Uyduların güvenliğini sağlayacak merkez

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Uyduların güvenliğini sağlayacak merkez

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Türksat Uydu Yer Sistemleri Yedeklilik Merkezinin olağanüstü ve acil durumlarda devreye gireceğini belirterek “Bu merkez, Türksat uydu yer kontrol istasyonlarıyla entegre çalışacak şekilde uydu takip özelliğine sahip iki adet 9 metre Ku-Band anten sistemi ile uydularımızın kesintisiz şekilde hizmet vermesini sağlayacak” dedi

Türkiye’nin uzay yarışında öneml bir adım olan Türksat Uydu Yer Sistemleri Yedeklilik Merkezi hizmete girdi. 28 bin 800 metrekarelik arazi üzerine anten ve alt sistemleriyle hazır hâle getirilen merkez olağanüstü durumlarda kesintisiz hizmet verecek. Kahramankazan Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen Türksat Uydu Yer Sistemleri Yedeklilik Merkezi Açılış Töreni’nde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat hizmetlerinin acil durumlarda yayıncılığın kesintiye uğramaması açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledii. Türksat uyduları üzerinden televizyon, radyo ve internet hizmetlerinin, Gölbaşı’ndaki uydu anten sistemleri ve uydu yer istasyonlarıyla verildiğini dile getiren Uraloğlu “Merkez 1.000 metrekarelik ana binaya sahip. Merkezimiz, uydularımıza yedeklilik yapmak amacıyla bir adet 13,2 metre çapında anten ve Ka frekans bandında çalışan alış ve veriş alt sistemlerini de içeren uydu yer istasyonu olarak hizmet verecek. Bu merkez, Türksat uydu yer kontrol istasyonlarıyla entegre çalışacak şekilde, uydu takip özelliğine sahip iki adet 9 metre Ku-Band anten sistemiyle uydularımızın her türlü çalışma şartlarında kesintisiz şekilde hizmet vermesini sağlayacak” dedi.

Uyduların güvenliğini sağlayacak merkez

6A HAZİRAN’DA YÖRÜNGEDE

İlk millî haberleşme uydusu Türksat 6A’nın birçok zorlu testi başarıyla tamamladığını da belirten Uraloğlu “Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, 2024’ün Mart ayında yer teslimi gerçekleşecek. Bu aşamadan sonra da SpaceX firması ile yapılan anlaşma doğrultusunda Türksat 6A’yı haziranda yörüngesine fırlatmayı hedefliyoruz. Hizmete başladığında diğer uydularımız ile kapsanamayan Güney ve Doğu Asya gibi yeni coğrafyalara da hizmet sunarak bölgemizdeki lider konumumuzu daha da güçlendireceğiz” diye konuştu.

Uraloğlu, Türksat’ın katma değerli uydu hizmetleri çerçevesinde de önemli çalışmalara imza attığının altını çizerek, şunları kaydetti: VSAT, yani küçük çaplı veri terminali hizmetleriyle ağırlıklı karasal altyapının ulaşamadığı bölgelerde özellikle de köy okullarımıza bu terminaller aracılığıyla hizmet veriyoruz. Birçok kamu kurumu ve özel sektör kuruluşuna 4 binin üzerinde terminalle uydu üzerinden internet hizmeti sağlıyoruz. Bunun yanı sıra, taşıyıcı takip sistemi, uzay cisimleri takip sistemi, yüksek irtifa platformu, kanal güncelleme sistemi, Türksat konumlama sistemi gibi birçok AR-GE projelerini de yerli ve millî kaynaklarla yürütüyoruz. Türkiye genelinde 4,7 milyon haneye de kablo TV ve internet hizmeti veriyor. Türkiye’nin en büyük bilişim projeleri arasında yer alan e-Devlet Kapısı ile bugün 64 milyon üstünde kayıtlı kullanıcıya yaklaşık 7 bin 500 kamu hizmeti sunuyoruz.

13 MİLYON DOLARLIK YATIRIM 

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ise söz konusu merkezle coğrafi yedeklilik imkanına kavuşacaklarını belirterek “Gölbaşı’nda hizmet vermekte olduğumuz yer istasyonlarımızda yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluk, arıza veya acil durumda hizmet kesintisi olmadan burada bulunan sistemlerimizle hizmet vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Merkezin yaklaşık 13 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirildiğini bildiren Ertok, yatırımların ilerleyen senelerde de artarak devam edeceğini vurguladı. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...