Sıfır araç almak isteyenler dikkat! 3 yıl sonra bir ilk: Çalışmalar sonuç verdi, sıra ikinci elde

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sıfır araç almak isteyenler dikkat! 3 yıl sonra bir ilk: Çalışmalar sonuç verdi, sıra ikinci elde

Ekonomi Haberleri

Otomobil piyasasında durdurulamayan fiyatlar vatandaşı bezdirmiş ve araç almak isteyen birçok kişi bu durumdan olumsuz yönde etkilenmişti. Bunun ardından Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı ve çalışmalar başlatıldı. Yetkililerin düzenlediği çalışmalar ile vurgun ve fırsatçılığa karşı mücadele sonuç vermeye başladı bile. Sıfır araçlarda düşmeye başlayan fiyatların ikinci el otolara da yansıması bekleniyor.

Son dönemde otomobil almak isteyen vatandaşlar, enflasyonu bahane eden fırsatçıların araçları fahiş fiyattan satışa çıkarması yüzünden zor durumda kalıyordu. Bu durumun ardından Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı ve harekete geçti. Bakanlığın çalışmaları neticesinde otomobil pazarında vatandaşı sevindirecek gelişme yaşandı.

3 YIL SONRA BİR İLK!

Piyasada 3 yıl sonra ilk kez sıfır otoda indirim yapılmaya başlandı. İlk kez sıfır otoda iskonto dönemi başladı, yani fiyatta indirime gidildi. 2 ay öncesine kadar sıfır araç bulunamıyordu ancak artık sıfır araçlar gün yüzüne çıktı. Hatta öyle ki bazı bayiler yüzde 3 ile 5 oranında iskonto uygulamaya başladı. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel "Bazı araçlarda yüzde 3 ile 5'e kadar indirimler yapıldığını görüyoruz. Bu rahatlamayı yıl sonuna doğru daha fazla hissedeceğiz." dedi.

BAKANLIĞIN ÇALIŞMALARI OLUMLU YÖNDE SONUÇ VERDİ

Kanal D Ana Haber'de yer alan habere göre; Ertemel başka bir açıklamasında ise “Ticaret Bakanlığı’mız tarafından yürürlüğe konan uygulama etkilerini olumlu şekilde göstermeye başladı. Uygulama sonrası spekülatif fiyatların önüne geçilmiş durumda. Şu an birkaç sebep neticesinde talepte de azalma olduğundan, ikinci elde fiyat artışlarının durduğunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullanmış ve sözlerine şu şekilde devam etmişti:

-Otomobil satmaya ilişkin kurallar net şekilde belirlenmiş olsa da bu tür ve benzeri uygulamalarla karşılaşabiliyoruz. Bakanlığımız bu konunun da farkında olarak denetimlerini çok yönlü devam ettirmektedir. Ayrıca vatandaşlarımız da bu konu üzerinde oldukça duyarlı. Gerek basın gerek sosyal medyada bu gibi durumlarla karşılaştığını anlatan kişileri görmekteyiz.

-Denetimlerin sıkı tutulması, vatandaşlarımızın fazla fiyat taleplerine karşılık vermemesi ve sıfır araçta yaşanan tedarik sorunlarının oldukça azalması neticesinde, bu tür araçlar eskisi gibi satılamamakta veya alıcı bulmamaktadır. Dolayısıyla bir süre sonra denenen bu yöntemler de etkisini kaybedecektir.

İKİNCİ EL PİYASASINDA TALEP AZALDI

-Sıfır araçta talep temmuz ayında yüksek olsa da ikinci el piyasasında azalmış durumda. Krediye erişimde yaşanan zorluklar talepteki azalmanın önemli sebeplerinden bir tanesi.  Yönetmelik etkisiyle ticari maksatlı araç alan bireysel kullanıcıların yani kayıt dışı ticaret yapan kişilerin yüzde 40’a yakınının siparişlerini iptal ettiğini söyleyebiliriz. Bu sayede ihtiyaç maksatlı otomobil almak isteyen vatandaşlarımızın talebi öne çekilmiş oldu.

Kaynak: Kanal D Ana Haber

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...