Nar ekşili zehre yasak: Kanser riskini artırıyor, obeziteye yol açıyor

- Güncelleme:
Nar ekşili zehre yasak: Kanser riskini artırıyor, obeziteye yol açıyor

Ekonomi Haberleri

Nar ekşisi diye katkılı şurup satanlara düzenleme geldi. Nar ekşisine nar suyu konsantresi eklenemeyecek. Piyasada nar aromalı sos satılamayacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Tarım ve Orman Bakanlığı, nar ekşisine ilişkin önemli bir karar aldı. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlandı.

Buna göre; nar ekşisine nar, nar suyu veya nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemeyecek. Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek.

Yurt içinde piyasaya arzına izin verilmeyen bu ürünler, 30 Haziran 2024 tarihinden sonra piyasada bulunamayacak. Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Yusuf Esen, alınan kararın geç fakat faydalı bir karar olduğunu söyledi. Esen “Nar ekşisi izlenimi veren ürünler, gıda mühendislerinin, aslında her zaman varlığından rahatsız oldukları ürünlerden biri oldu. Çünkü bu ürünler nar ekşisinin kullanım amacını kesinlikle hiçbir şekilde karşılamıyor. Hatta yönetmeliklere uygun olarak üretilen ‘sahte’ ürünler olarak nitelendirilebilirler. Bu şekilde sınıflandırmamızın nedeni, ürünlerin içerisindeki ‘nar’ oranının genelde yüzde 50’nin altında kalması ve geri kalan kısmının kıvam verici, bir çeşit şeker şurubu olan maltoz şurubu, karamelize şeker ve renklendirici gibi katkılardan oluşması. Bu nedenlerle yasaklanması doğru bir karar” dedi.

“KANSEROJEN ETKİ RİSKİ”

Söz konusu sos ürünlerinin kanserojen etki yapabildiğine dikkat çeken Esen “Bu ürünler maltoz oranı yüksek ürünler. Böylece yarı akışkan kıvam veriliyor ve şeker tadının çok olmamasını sağlanıyor. Kullanılan bu glikoz şurubunun oranı ortalama yüzde 30-40 arasında. Ayrıca glikoz şurubunun sık tüketilmesi, vücutta şeker dengesini alt üst ediyor, hormon dengesini bozarak karaciğerin gereğinden fazla yorulmasına neden oluyor. Obeziteyi tetikleyerek diyabete yol açıyor, böbrek fonksiyonlarında kısmi bozulmalara yol açıyor. Katkı olarak kullanılan diğer önemli bir risk unsuru ise karamelize şeker. Bu maddenin devamlı olarak tüketimi, vücutta kanserojen etki yapıyor” değerlendirmesinde bulundu.

MUTLAKA ETİKETİ OKUYUN

Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Yusuf Esen, gıda ürünü alanlara şu tavsiyelerde bulundu: Ürün alırken mutlaka etiketine bakın. Ürünün içeriğinde ne olduğunu öğrenmeden gıda almayın.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...