Santraller kapatılırsa 3 lambadan 1’i söner

- Güncelleme:
Santraller kapatılırsa 3 lambadan 1’i söner

Ekonomi Haberleri

Enerji Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin yüz ölçümünün yüzde 2,2’sinde, ormanlık alanların ise binde 4’ünde madencilik faaliyetleri yürütülüyor. Yapılan analizde muhalefetin, kömür santrallerinin kapatılması taleplerinin yerine getirilmesi, yanan her üç lambadan bir tanesinin sönmesi demek. Kömür santrallerinin faaliyetinin durması; sanayideki her üç tezgâhtan birinin kapatılması, günün 8 saatinin karanlıkta geçmesi anlamına da geliyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Muhalefet, maden sahaları için ormanlık alanlarda ağaçların kesildiğine yönelik algı operasyonu yürütürken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verileri, gerçeğin öyle olmadığını ortaya çıkardı. Bakanlık verilerine göre, Türkiye’nin yüz ölçümünün sadece yüzde 2,2’sinde, ormanlık alanların ise sadece binde 4’ünde madencilik faaliyetleri yürütülüyor. Bakanlığın yaptığı analizde muhalefetin, kömür santrallerinin faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik taleplerinin yerine getirilmesi, yanan her üç lambadan birinin kapatılması demek. Yine, kömür santrallerinin kapatılması sanayideki her üç tezgâhtan birinin kapatılması, başka bir ifadeyle; günün 8 saatinin karanlıkta geçmesine denk geliyor.

YERLİ KÖMÜRLE 15 MİLYAR DOLAR CEPTE

Muhalefetin eleştirilerine rağmen, yerli kaynakların kullanımı enerjide arz güvenliği için önemli bir yer tutuyor. Türkiye’de yerli kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 15’ler seviyesinde. Elektrik üretiminde yerli kömür yerine ithal edilen doğalgazın kullanılması durumunda Türkiye’nin sadece geçen yıl 10 milyar metreküp daha doğalgaz alması gerekecekti. Bu da o günün değeriyle yaklaşık 15 milyar dolar daha para harcanmasına yol açacaktı. Türkiye hâlihazırda yıllık 100 milyar dolarını enerji ithalatına ayırıyor. Yerli petrol ve doğalgaz projeleri bu ithalatın düşmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

AKBELEN’E 5 MİLYON FİDAN

Son günlerde tartışma konusu olan Akbelen’deki maden sahasıyla ilgili olarak da “Bu bölgede, ruhsat büyüklüğü 23 bin 307 hektar, kesimi yapılan yer ise sadece 78 hektar. Söz konusu bölgelerde endüstriyel ihtiyacı karşılamak için bu ormanlar 10-20 yıllık periyotlarla kesime gidiyor. Yine bu santralde, protokol gereği 3 milyondan fazla fidan dikildi, 2025’e kadar 5 milyon fidan dikilecek” bilgisi verildi. Diğer maden işletmeleri de maden sahalarında işlettiği alanlar için orman bedeli öderken, madenlerdeki işletme sona erdiğinde sahayı eskisinden daha sık ağaçla donatıyorlar.

RÜZGÂR VE GÜNEŞ GÜCÜMÜZ SON 21 YILDA KATLANDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önceki gün, partisinin TBMM grup toplantısında, “Bakın, Allah’ın güneşi bedava. Elektriğe ihtiyacınız varsa bedava zaten. Doğalgaz, kömür için para ödüyorsunuz. Güneş panellerini kurarsınız, istediğiniz kadar elektrik elde edebilirsiniz” sözleriyle hâlihazırda devam eden yerli ve yenilenebilir enerji projelerini görmezden geldi. Veriler, yenilenebilir enerji tarafında da Kılıçdaroğlu’nun ifadelerini boşa çıkardı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde, 2002’de güneş kurulu gücü hiç yokken, rüzgâr kurulu gücü de sadece 19 megavat düzeyindeydi. Şimdi ise rüzgâr enerjisi kurulu gücü yaklaşık 6,5 kat artışla 12 bin megavat seviyesine ulaştı. Ayrıca güneşte de geçen 21 yıllık süreçte yaklaşık 10 bin megavatlık kurulu güç devreye alındı. Şu anda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu güç içindeki payı 2023 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla yüzde 66 seviyelerine yükseldi. Ayrıca 2035’e kadar yapılacak olan bütün rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarının yol haritası da hazır. Kurulu güç, 2035 yılına kadar rüzgâr enerjisinde üç katına, güneş enerjisinde dört katına çıkacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...