesi oldu. Sektör öncüleri "Yıllık 10 ton Anzer balı üretiliyor ama 100 ton sahte Anzer balı satılıyor" diyerek duruma isyan etti. Öte yandan hakiki Anzer balının kilosu 20 bin liraya kadar çıkabiliyor.
- Anzer balı, 7-8 yıl süren bir sürecin ardından coğrafi işaret tescili almıştır.
- Tescilin amacı, düşük üretim miktarına rağmen tonlarca satılan sahte Anzer balı satışını engellemektir.
- Ancak coğrafi işaret sonrası taklitler artmış; yıllık 8-10 ton üretime karşılık 100 ton sahte Anzer balı satıldığı tahmin edilmektedir.
- Kooperatif, kilosu 6 bin liradan sattığı Anzer balının fiyatının, şifa kaynağı olarak görülmesi ve 2 bin 500 rakımda 400'e yakın endemik çiçekten üretilmesi gibi nedenlerle yüksek olduğunu belirtmektedir.
- Sahte ürünlerle mücadelede yerel çabalar olsa da uzak bölgelerdeki satışlara müdahale edilememektedir.
Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, Anzer balına coğrafi işareti almanın kolay olmadığını, 7-8 yıl sürdüğünü dile getirdi.
Kaza yerine gelen polis, yaralının kimliğini görünce şoke oldu
"ÜRETİM DÜŞÜK AMA TONLARCA BAL SATILIYORDU"
Civelek, aldıktan sonra tescil belgesini Rize Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne devrettiklerini, bir kurumun takip etmesini daha doğru bulduklarını kaydetti.
Civelek, Anzer balının tarihi bir geçmişi, hikayesi olduğunu ifade ederek, bunun coğrafi işaret alınmasında büyük fayda sağladığını çünkü tescillerde ürünlerin öyküsüne önem verildiğini söyledi. Anzer balının Osmanlı döneminde saraya gönderilen ender Karadeniz ballarından biri olduğuna dikkati çeken Civelek, "Coğrafi işaret alarak Türkiye ve dünyaya kazandırma hedefimiz vardı. Anzer balını korumak amacıyla aldık. Ürettiğimiz bal miktarı düşük miktarda ama tonlarca Anzer balı satılıyordu. Bunu önlemek amacıyla yola çıktık" dedi.
"YILLIK 10 TON ÜRETİLİYOR AMA 100 TON SAHTE ANZER BALI SATILIYOR"
Koruma tedbirlerinin, coğrafi işaret tescili alınmasının Anzer balını korumak adına bir faydasının olmadığını vurgulayan Civelek, şunları kaydetti: "Balımızı yine koruyamadık ve hatta coğrafi işaret aldıktan sonra daha çok arttı taklitleri. Önceden 10 ton sahte satılırsa şimdi 100 ton sahtesi satılıyor. Hava şartlarıyla değişim gösterse de yıllık 8-10 ton bal üretimimiz oluyor. Yani yıllık 10 ton Anzer balı üretiliyor ama 100 ton sahte Anzer balı satılıyor diye tahmin ediyoruz. Ülkenin dört bir yanında sahtelerini görüyoruz. Rize'de gördüklerimizi toplatıyoruz ama uzakta olanlara elimiz uzanmıyor, güçümüz yetmiyor."
KİLOSU 20 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR
Kooperatif olarak bir kilosunu 6 bin liraya sattıklarını dile getiren Civelek, "Karadeniz bölgesinin balları 2 ila 4 bin lira arasında satılıyor. Yine de biz ucuza satıyoruz. İstanbul'da bazı noktalarda kilosu 15-20 bin liraya kadar satılıyor" dedi.
Civelek, fiyatının yüksekliğinin şifa kaynağı olmasından kaynaklandığını belirterek, "Balın fiyatı niye bu kadar yüksek? Kahvaltıda tüketmek için alanların sayısı azdır. Yüzde 5'i kahvaltı için alır, yüzde 95'i şifa amaçlı tüketir. Bütün müşterilerimize ilaç satmıyoruz, bu ilaç değildir diye uyarıyoruz. Balların tamamı şifadır yeter ki organik katkısız doğal bal olsun" diye konuştu.
Anzer balının 2 bin 500 rakımda, endemik çiçeklerin de arasında olduğu 400'e yakın çiçek çeşidinin bulunduğu yerde üretildiğini anlatan Civelek, zor şartlarda üretildiği, doğal ve şifalı olduğu için diğerlerine göre yüksek fiyata satıldığını söyledi.
