TİM Başkanı'ndan ihracatçılara çağrı: Mal kıymetli, ucuza satmayın!

Düzenleyen:
TİM Başkanı'ndan ihracatçılara çağrı: Mal kıymetli, ucuza satmayın!

EKONOMİ Haberleri

Türkiye’nin pandemi döneminde tedarik zincirini kırmayıp üretime devam etmesiyle 23 milyar dolarlık yeni siparişin gelmesini sağladığını anlatan TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracatçılara ucuz ürün satmamaları konusunda şu çağrıyı yaptı: Mal, emtia, gıda kıymetli. Ucuza bir şey satmayın. Almak istediğinizde bulmakta zorlandığınız bu emtiaları kaptırmayalım. Devletin bize vermiş olduğu desteklerin değerini iyi bilerek mallarımızı değerinde satmamız gerekiyor.

Önder ÇELİK

Pandemi etkisiyle bozulan tedarik zinciri ham madde ve emtia fiyatlarında rekor artışlara neden olurken, özellikle Çin’den Türkiye’ye kayan taleple ihracatta da rekor rakamlara ulaşıldı. Böyle bir dönemde üretilen ürünlerin önemine işaret eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ihracatçılara ‘malınızı ucuza kaptırmayın’ çağrısı yaptı.

İSHİB 2020 Yılı Başarılı İhracatçılar Ödül töreninde konuşan Gülle, Türkiye’nin tedarik zincirini kırmadığı için ihracat rekoru kırdığını söyledi. Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin iş dünyası temsilcileriyle yeni ekonomi modeline ilişkin yaptığı 8 saatlik toplantıya değinen Gülle “Modelin sunumunda çıkan ana fikir ihracat merkezli büyüme. Büyümeye katkımız yüzde 60-70 oranında. İhracat ailesi şu anda üretimi, istihdamı, büyümeyi gelişmeyi zenginleşmeyi, her şeyi sağlayarak gidiyor. Bu pandemi döneminde bozulan parametrelerde bozulmayan tek şey sürekli artan ihracat oldu” dedi.

TİM Başkanı'ndan ihracatçılara çağrı: Mal kıymetli, ucuza satmayın!
TİM Başkanı İsmail Gülle, "Devletin bize vermiş olduğu desteklerin değerini iyi bilerek mallarımızı değerinde satmamız gerekiyor" dedi.

DEĞERİNDE SATMAMIZ GEREKİYOR

“Dış ticaret fazlası verene kadar ihracatı artırmaktan başka şansımız yok” diyen Gülle, şöyle devam etti: Aldığımızdan daha fazlasını sattığımız gün işte Atatürk’ün 1923 İzmir İktisat Kongresinde söylediği gibi ‘Bağımsızlıklar ekonomik bağımsızlıkla taçlandırılmadığı sürece tam bağımsızlık sayılamaz’ sözünün gereğini yapmış olacağız. İnşallah bunu 2023’ten önce göstereceğiz. Bu yaşadığımız süreçten çıkarmamız gereken ders var. Mal, emtia, gıda kıymetli. Ucuza bir şey satmayın, sizden rica ediyorum. Rekabet olabilir, bu konuda çok ciddi baskı olabilir ama almak istediğinizde gerçekten bulmakta zorlandığınız bu emtiaları kaptırmayalım. Bu tarihî bir fırsat bunu iyi değerlendirelim. Devletin bize vermiş olduğu desteklerin değerini iyi bilerek mallarımızı değerinde satmamız gerekiyor.

23 MİLYAR DOLARLIK YENİ İŞ GELDİ

Türkiye ile hiç iş yapmamış, bir dönem iş yapmış ama sonra başka yere gitmiş bütün firmaların dönmeye başladığını ve bunun önümüzdeki sene daha fazla olacağını anlatan İsmail Gülle “Türkiye’ye çok büyük tutarlı işler geliyor ama bazı sektörlerimiz bunu karşılamakta zorlanıyor. ABD’yle ihracatımız 21 aydır kesintisiz artıyor. Önümüzdeki dönemde daha da artacağını görüyoruz. Siparişlerinin milyonlarca adedini de ürettirecek firma bulmakta zorlanıyorlar. Birleşelim yapalım. Mobilya, hazır giyimde bunu yaptık. Bizim ölçek ekonomisiyle bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Tedarik zincirini kırmamamız sebebiyle ülkemize gelen ihracat yaklaşık 23 milyar dolar. Eğer biz bu zinciri kırmış olsaydık bugün 23 milyar dolarlık ihracatı yapamayacaktık” diye konuştu.

İSHİB’TEN BAŞARILI İHRACATÇILARA ÖDÜL
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi. İSHİB 2020 yılı ihracat rakamlarına göre en fazla ihracat yapan 10 firmanın ödüllerini aldığı gecede, birlik bünyesindeki 6 sektörün her birinde ilk 10’a giren firmalara da ödülleri verildi. 2020 yılında en fazla ihracat yapan şirketler sıralamasında ilk sırayı Banvit alırken, Kemal Balıkçılık ikinci, Has Tavuk üçüncü oldu. İSHİB Başkanı Müjdat Sezer, bu yıl sektör ihracatının 11 ayda yüzde 36 artarak 2 milyar 993 milyon dolar olduğuna dikkat çekerek “Yıl sonunda hedeflediğimiz 3 milyar doların da üzerine çıkacağız. Gelecek yıl ise hedefimiz 3,5 milyar dolar olacak. Uzak Doğu’da Japonya, Çin gibi önemli hedef pazarlara su ürünlerinden sonra kanatlı ürün ihracatına da başladık. Yine Çin’e çok kısa sürede süt ürünlerinde ciddi ihracat artışına imza attık. 2022 yılında hedefimiz Avrupa Birliği. Kanatlı ürünleri ihracatının AB Ülkelerine açılmasını sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Kısa sürede Çin pazarında gösterdiğimiz başarının aynısını AB pazarı açılınca da gösterebiliriz” dedi.

TİM Başkanı'ndan ihracatçılara çağrı: Mal kıymetli, ucuza satmayın!
İSHİB Başkanı Müjdat Sezer’in ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine, TİM Başkanı İsmail Gülle, TİM Su Ürünleri Sektör Konseyi Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan, İSHİB Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda ihracatçı firma temsilcisi katıldı.

 

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...