Tekstil sektöründen 'ilave gümrük vergisi' açıklaması: 40 milyar dolar ülkede kaldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tekstil sektöründen 'ilave gümrük vergisi' açıklaması: 40 milyar dolar ülkede kaldı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tekstil ve hazır giyim sektörünün temsilcileri ile ticaret ve sanayi odası başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada, İlave Gümrük Vergileri uygulaması ile 2011’den bu yana 40 milyar dolar ithalatın önüne geçildiğine dikkat çekilerek “Eğer vergiler olmasaydı 2011 yılında 600 bin seviyelerinde gerçekleşen tekstil ve konfeksiyon istihdamı 1,2 milyonu aşmaz, 3-5 ithalatçının kazandığı bir dönem olurdu” denildi.

Tekstil ve hazır giyim ithalatında ‘İlave Gümrük Vergileri’nin (İGV) artırılması sektörde taştırmalara yol açtı. Sektörün önde gelen temsilcileri ise yaptıkları ortak açıklama ile ilave vergiye destek verdi.

Tekstil sektörünün hazır giyim sektörü ile birlikte 82,4 milyar dolar değerinde üretim gerçekleştirdiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Dünyanın en büyük beşinci, Avrupa Birliği’nin en büyük ikinci tedarikçisi konumundayız. Türkiye geneli ihracatı, dünya ihracatından henüz yüzde 1 pay alıyorken, tekstil sektörü yüzde 3,5 pay alıyor. Tekstil ve hazır giyim sektörü 1,2 milyon kişiye istihdam sağlarken, perakende de eklendiğinde istihdam edilen kişi sayısı 2 milyonu geçiyor.

Tekstil ve hazır giyim sektörleri kardeş sektörlerdir. Tekstil olmadan hazır giyim, hazır giyim olmadan tekstil sektörü düşünülemez. Her iki sektörün yıllık üretim toplamı 82,4 milyar dolar değerinde. Bu üretimin 50,2 milyar dolarını tekstil sektörü, 32 milyar dolarını hazır giyim sektörü gerçekleştiriyor. Hazır giyim sektörü ihracatçı bir sektör. Bu ihracatın önemli bir kısmı ise tekstil işletmelerimizin pazarlama faaliyetleri sonucunda Türkiye’de hazır giyime dönüşerek, daha katma değerli bir şekilde sağlanıyor."

18 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI

Açıklamada tekstil ve hazır giyimin yıllık 18 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla Türkiye’ye en fazla döviz girdisi sağlayan sektörleri olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: “2011 yılında getirilen İGV sonrasındaki 12 yıllık dönemde tekstil ve konfeksiyon sektörü toplam 174,8 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Türkiye ekonomisine bu kadar dış ticaret fazlası ve istihdam sağlayan, katma değer sağlayan başka bir sektör bulunmuyor. Bu başarıya kaynaklık eden ana sektör ise hem ihracat gerçekleştiren hem de hazır giyim sektörünün ana tedarikçisi olan tekstil ve hammaddeleri sektörü.

Böylesine bir büyüklüğe sahip sektörde “İlave Gümrük Vergileri (İGV) olmasaydı ne olurdu?” sorusuna cevap bulmak için bir projeksiyon hazırlandı. Eğer İGV’ler olmasaydı tekstil ve konfeksiyon ithalatı 2011’den bu yana 40 milyar doları geçerdi. 2011 yılında 600 bin seviyelerinde gerçekleşen tekstil ve konfeksiyon istihdamı 1,2 milyonu aşmazdı. Bu ülke adına yatırım yapıp üreten, istihdam sağlayan ve milyonlarca çalışanın değil, 3-5 ithalatçının kazandığı bir dönem olurdu."

İŞTE İMZASI BULUNAN KİŞİLER

Açıklamada imzası bulunan kişiler şöyle sıralandı: TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Fatih Doğan, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Başkanı Orhan Aydın, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Şeref Can, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Fikret Kileci, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Murat Özpehlivan, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Türkiye Pamuklu Tekstil Sanayicileri Birliği Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı Pınar Taşdelen Engin ve Zeytinburnu Tekstil Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Uğur Çakar.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...