Son Dakika! Merkez Bankası yıl sonu tahminleri yükseldi: Erkan'dan enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son dakika haberi: Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 4. Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Erkan enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verdi. Erkan 2023 yılı sonu için enflasyon tahmininin yüzde 60'a çıkarıldığını açıkladı. Böylelikle beklentiler OVP seviyesini yakalamış oldu.

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan 4. Enflasyon Raporu'nu açıkladı. TCMB İdare Merkezi'nde gerçekleştirilen programda Erkan, yıl sonu enflasyon tahminlerinin yükseldiğini söyledi. Enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren Erkan, dezenflasyon sürecinin 2024 yılında başlayacağını belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın açıklamaları şu şekilde:

ENFLASYONU TEK HANEYE İNDİRMEKTE KARARLIYIZ

"Görevimiz fiyat istikrarı amacıyla dezenflasyonun en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun tek haneye indirilmesidir. Tüm çalışmalara bu azim ve kararlılıkla devam ediyoruz.

Haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

Banka olarak görevimiz enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek. İç talepten dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz. Dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını öngörüyoruz. Parasal sıkılaştırmanın geniş çaplı etkileri zamana yayılmaktadır.

Son Dakika! Merkez Bankası yıl sonu tahminleri yükseldi: Erkan'dan enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı

PETROL FİYATLARI ENFLASYONU TETİKLİYOR

95 doları aşan petrol fiyatları yüksek oynaklık göstererek 90 dolar civarında seyretmeye devam ediyor. Petrol fiyatlarında kayda değer belirsizlik işaret ediliyor. Son dönemde gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışı gözlenmektedir. Tüm olumsuz şoklara rağmen ülkemizde finansman koşullarının dengeli seyrettiğini de olumlu bir gelişme olarak vurgulamak istiyorum. Enflasyondaki artışta büyük şokların bir arada gerçekleşmesi etkili olmuştur.

Enflasyonun yükselişinde temel belirleyici olan unsur talebin yapısı ve dengelenmesidir. Bu bağlamda talepteki güçlü seyir devam etmekte, bazı göstergelerde talepteki aşırılığın ortadan kalktığı gözlemlenmektedir. Eylül enflasyonu Ekim'deki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir.

Nitekim, döviz kuru ve emtia fiyatları gibi çeşitli unsurlara bağlı olarak ani artışlar gösterebilen temel mal enflasyonu, söz konusu faktörler ortadan kalktığında hızla gerilerken, kademeli olarak artan hizmet enflasyonunun yavaşlaması zamana yayılmaktadır. 

Parasal sıkılaştırma süreci beklentilerin yeniden çıpalanmasını başlatacaktır. Tüketim talebinin dengelenmesi, parasal sıkılaştırma sürecinde TL tasarruf araçlarına olan talebin artırılmasıyla desteklenmektedir.

ENLFASYON KASIM AYINDA YÜKSELİŞE GEÇECEK

Kasım ayında doğalgaz tüketiminin artması ile birlikte hanelerin bedelsiz kullanım sınırını aşacağını düşünüyoruz. Bu durum enflasyonda yukarı yönlü mekanik bir etki oluşturarak aylık enflasyonun kasım ayında geçici olarak yükselmesine sebep olacaktır. 2024 yılı ocak ayında ise asgari ücret ayarlaması, fiyatları zaman bağlı belirlenen hizmet kalemlerindeki gelişmelerin ve otomatik vergi güncellemelerinin devreye girmesini bekliyoruz. 2024 Mayıs ayında ise doğal gaz kaynaklı baz etkileri ile yıllık enflasyonda tepe noktasının gerçekleşeceğini göreceğiz

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNLERİ YÜKSELDİ

Yılsonu enflasyon tahmin orta noktalarını 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncelledik. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarını da 2023 yılı için yüzde 62 ve 68, 2024 yılı için yüzde 30 ve 42 olarak revize ettik. 

Tahminlerimizdeki güncellemenin kaynaklarından bahsetmek istiyorum. 2023 yıl sonu enflasyon tahminimizdeki 7 puanlık yukarı güncellemenin 2,9 puanı, Temmuz Enflasyon Raporu’ndaki öngörülerimizin üzerinde gerçekleşen enflasyonun yansımasıdır. 1,3 puan gıda fiyatlarındaki gelişmeler kaynaklıdır. Başta petrol olmak üzere enerji ithalatı fiyatlarındaki gelişmelerin etkisi ise 2 puandır. 

KKM AZALDI, TL MEVDUATI ARTTI

KKM ve döviz mevduatı azalırken, TL mevduatı arttı. TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yaklaşık yüzde 5 arttı. 20 Ekim itibarıyla rezervler 126 milyar doların üzerine çıktı. Risk primi ve imal edilen kur oynaklığı belirgin iyileşme gösterdi.

Yabancı para mevduatına Türk lirası olarak tesis edilmek üzere ilave yüzde 4 zorunlu karşılık tesisi aldık. Böylece ilave 350 milyar Türk lirası likiditenin daha sistemden çekilmesi ile toplam sterilizasyon 1 trilyon Türk lirasının üzerine çıkacaktır.

Son Dakika! Merkez Bankası yıl sonu tahminleri yükseldi: Erkan'dan enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı

PİYASA FAİZLERİ POLİTİKA FAİZLERİ İLE AYNI DOĞRULTUDA

Parasal sıkılaştırma süreci bütünsel bir anlayışla güçlendirilmektedir.Fazla likiditenin sterilizasyonu yoluyla miktarsal sıkılaştırma devam etmektedir. Bugünkü kararlarla ilave 350 milyar TL likiditenin daha sistemden çekilmesiyle toplam sterilizasyon 1 trilyon TL'nin üzerine çıkacaktır. Son 5 ayda makroihtiyati çerçevede belirgin bir sadeleştirme yapılmıştır. Piyasa faizleri, politika kararlarımız doğrultusunda gelişim göstermektedir.

TİCARİ VE MEVDUAT FAİZLERİNDE NEGATİF FARK SON BULDU

TL mevduata yönelik adımlarımız parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesi açısından kritik önemde. Politika faizinin mevduat faizine aktarımı güçlendi. Ticari kredi faizleri ile mevduat arasındaki negatif fark sona erdi, sağlıklı bir denge oluştu. Bireysel krediler önemli oranda yavşaladı. Kredi kartlarıyla yapılan harcamalar yüksek seyretmekle birlikte daha ılımlı patikaya doğru ilerlemektedir. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...