Tersine göç başladı: Mülklerini satıp gitmek için fiyat düşüyorlar

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Tersine göç başladı: Mülklerini satıp gitmek için fiyat düşüyorlar

Emlak Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, yabancılara konut satışında yeni belirlenen alt sınırların ters göçe neden olduğunu söyledi. Canpolat, yabancıların mülklerini satıp gitmek için fiyatları düşürdüğünü söyleyerek çözüm önerisi sundu.

Yabancılara ikamet amaçlı konut satışında alt sınırı 200 bin dolara, vatandaşlık sınırın da 400 bin dolara çıktı. Gayrimenkul fiyatlarında bir tık durağanlık yaşandığını, bunun da fiyatlarda 'düşmeden ziyade yerinde sayma' olarak nitelendireceğini belirten Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, "Hükümetimiz almış olduğu kararla; yabancılara ikamet amaçlı konut satışında 75 bin dolarlık alt sınırı 200 bin dolara çıkardı, vatandaşlık sınırını da 400 bin dolara çıkardı. İster istemez bu durum yabancılarda bir ters göçe neden oldu. Bundan kaynaklı yabancıların edindiği mülklerde bir tık fiyatlar aşağıya düştü. Yabancılar bir an önce mülklerini satıp gitmek için aşağı fiyata vermeye başladı" ifadelerini kullandı.

‘UCUZ KONUT’ ÖNERİSİ 

Mersin’de 1+1 kiralık daireyi 10 bin liranın altında bulmanın mümkün olmadığına dikkat çeken Canpolat, şöyle devam etti: “2+1’ler ortalama 15-16 bin lira bandında. Metrekaresine göre 3+1’leri de 20 bin lira ve üzerinde değerlendirebiliriz. Gerçekten bu bizim şu an günümüzün kanayan bir yarası. Emeklilerimizi, asgari ücretli çalışanlarımızı düşündüğümüz zaman hakikaten çok zor bir durum söz konusu. Bu konunun bir an önce ivedilikle yapılacak çalışmalarla önüne geçilmesi noktasında biz hem Mersin Emlakçılar Odası, hem de genel başkan yardımcılığını yaptığım Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) olarak her türlü çalışmanın yanında var olduğumuzu içtenlikle belirtebilirim."

Canpolat, fiyat artışlarının önüne geçebilmek için 'ucuz konut' önerisinde bulundu. Belediyelerin bünyelerindeki arazileri uygun şekilde kat karşılığı vererek ucuz konut üretileceğini, böylelikle dar gelirli vatandaşlara ev kirası ödermiş gibi konut sahibi olma imkanı sunulabileceğini kaydeden Canpolat, Mersin’de geçmişte bunun örnekleri bulunduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Güneykent, Halkkent ve Çağdaşkent’teki gibi bir yol izlenebilir. Bu şekilde biz oda olarak üzerimize düşen her şeye varız. Kira artışlarının önlenmesinde ister istemez arz ve talep dengesinin bozulması ön plana çıkıyor. Bugün arz 3, talep 13 olduğu zaman uygun rakamlı kiralık konut fiyatlarından bahsetmek söz konusu olmaz. Ama dengeyi sağladığımız zaman en azından kiralık konutların artması bir nebze de olsa fiyatların aşağı çekilmese bile dengede tutulmasını sağlayacaktır.”

Tersine göç başladı: Mülklerini satıp gitmek için fiyat düşüyorlar

MÜLK SAHİBİ VE KİRACILARA ÇAĞRI

Mülk sahibi ve kiracılara kira artışları konusunda çağrıda bulunan Canpolat, şöyle konuştu: "2024’ün Temmuz ayında yüzde 25’lik kira artışının biraz serbestleşeceği durum söz konusu. Tabii burada iki tarafı da koruyup kollamak, teraziyi dengede tutmak lazım. Orta bir yol bulunarak evi tutan yeni kiracının da bir sonraki yılda ne olacağı kaygısını düşünmeden, o kaygıyı yaşamadan bir standart getirilip, belki bölgesel fiyatlar tespit edilebilir. Belki oranlarda bir donma yapılabilir. Hem kiracımızı, hem mülk sahibimizi bu şekilde korumuş ve kollamış oluruz."

Düzenleyen:  - Emlak
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...