Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan umutlu mesajlar: Fiyatlarda düşüş başladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan umutlu mesajlar: Fiyatlarda düşüş başladı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sıkılaştırma politikalarının sonuçlarının görülmeye başlandığını belirten Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan “Otomobil, beyaz eşya ve mobilya gibi, para politikasından daha çok etkilenen ürün gruplarında fiyat artış hızı azalmakla kalmadı, uzun bir süreden sonra ilk kez indirimler görülmeye başladı. Attığımız adımlarla birlikte özellikle büyükşehirlerde, kiralık ev ilanlarındaki fiyat artışlarında belirgin yavaşlama sinyalleri alıyoruz” dedi.

Merkez Bankasının sıkılaştırma politikaları piyasalarda etkisini göstermeye başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan fiyat artışlarının hız kestiğini, TL’ye geçiş döneminin başladığını söyledi.

İstanbul Sanayi Odası Meslek Komiteleri Toplantısı’nda bir sunum yapan Erkan, piyasalarda öngörülebilirliğin arttığını, cari işlemler dengesinde iyileşme, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve rezervlerde artış gözlendiğini belirterek “Yakın dönemde rezervlerde gözlenen artışta Körfez ülkelerinin yanı sıra Batılı fon girişlerinin de etkisi görülmüştür. Türk lirasına geçiş zamanının geldiğine inanıyoruz. Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz” açıklamasını yaptı.

UZUN ZAMAN SONRA İLK DEFA İNDİRİMLER BAŞLADI

Enflasyonla mücadeleye de değinen Erkan, politikaların sonuçlarının görülmeye başlandığını verdiğini belirterek “Enflasyondaki yükselişten sonra, politika kararlarımızın etkilerinin devreye girmeye başlamasıyla birlikte beklentilerde ve beklenti dağılımında iyileşme işaretleri belirmeye başlamıştır. Otomobil, beyaz eşya ve mobilya gibi, para politikasından daha çok etkilenen ürün gruplarında fiyat artış hızı azalmakla kalmadı, uzun bir süreden sonra ilk kez indirimler görülmeye başlandı. Firmaların talepteki aşırılığın geri çekildiğini görerek fiyat indirimlerine başlamaları hem tüketiciler için hem de rekabet ortamı için oldukça sevindiricidir. Attığımız adımlarla birlikte, özellikle büyükşehirlerde, kiralık ev ilanlarındaki fiyat artışlarında belirgin yavaşlama sinyalleri alıyoruz. Parasal aktarım sürdükçe bu gözlemler daha da yaygınlık gösterecektir” ifadelerini kullandı.

2024’TE KİRA VE EĞİTİM GRUBUNDA YAVAŞLAMA GÖRECEĞİZ

Erkan şöyle devam etti: "Enflasyon Raporu’nda da belirttiğimiz gibi yıllık enflasyon mayıs ayındaki baz etkisiyle tepe noktasına ulaştıktan sonra 2024’ün ikinci yarısında gerileyecek. Baz etkilerinin ötesinde, enflasyondaki düşüş süreci birçok kanalla kendini gösterecek. Yapısı gereği yılda bir kere fiyatın güncellendiği kira ve eğitim gibi kalemlerde de manşet enflasyon geriledikçe daha kademeli bir yavaşlama göreceğiz. Bu tür kalemlerde dezenflasyon 2024 yılı sonu ve 2025 yılında daha hissedilir hâle gelecek. Dezenflasyon dönemini, öngörülebilirliğin artacağı, enflasyonun tek haneli rakamlara ulaşacağı ve kaliteli büyümenin yanı sıra, enflasyondaki düşüşün kalıcı olarak sağlanacağı istikrar dönemi takip edecektir."

ALGI, KABUL VE İTİBAR ÜÇLÜSÜ

Enflasyon patikasına dair “algı, kabul ve itibar” üçlüsünün, enflasyonun bu patikaya oturabilmesi için çok önemli bir araç olduğuna değinen Erkan “Biz üzerimize düşeni yaptığımız ve yaptıklarımız üzerinden bizi değerlendirip bu patikaya olan inancınızı pekiştirirseniz, enflasyonu bu patika üzerinde oturtup dezenflasyonu minimum maliyetle gerçekleştirmemiz mümkün olabilecektir. Biz üzerimize düşeni yaparken şu ya da bu sebeple “algı, kabul ve itibar” üçlüsü devreye girmiyorsa, enflasyonu daha yüksek bir maliyetle de olsa bu patikaya oturtmaya azimli ve kararlıyız” dedi. 

Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan umutlu mesajlar: Fiyatlarda düşüş başladı

ENFLASYON KALICI ŞEKİLDE HAYATIMIZDAN ÇIKMALI

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, finansal istikrarının temelinde güvenin yattığını belirterek “Merkez Bankasının şu anda uyguladığı politikaların oluşturduğu güven ve itibar Türkiye’nin kredibilitesine doğru yansımaya başladı. Sanayiciler için öngörülebilirliğin ve finansal istikrarın sağlanması konusunda en önemli kurum olarak gördüğümüz Merkez Bankasının bağımsızlığını ve ilkeli duruşunu çok önemsiyoruz” ifadesini kullandı.

Son yıllarda Türkiye’de rasyonel ekonomi politikalarından uzaklaşılmış olmasının ortaya çıkardığı ciddi sorunlar ve tahribatların olduğunu dile getiren Bahçıvan, şunları kaydetti: "Bu durum, üretim hayatımızı ve sanayicilerimizi maalesef çok olumsuz etkiledi.  Enflasyon asla ve asla kabul edilemeyecek ve mutlaka hayatımızdan çıkması gereken bir olgu. Bu tür dönemlerde belki kısa vadede küçük avantajlar elde edilse dahi uzun vadede çok ciddi bedeller ödediğimiz gerçeğini kabul etmek durumundayız."

Bahçıvan önümüzdeki dönemde fon girişlerinin artmasını beklediklerini ifade ederek “Böylece bu süreç Merkez Bankamızın rezerv artış politikasıyla da desteklenerek, kurlardaki aşırı volatilitenin önüne geçebilecek desteklerin oluşmasına kaynak sağlayacaktır” dedi.

Bahçıvan, Eximbank kredilerinde, limit, vade, teminat başlıklarının tümünde daha fazla iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...