İngiliz-Alman oyunu

İngiliz-Alman oyunu

GÜNDEM Haberleri

1 Kasım seçim sonuçları, Türkiye'de olduğu kadar uluslararası basında da bir numaralı gündem maddesi oldu.

Dünyanın dört bir yanından tebrik mesajları yağarken, İngiliz ve Alman basını Türkiye karşıtı propagandaya son sürat devam ediyor. İngiliz basınında, "Türkler bu zaferin bedelini ağır ödeyecekler" şeklinde tehditvari ifadeler yer alırken, Alman dergisi Der Spiegel de 'Kanlı seçim zaferi' başlığıyla, demokratik seçimlere gölge düşürme peşinde.
Türkiye, 1 Kasım seçimlerinden yüzde 49'luk AK Parti zaferiyle çıktı. AK Parti'nin büyük başarısına dünyanın dört bir yanından tebrikler yağarken, İngiliz ve Alman basını durumdan rahatsız.
Her fırsatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında saygısız yorumlarda bulunan İngiliz basını, bu zaferin bedelinin ağır olacağını iddia etti. Guardian gazetesinde yer alan küstah ifadeler şöyle;
- "En büyük kumar"
"Türkiye'nin kavgacı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AK Parti, beklenmedik bir şekilde parlamento çoğunluğunu kaybedince ağır bir darbe almıştı. Erdoğan Pazar günü, siyasi yaşamının en büyük kumarını oynadı ve kazandı."
"Ama Türkler, Erdoğan'ın sadece kendisine ve AK Parti'ye tam yetki verilmesiyle ulaşılabileceğini söylediği istikrar için ağır bir bedel ödeyebilir. Erdoğan'ın hoş olmayan mesajı ayrılık ve korkuya dayalıydı: Komşulardan, Kürtlerden, yabancılardan, mültecilerden Amerikalılardan, AB'den ve insanların birbirlerinden korku duymalarına dayalıydı."
- Financial Times sonunda kabullendi: Erdoğan yine başardı
Financial Times Erdoğan'ın "toplumu bölme stratejisi uyguladığını ve Türkiye'nin bedel ödediğini" öne sürerek şu ifadeleri kullandı:
"Hayranlarına göre bir dev, çaresiz muhaliflerine göre bir despot olan Erdoğan yine başardı. Çatışmayı tercih ederek kumar oynadı ve kazandı. Erdoğan eskiden toplayarak zafer kazanıyordu şimdi ise bölerek. Bunun maliyeti Türkiye'ye ağır olabilir."
"Anayasaya göre tarafsız ve herkesin cumhurbaşkanı olması gereken Erdoğan, AK Parti'nin ve seçmen tabanının Sünni, İslamcı ve etnik Türk kimliğini keskinleştirdi, Kürtleri, Alevileri sistematik olarka ötekileştirdi. Devletin gücünü, ihaleleri, vergi denetimlerini kullanarak ve suistimal ederek medya üzerinde hakimiyet kurdu, muhalif sesleri susturdu, sosyal medyaya baskı uyguladı.
- "Bu zafer Türkiye için tehdit"
'Erdoğan'ın zaferi Türkiye'nin istikrarı için tehdit' Daily Telegraph yazarı Mark Almond da, "Erdoğan'ın zaferi Türkiye'nin istikararı için tehdittir" başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı'nın "gerilim ve korku" politikasıyla kazandığını öne sürdü.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...