TCMB Başkanı Erkan'dan yeni para açıklaması: Madeni 5 TL ve 500 TL banknot mu geliyor?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
TCMB Başkanı Erkan'dan yeni para açıklaması: Madeni 5 TL ve 500 TL banknot mu geliyor?

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan yeni para açıklaması geldi. Dijital TL için çalışmalarında yıl içinde sonuç alınacağını söyleyen Erkan, 100 milyon adet basılan madeni 5 TL'nin kalıcı olacağı ve 500 TL banknot basılacağı iddialarına cevap verdi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan Dijital TL ve yeni para basımı hakkında açıklamada bulundu. Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, yılın 4. Enflasyon Raporu'nu paylaşan Erkan, daha sonra yöneltilen sorulara cevap verdi.

DİJİTAL TL'DE ÇALIŞMALAR YIL SONUNA NETLİK KAZANACAK

Enflasyon raporunda para politikalarından ve enflasyon hedeflerinden bahseden Erkan, "Dijital para 1. faz çalışmaları raporunun yıl sonuna kadar yayınlanmasını planlıyoruz. İkinci fazda, 2024'te hukuki, iktisadi güvenlik boyutları ele alınacak. Sadece Dijital Türk Lirası çıkarmaktan ziyade teknolojinin kalitesi, ihraç edilebilir olması da çok önemlidir. Hem kendi insan gücümüz hem iş birliklerimizle birlikte dinamik ve kaliteli bir teknolojinin oluştuğunu belirtmek isterim." diye konuştu.

TCMB Başkanı Erkan'dan yeni para açıklaması: Madeni 5 TL ve 500 TL banknot mu geliyor?

5 LİRALIK KAĞIT PARA TEDAVÜLDE KALACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Cumhuriyetin 100. yılı anısına bastırdığı 100 milyon adet 5 TL değerindeki madeni hatıra paralara ilişkin soruyu cevaplayan Erkan, “Darphane 100 milyon adet 5 TL hatıra parası bastı. Söz konusu madeni paralar aynı zamanda tedavüle verildi. 5 TL paranın tedavüle verilmesi 5 TL banknotların tedavülde kalmasına engel teşkil etmemektedir. Nitekim hatırlarsanız, 1 Yeni Türk Lirası banknotlar 1 Yeni Türk Lirası madeni paralar ile birlikte tedavül edilmiştir” ifadelerini kullandı.

500 LİRALIK BANKNOT BASILACAK MI?

Piyasada sıklıkla dile getirilen 500 TL'lik banknot basımına ilişkin de konuşan Gaye Erkan, “Bu kapsamda 500 TL banknotun da çıkarılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Para politikasındaki sıkılaştırma adımları ile emisyon hacmi son dönemde azalmıştır. Ve emisyon hacmi tahminlerin altında kalmıştır” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...