Turizm geliri 9 ayda 42 milyar dolar

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Turizm geliri 9 ayda 42 milyar dolar

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Türkiye’nin turizm gelirlerinin yılın ilk 9 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20,1 artışla 42 milyar dolara yükseldiğini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gelirlerde yıl sonu hedefinin 55,6 milyar dolar olduğunu söylerken, 9 ayda ziyaretçi sayısının da yüzde 12,4 artışla 45,2 milyona çıktığını kaydetti.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin turizm gelirlerinin yılın ilk 9 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20,1 artışla 42 milyar dolara, ziyaretçi sayısının ise aynı dönemde yüzde 12,4 artışla 45,2 milyona ulaştığını açıkladı.

Turizm gelirlerinde yıl sonu OVP hedefi olan 55,6 milyar dolara doğru ilerlediklerini kaydeden Bakan Ersoy, pandemi döneminde artan ortalama kalış sürelerinin yüzde 6 azalarak 9,5 geceye gerilediğini söyledi. 2022’de 905 dolar olan kişi başı harcamada 2023 tahmininin 988 dolar olduğuna işaret eden Ersoy “Bizim için kişi başı harcamadan daha önemli olan, kişi başı gecelik harcamadır. 2017’yi Türkiye 65 dolarla kapatmıştı. 2022 sonunda uyguladığımız politikalarla 89 dolara kadar bunu taşıdık. Bu yıl birinci çeyrekte 85 dolar, ikinci çeyrekte 112 dolar, üçüncü çeyrekte 103 dolar ve son çeyrekte de tahminî 96 dolar olmasını bekliyoruz. Yıl ortalamasını da 100 dolar olarak tamamlamayı bekliyoruz. Kişi başı gecelik gelirde 100 dolarda kalmayacağız, öncelikli hedef 130 dolar. Kişi başı gelirin önemi yoktur kişi başı gecelik gelirin önemi vardır” diye konuştu.

2024’TE KONAKLAMA SEKTÖRÜ BAKANLIK DENETİMİNE GİRECEK

Ersoy, tüm otellerin artık Bakanlık belgeli olduğunu, bundan sonra turizm konutlarının da Bakanlık belgeli olacağını vurgulayarak “Muhtemelen 2024 sonu konaklama sektörünün tamamı Bakanlık denetimine girmiş olacak. Kontroller sayısını 3 katına çıkardık” ifadelerini kullandı. Ersoy, geçen hafta turizm amaçlı konutların kiralaması konusunda bir yasa tasarısının TBMM’de yasalaştığının altını çizerek, şunları söyledi: Turizm amaçlı kiralama ‘Konutların en fazla 100 gün süreyle her türlü amaçla kiralanmasını ifade eder.’ maddesini açıklamak istiyorum. Yani konutlar tek seferde 100 gün ve daha kısa kiralanıyorsa Bakanlığımızdan belge almak kaydıyla kısa süreli olarak kiraya verilebilir. Yine izin belgesi başvurularında bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliğiyle alınan kararın ibrazı zorunludur. İstisnası var. Özel nitelikli konutlar halk arasında rezidans olarak geçiyor. Yönetim planında kısa süreli kiralama faaliyetine izin verildiğine dair hüküm bulunuyorsa ve bu plan tapuya şerh edilmişse bu konutlar istisnadır.

TURİZM KONUTU YASASI AVRUPA’YA ÖRNEK OLDU

Turizm konutlarıyla ilgili yasa nedeniyle birçok ülkenin turizm bakanının kendisini bizzat arayıp, bilgi aldığını ifade eden Ersoy “Birçok ülke geçmek istiyor. Bu rahatsızlık sadece bizim ülkemizde yok. Avrupa’nın birçok ülkesinde var. Yasanın detayları hakkında bilgileri de verdik kendilerine. Avrupa’nın birçok ülkesinde, kimisinde ülke bazında, kimisinde eyalet bazında bu yasal düzenlemelerin gerçekleştiğini göreceksiniz. Birçoğunda da başladı zaten” diye konuştu. Gastronomide Michelin Guide’a İstanbul’un dışında yeni şehirlerin ekleneceğini belirten Bakan Ersoy “Michelin 9 kasımda tanıtım yapacak. Yeni eklenen şehirleri açıklayacaklar. İzmir, Çeşme, Urla ve bodrum Michelin Guide konseptine girecekler” ifadelerini kullandı. 1618 sayılı Seyahat Acentaları Birliği kanunuyla ilgili çalışma içerisinde olduklarını açıklayan Ersoy, ilgili değişiklikleri Meclis’e gönderip sektörün yeni yasaya kavuşmasını sağlayacaklarını söyledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...